Een alternatief voor plastic campingservies?

Het zomerseizoen is begonnen. De campers en tenten worden ingepakt en klaar gemaakt om op reis te gaan. ‘S ochtends lekker ontbijten in het zonnetje voor de tent of caravan. De tafel gedekt met het campingservies gemaakt van plastic, bamboe of ander lichtgewicht materiaal. Maar is dat allemaal wel veilig? En welk servies is veilig om mee te nemen op reis en kan tegen een stootje?

Bamboe servies op de camping

Bamboe klinkt als een goed alternatief. Maar campingservies bestaat uit een beetje bamboe en voor de verder rest uit lijm om de bamboekruimels bij elkaar te houden. Op een bamboe servies dat ik laatst bekeek bij de Xenos stond op de achterkant: max. 2 uur / 70 graden. Wat betekent dat dan? Dat er niet heets op mag liggen? Komen er anders chemische resten vrij? Het servies mocht overigens niet in de vaatwasser, oven en magnetron. Dus daar ging het niet over.

Voedingscentrum: “Gebruik geen servies van bamboe of melamine”

In februari 2021 maakt het Voedingscentrum bekend dat het gebruik van bamboe bekers wordt afgeraden en dat servies van melamine alleen gebruikt mag worden voor koude gerechten. Lees het bericht op Voedingscentrum.nl

Plastic of siliconen servies dan mee op reis nemen?

Tja, plastic… moet ik er nog iets overschrijven? Als het geen BPA bevat dan is de kans groot dat er BPS inzit. En dan nog maar over de duurzaamheid te zwijgen.

Siliconen zijn veilig wanneer je de ‘foodgrade’ siliconen gebruikt. Servies gemaakt van 100% siliconen zijn het veiligst. Dit staat vaak op de verpakking van het product. Bij siliconen geldt vaak: goedkoop is duurkoop.

Welk servies dan wel?

Voor welk materiaal moet je dan wel kiezen? Onderstaand enkele materialen op een rij. Met de voor- en nadelen van elk materiaal.

Campingservies van emaille

Is emaille de oplossing? Na lang zoeken naar een geschikt servies (borden, bekers, bakjes) om mee te nemen op reis stuitte ik op emaille. Dat klinkt toch wel als de oplossing! Dit materiaal bestaat uit metaal met daarom heen een gladde strakke laag van glas. Dat op hoge temperatuur gebakken is zodat het extra stevig is. En als er een materiaal is dat veilig is en niks lekt: dan is het glas wel! Het nadeel van emaille is dat het zwaar is. Dus niet ideaal als je je camper, caravan of vouwwagen zo licht mogelijk wilt inpakken.

Miltec Campingservies

Dit servies is van Miltec en is gemaakt van emaille. De set bestaat uit 4 borden, 4 bekers en 4 schaaltjes. Deze heb ik zelf onlangs gekocht en ik ga de set tijdens onze komende kampeervakantie proberen. De set kost 49,95 en is te koop bij Bol.com

Petromax Kampeerservies

Petromax is een Duits merk dat is gespecialiseerd in outdoor cooking. Het merk verkoopt robuuste en degelijke spullen. Zoals campingborden, bakjes en thee- en koffiepercolators gemaakt van emaille. Bekijk een productoverzicht.

Campingservies van RVS

RVS is ook een goed alternatief voor bamboe en melamine campingservies. Kies echter wel voor servies gemaakt van 100% RVS. En niet voor de goedkopere varianten. RVS is een duur materiaal, dus de aanschaf van een goed RVS servies is duurder dan elk andere materiaal. Maar het gaat wel lang mee en is vrijwel onverslijtbaar. Daarnaast is het een stuk lichter dan emaille.

Fostex RVS borden

Deze (soep)borden zijn van Fostex en kosten 12,95 per stuk. Misschien niet heel goedkoop als je met een heel gezin gaat kamperen. Maar je kan de kinderen met een gerust hart de afwas laten doen want het kan nooit kapotvallen! Gemaakt van 100% RVS. Meer info over de borden.

Klean Kanteen bekers

Het merk Klean Kanteen is bekend vanwege haar 100% RVS drinkbekers en drinkflessen. En handige beker voor op de camping. Oja en wat ook fijn is aan RVS (en emaille): het geeft geen vieze smaakjes aan water of ander drinken. Wat bij plastic of andere stoffen vaak wel het geval is. Bekijk hier de RVS campingbekers.