alternatief camping servies

Een alternatief voor plastic campingservies?

Het zomerseizoen is begonnen. De campers en tenten worden ingepakt en klaar gemaakt om op reis te gaan. ‘S ochtends lekker ontbijten in het zonnetje voor de tent of caravan. De tafel gedekt met het campingservies gemaakt van plastic, bamboe of ander lichtgewicht materiaal. Maar is dat allemaal wel veilig? En welk servies is veilig om mee te nemen op reis en kan tegen een stootje?

Bamboe servies op de camping?
Bamboe klinkt als een goed alternatief. Maar campingservies bestaat uit een beetje bamboe en voor de verder rest uit lijm om de bamboekruimels bij elkaar te houden. Op een bamboe servies dat ik laatst bekeek bij de Xenos stond op de achterkant: max. 2 uur / 70 graden. Wat betekent dat dan? Dat er niet heets op mag liggen? Komen er anders chemische resten vrij? (Het spul mocht overigens niet in de vaatwasser, oven en magnetron dus daar ging het niet over).

Plastic servies op reis?

Tja, plastic… moet ik er nog iets overschrijven? Als het geen BPA bevat dan is de kans groot dat er BPS inzit. En dan nog maar over de duurzaamheid te zwijgen.

Emaille

Is emaille de oplossing? Na lang zoeken naar een geschikt servies (borden, bekers, bakjes) om mee te nemen op reis stuitte ik op emaille. Dat klinkt toch wel als de oplossing! Dit materiaal bestaat uit metaal met daarom heen een gladde strakke laag van glas. Dat op hoge temperatuur gebakken is zodat het extra stevig is. En als er een materiaal is dat veilig is en niks lekt: dan is het glas wel!

Ben nog bezig met het onderzoek. meer info volgt!