Speen zonder BPA

Speen zonder BPA

Een speen, gemaakt van plastic dat BPA bevat, kan deze hormoonverstorende stof ‘lekken’. Zeker wanneer het plastic warm wordt. Gebruikt jouw een baby een speen? Dan wordt de speen warm in de mond van je kind. Wanneer de speen die je gebruikt BPA bevat zal deze in de mond van je kind terecht komen.

Er mag toch geen BPA meer zitten in babyproducten?

Het is echter al enkele jaren zo dat babyproducten geen BPA meer mogen bevatten. Dat is wettelijk bepaald. Maar voor dit verbod is jarenlang hard gevochten. En fabrikanten gebruiken inmiddels geen BPA meer. Maar hebben een vervangende variant gevonden die nu wordt gebruikt in plastic. Namelijk BPS. Hier lees je meer over BPS. En de schade voor de gezondheid is bij deze stof net zo groot als bij BPA. Het is een hormoonverstorende stof die o.a. onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Lees meer over risico’s van BPA.

Welke spenen bevatten geen BPA?

Wil je plastic vermijden in de speen voor je kind? Kies dan voor natuurrubber of siliconen. Mijn kinderen hebben nooit een speen gebruikt. Maar ben er toch effe ingedoken na verschillende vragen. En dit lijken de beste materialen. Ga altijd voor 100% natuurrubber en voor 100% siliconen. Natuurrubber is ook nog eens milieuvriendelijker dan plastic. Er zijn plastic spenen verkrijgbaar waarop staat: BPA-vrij, PVC-vrij, ftalaten. Maar deze materialen mogen in geen enkel babyproduct zitten. Dus laat je niet voor de gek houden.

De beste natuurrubberen spenen van een betrouwbaar merk die ik kon vinden zijn van Hevea en Goldi Sauger. Ze zien er helaas niet vrolijk of trendy uit:

Speen zonder plastic en BPA

Hevea Speen

Hevea staat bekend om de natuurrubberen spenen voor babyflessen en spenen om gewoon om op te zuigen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten (afhankelijk van de leeftijd van je baby). Ze kosten ongeveer 6 euro en zijn o.a. te koop bij Bol.com, bekijk ze hier.

Speen 100% natuurrubberGoldie Sauger (update dec 2019)

Deze speen ontdekte ik onlangs. Deze is van een Duitse fabrikant en is ook gemaakt van 100% rubber. Het bedrijf is gespecialiseerd in dit soort spenen en maakt niets anders. Net zo min hip als die van Hevea. Maar een trendy speenkoord kan deze speen misschien weer enigzins ‘trendy’ maken. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Ze zijn iets duurder dan die van Hevea (rond de 13 euro). Bekijk deze hier.