Medela borstkolf zonder BPA

Borstkolf weer uit de kast gehaald

Inmiddels is ons gezin weer uitgebreid met een 3e telg. Dus intussen heb ik ook de kolf weer uit de kast gehaald. Inmiddels is mijn kennis uitgebreid t.a.v. BPA en andere schadelijke stoffen voor een baby. Dus toen ik mijn Medela borstkolf uit de kast haalde heb ik deze wel even argwanend bekeken.

Want ja… er staat groot op de verpakking dat de kolf BPA-vrij is. Maar inmiddels weet ik ook dat dat niet alles zegt. En dat BPS net zo schadelijk is. En dat wanneer een product BPA-vrij is, deze producten vaak nog wel BPS bevatten. En hierover wordt op verpakkingen van baby producten niets vermeldt. Lees hier meer over BPS.

Is een Medela kolf BPA-vrij en BPS-vrij?

Ja, wel vrij van BPA. Maar of ie ook vrij van BPS is, is niet bekend en wordt nergens aangegeven. Vrijwel de hele Medela kolf is gemaakt van plastic. Voornamelijk de belangrijkste onderdelen. Zoals het borstschild, connector en het membraan.

En ook het belangrijkste onderdeel is van plastic: het flesje / opvanggedeelte is gemaakt van plastic. Hierin komt de moedermelk terecht. BPS komt vrij wanneer het warm wordt. Moedermelk is warm, ongeveer lichaamstemperatuur. Dus hierdoor kan er Bisfenol S (BPS) in de moedermelk terecht komen. Niet echt een fijne gedachte. Dus ben ik op zoek gegaan naar een oplossing voor mijn situatie.

Mijn oplossing om de Medela kolf grotendeels BPA en BPS vrij te krijgen

Een Medela borstkolf is niet goedkoop. Dus om nou meteen de kolf aan de kant te gooien, dat is zonde van het geld en ook bepaald geen duurzame gedachte.

Dus ben ik op zoek gaan naar een oplossing. Glazen babyflessen had ik al in huis. Glas is het veiligste materiaal t.a.v. babyvoeding. Glas laat geen schadelijke stof vrij wanneer het in aanraking komt met voeding of vloeistoffen.

Dus heb ik geprobeerd om de glazen flessen op de Medela Swing borstkolf te draaien. Dat ging goed! De onderdelen sloten goed aan op elkaar. Vervolgens heb ik uiteraard getest of de kolf op deze manier werkte en i.c.m. met flessen werkte. En dat ging perfect! Dus vanaf nu gebruik ik de borstkolf in combinatie met de  glazen flessen. Is het dan het dan 100% BPS-vrij? Nee, dat niet maar wel grotendeels en daar ben ik voorlopig blij mee.

Ik heb deze fles van Dr. Browns (link naar bol.com met meer foto’s en prijzen) gebruikt en deze past op de kolf. Let op: er zijn meerdere modellen van de Dr. Browns, en ze passen er niet allemaal op.

Meer info over de Medela Swing borstkolf vind je hier. En hier vind je de een overzicht van glazen flessen.

Lees ook:
Waarin kan je moedermelk het beste invriezen?
Hoe vermijd je BPA bij kinderen?
Zwanger en hormoonverstoorders
Kwaliteit van sperma keldert door o.a. BPA