Tandenborstels zonder BPA kopen? Ze bestaan!

Op veel producten vind je tegenwoord het label: BPA-vrij. Zoals eerder aangegeven betekent dit label niet dat het dan wel goed zit. Want vaak wordt er dan de vervangende stof BPS gebruikt.

Op een tandenborstel vind je een BPA-vrij label nooit. En dat is vreemd. Want die gebruik je vaak 2 keer op een dag. En je stopt het in je mond… dus een direct manier om bisfenol A (BPA) binnen te krijgen.

Wanneer heb je een 100% BPA-vrij tandenborstel te pakken?

Je weet zeker dat je een veilige tandenborstel te pakken hebt wanneer deze niet van plastic is gemaakt. En let hierbij ook op de borstelharen. Want die zijn ook bijna altijd van plastic.

Welke materialen zijn veilig?

Veilige materialen voor tandenborstels zijn 100% siliconen (medical grade), hout of bamboe. Dit geldt voor het handvat.

En de tandenborstelharen?

Maar de borstelharen dan? Die zijn wel BPA-vrij te vinden. Wat die worden bij veel BPA-vrije tandenborstels van castorolie gemaakt (i.p.v. aardolie). Deze olie wordt gebruikt om biologisch afbreekbare nylon te maken. Hiervan worden de borstelharen gemaakt en die bevat geen BPA.

Wil je je borstel 100% plasticvrij? Dat wordt moeilijk. Borstelharen moeten flexibel zijn en niet breken of te zacht zijn. Dus worden veel tandenborstelharen van de bovengenoemde castorolie gemaakt. Huh? Plastic wordt toch ook van olie gemaakt? Ja, precies. Uit aardolie. Maar nylon (of plastic) gemaakt van castorolie wordt plantaardige nylon of polyamide 10/10 genoemd. En dit zou biologisch afbreekbaar moeten zijn. Dus een tikkie beter dan de normale nylon variant.

Voorbeelden van tandenborstel die BPA-vrij zijn:

Er zijn genoeg fabrikanten ingesprongen op de duurzame tandenborstels. Maar onderstaand enkele voorbeelden zodat je een impressie krijgt van de mogelijkheden.

tandenborstel plasticvrij en bpa-vrij

Tandenborstel van Nature’s Groove

Deze tandenborstel is gemaakt van bamboe (FSC®-gecertificeerd). De borstelharen zijn gemaakt van castorolie. De borstel wordt geleverd in gerecycled karton. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende borstelharen: normaal, hard, zacht en een variant voor kinderen. 8 stuks kosten +/- 24,99 (3,12 euro per stuk).

tandenborstel zonder plastic en bpa

Tandenborstel van Melliex

Deze tandenborstels zijn vergelijkbaar met die van Nature’s Groove. Maar deze hebben er een handige feature bij. Dit is namelijk een familiepakket. Het pakket bevat 5 tandenborstels met zwarte haren en 5 met witte haren. En zijn voorzien van letters, namelijk: A, B, C, D, E. Zo kan je makkelijk de borstels uit elkaar houden in de badkamer. En poetst niemand zijn tanden met de verkeerde borstel. Deze set kost +/- 19,75 (1,97 euro per stuk).

Neemboom Stokjes

Wat is dit? Waarom staan er stokjes bij? Ik kwam deze tegen en vond dit wel een grappige 100% plastic- en BPA-vrije oplossing. Heb het zelf nog nooit geprobeerd. Maar in Aziatische landen wordt dit gebruikt als natuurlijke tandenborstel. Het is echt een stukje hout dus kan gewoon in de GFT-bak. Dat kan je met bovenstaande borstels niet doen 🙂 15 stokjes kosten +/- 22,95.

Heb jij een andere oplossing of ooit de Neemboom stokjes geprobeerd? Ben benieuwd naar jouw bevindingen. Laat ze hier onder achter in de comments.

Lees ook eens het blog over BPA-vrij koffie drinken en BPA-vrije waterflessen.