Een alternatief voor plastic campingservies?

Het kampeerseizoen barst bijna los! De campers en tenten worden ingepakt en klaar gemaakt om op reis te gaan. ‘S ochtends lekker ontbijten in het zonnetje voor de tent of caravan. De tafel gedekt met het campingservies gemaakt van plastic, bamboe of ander lichtgewicht materiaal. Maar is dat allemaal wel veilig? En welk servies is veilig om mee te nemen op reis en kan tegen een stootje?

Waarom geen bamboe servies?

Bamboe klinkt als een goed alternatief. Maar campingservies bestaat uit een beetje bamboe en voor de verder rest uit lijm en/of melamine om de bamboekruimels bij elkaar te houden. Op een bamboe servies dat ik laatst bekeek bij de Xenos stond op de achterkant: max. 2 uur / 70 graden. Wat betekent dat dan? Dat er niet heets op mag liggen? Komen er anders chemische resten vrij? Het servies mocht overigens niet in de vaatwasser, oven en magnetron. Dus daar ging het niet over.

Waarom geen melamine campingservies?

In februari 2021 brengt het Voedingscentrum een persbericht naar buiten met daarin de boodschap: “Let op met servies van melamine en bamboe”. Want wanneer je dit servies gebruikt i.c.m. met warm eten kan de stof formaldehyde vrijkomen. Ook in de vaatwasser of magnetron komt deze stof vrij. Formaldehyde stof is schadelijk voor de gezondheid en kan maagirritatie, maagzweren en problemen aan de nieren veroorzaken. Het gebruik van servies gemaakt van melamine i.c.m. bamboe of mais wordt afgeraden. Servies van melamine dat wordt gebruikt voor warm eten wordt sterk afgeraden voor kinderen tot 3 jaar.

Melamine kennen veel mensen ook nog van het melamine-schandaal in China. Toen hadden fabrikanten de stof melamine toegevoegd aan babymelkpoeder. Zes kinderen zijn hieraan overleden en duizenden kinderen zijn ziek geworden.

Het Voedingscentrum adviseert om als alternatief servies te gebruiken van steen of glas. Als onbreekbare alternatieven adviseren ze materialen als RVS en siliconen.

Plastic of siliconen servies mee op reis?

Tja, plastic… moet ik er nog iets overschrijven? Als het geen BPA bevat dan is de kans groot dat er BPS inzit. En dan nog maar over de duurzaamheid te zwijgen.

Siliconen zijn veilig wanneer je de ‘foodgrade’ siliconen gebruikt. Servies gemaakt van 100% siliconen zijn het veiligst. Dit staat vaak op de verpakking van het product. Bij siliconen geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Dus ga voor siliconen producten waarbij vermeldt staat: gemaakt van 100% siliconen.

Voor welk materiaal moet je dan wel kiezen? Onderstaand enkele materialen op een rij. Met de voor- en nadelen van elk materiaal.

Emaille campingservies

Is emaille de oplossing? Na lang zoeken naar een geschikt servies (borden, bekers, bakjes) om mee te nemen op reis stuitte ik op emaille. Dat klinkt toch wel als de oplossing! Dit materiaal bestaat uit metaal met daarom heen een gladde strakke laag van glas. Dat op hoge temperatuur gebakken is zodat het extra stevig is. En als er een materiaal is dat veilig is en niks lekt: dan is het glas wel! Het nadeel van emaille is dat het zwaar is. Dus niet ideaal als je je camper, caravan of vouwwagen zo licht mogelijk wilt inpakken. Onderstaand enkele suggesties voor emaille campingservies:

Miltec Campingservies

Dit servies is van Miltec en is gemaakt van emaille. De set bestaat uit 4 borden, 4 bekers en 4 schaaltjes. Deze heb ik zelf onlangs gekocht en ik ga de set tijdens onze komende kampeervakantie proberen. De set kost 49,95 en is te koop bij Bol.com

email campingservies petromax
Petromax Kampeerservies

Petromax is een Duits merk dat is gespecialiseerd in outdoor cooking. Het merk verkoopt robuuste en degelijke spullen. Zij verkopen ook deze handige emaille set bestaande uit: 2 borden, 2 schaaltjes en 2 bekers. Deze set kost grofweg 64,95.

RVS campingservies

RVS is ook een goed alternatief voor bamboe en melamine campingservies. Kies echter wel voor servies gemaakt van 100% RVS. En niet voor de goedkopere varianten. RVS is een duur materiaal, dus de aanschaf van een goed RVS servies is duurder dan elk andere materiaal. Maar het gaat wel lang mee en is vrijwel onverslijtbaar. Daarnaast is het een stuk lichter dan emaille.

Pathfinder RVS borden

Deze (soep)borden zijn van Pathfinder en kosten +/-15,00 per stuk. Misschien niet heel goedkoop als je met een heel gezin gaat kamperen. Maar je kan de kinderen met een gerust hart de afwas laten doen want het kan nooit kapotvallen! Gemaakt van RVS.

RVS Serviesset (4 persoons)

Deze set bestaat uit 4 RVS borden, 4 bekers en 4 lepels, vorken en messen. Een beker of drinkfles van RVS is een stuk fijner dan plastic want RVS (en ook emaille) geven geen vieze smaakjes aan water of ander drinken in de beker. Wat bij plastic of andere stoffen vaak wel het geval is. Deze set kost ongeveer 56,-.

Siliconen servies

Wanneer je zoekt op 100% siliconen borden, bakjes en bekers kom je vaak op producten voor kinderen uit. Omdat ouders geen melamine servies meer kopen voor hun kinderen. Vanwege het advies van het Voedingscentrum om geen melamine producten meer te gebruiken voor kids t/m 3 jaar.

Dus enkele fabrikanten zijn hierop ingesprongen met siliconen servies. Je zou verwachten dat dit allemaal is voorzien van kinderlijke figuurtjes, maar niets is minder waar. Het misstaat zeker niet in de gemiddelde caravan- of camperkeukenkast.

siliconen bekers (niet breekbaar)- camping of kids
Liewood bekers

Het merk Liewood maakt deze bekers van 100% siliconen. Het voordeel van siliconen is dat het lichter is dan emaille en goedkoper dan RVS.

Jollein bakje

Jollein is een merk dat borden, bakjes en bekers van 100% siliconen levert. Dit leuke schaaltje is ideaal voor yoghurt met granola in het ochtendzonnetje op de camping. Of olijfjes of chips bij een wijntje of fris biertje. Prijs ligt rond 9,99.

Servies van hout

Ik kwam onderstaand houten servies nog tegen van Khaya Woodware. Het is veilig voor warme en koude maaltijden en 100% natuurlijk. Maar ik heb verder geen ervaring met dit materiaal. Ik weet niet of het te zwaar is voor op reis als je een hele set meeneemt. Dus durf er geen uitspraken over te doen. Mocht iemand dat wel hebben, laat je reactie achter in de comments. Het helpt een ander weer met zijn/haar zoektocht.

Khaya Woodware – Houten servies

Dit merk maakt borden, bekers, bakjes, serveerschalen en zelfs bestek van 100% Khaya hout. Voor iedere gekapte boom, gekweekt in plantages beheerd door lokale boeren, wordt meteen weer een nieuwe geplant. Het kan niet in de vaatwasser of magnetron. Het hout is afgewerkt met voedselveilige olie.