BPA-vrije bakjes, waar kan je uit kiezen?

Bakjes nodig om eten in te bewaren, in te vriezen of voor meal preppen? Kies dan bewaarbakjes of diepvriesbakjes die geen BPA bevatten. Plastic kan BPA bevatten. Welke plasticsoort bevat zeker BPA? Polycarbonaat bevat BPA. En de andere plasticsoorten? Daar word je ook niet vrolijk van, bekijk hier alle plasticsoorten en zie direct welke soort wel of niet veilig is.

Welk materiaal voor bakjes zonder BPA?

Zeker weten dat je voor een veilig materiaal zonder BPA kiest? Kies dan voor:

  1. Glas
  2. RVS
  3. 100% siliconen.

Maar bakjes worden nauwelijks gemaakt van siliconen of RVS. Waarom? Omdat siliconen flexibel zijn en niet stevig. Niet erg handig dus, want het buigt door. RVS van een goede kwaliteit is kostbaar. Dus RVS bakjes zijn duur in aanschaf. Hierdoor worden ze waarschijnlijk weinig verkocht en is er niet veel aanbod in deze bakjes.

Glazen bakjes

Ga je voor bakjes gemaakt van glas? Kies dan voor boriumsilicaat glas. Want dit glas is hittebestendig en heel sterk. Het kan in de oven en in de vriezer. Deksels van glazen bewaarbakjes zijn meestal gemaakt van plastic of siliconen. Kies je voor een deksel gemaakt van 100% siliconen? Dan zit je helemaal veilig. Maar deze heb ik nog niet kunnen vinden. Onderstaande voorbeelden hebben deksels gemaakt van polypropyleen. Dit is een van de veiligere plasticsoorten en is BPA-vrij. Doe de bakjes niet te vol. En laat voedsel goed afkoelen voor je het in de bakjes doet. Dan komt het eten zo min mogelijk in aanraking met de deksels.

Glazen vershoudbakjes – VMCA

Deze bakjes zijn gemaakt van boriumsilicaat glas. En hebben deksels gemaakt van polypropyleen met sluitclips. Zodat ze stevig dicht zitten. Kunnen in de vriezer en in de oven. Bakjes zijn stapelbaar, dus handig opbergen in je keukenkast. Het is een set van 9 bakjes in verschillende maten.

Glazen bakjes – KitchenBrothers

Deze glazen bakjes worden per 5 stuks geleverd en hebben allemaal een inhoud van 1 liter. Ook deze zijn gemaakt van boriumsilicaat glas. Dus kunnen in de oven en magnetron (zonder deksel) en in de vriezer (met deksel). Ze hebben alle 5 hetzelfde formaat. Deze bakjes krijgen zeer goede reviews.

Stosh Vershoudbakjes

Deze bakjes lijken erg op de bakjes van KitchenBrothers. Alleen zijn iets voordeliger. Je krijgt 10 bakjes in 2 formaten. Ook geschikt voor vriezer, oven en magnetron. Dus ideaal voor restjes of meal preppen (vooraf bereiden van een maaltijd).

RVS bakjes

Ken je de Tupperware bakjes van vroeger nog? Daar deden je ouders decennialang mee. Deze waren alleen wel van plastic gemaakt. Wil jij ook bewaarbakjes die een levenlang meegaan? Dan zijn RVS bakjes de beste keuze. Want RVS kan niet kapot vallen, zoals glas. En kan in de vaatwasser en in de vriezer. Deze bakjes kunnen alleen niet in de oven of magnetron.

RVS bakjes – Lock&Lock

RVS bakjes zijn niet alleen onverwoestbaar. Ze zijn ook licht qua gewicht. Dus ideaal voor een picknick of te gebruiken als broodtrommel. Deze bewaarbakjes kunnen in de vriezer en vaatwasser. En zijn dankzij de siliconen rand op de deksels ook nog eens lekvrij.

Ik blijf nog zoeken naar bakjes van RVS en glazen bakjes met een RVS of siliconen deksel. Tips zijn welkom onder in de comments!

Lees ook:
Water drinken zonder PFAS
Babyflessen van glas
Waterflessen zonder BPA
Plasticvrije en BPA-vrije broodtrommel

5 gedachten over “BPA-vrije bakjes, waar kan je uit kiezen?”

  1. Ben benieuwd of je al bakjes hebt gevonden zonder plastic deksel. Ik wil graag rvs of glazen bakken kopen, maar bijna alles komt met plastic deksel. Verder vroeg ik me af of je informatie hebt over bamboe deksels, wat je nog wel eens ziet, bijv bij ikea. Maar hier zitten heel veel lijmstoffen in die volgens mij ook niet gezond kunnen zijn. Enige gedachten hierover?

    Beantwoorden

Plaats een reactie