Waarom een BPA-vrije waterfles?

Producten gemaakt van plastic of kunststof die BPA bevatten kunnen deze risicovolle stof “lekken”. Dit ontdekte Dr. Feldman begin jaren ’90. Dit geldt ook voor producten zoals plastic bidons, drinkbekers en waterflessen.

Wat houdt “BPA lekken” in?

Dat betekent dat bijvoorbeeld een voedselverpakking zoals een waterfles of bidon, kleine hoeveelheden BPA afgeeft aan de inhoud van de bidon. Daarmee wordt het water in de bidon “besmet” met BPA.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je gaat sporten en vult je bidon met water of een sportdrank. Je stopt de bidon in je tas om tijdens of na het sporten je vochtniveau weer op te krikken. Dan zal er terwijl je aan het sporten bent een kleine hoeveelheid BPA in het water lekken. De consequenties van BPA kan je hier vinden.

Is de vermelding BPA-vrij op mijn fles voldoende?

Nee. Veel fabrikanten van bidons spelen in op de gevaren van BPA en produceren vervolgens BPA-vrije bidons. Echter bevatten deze bidons vaak nog wel vaak BPS of ftalaten. BPS wordt vaak gebruikt als vervangende stof voor BPA. Maar de gezondheidsrisico’s zijn gelijk. Het kan o.a. leiden tot onvruchtbaarheid, obesitas, teelbalkanker en meer. Grote producten van plastic waterflessen of bidons reageren vaak vaag op de vraag of hun product naast BPA-vrij, ook vrij is van BPS. Er volgt nooit een duidelijk “ja” of “nee”. Zeker weten dat je veilig water drinkt? Kies dan een glazen waterfles of een gemaakt van RVS, want die bestaan ook. Daarmee voorkom je ook een vieze plastic smaak aan het water.

Waar kan je veilige waterflessen en bidons kopen?

Onderstaand een overzicht van veilige en herbruikbare waterflessen zonder plastic of BPA. Bij de selectie van deze flessen is gelet op: of de fles niet lekt onderweg, het gebruik van zo min mogelijk andere materialen dan glas of RVS en of er een beschermhoes om de fles zit (om de glazen fles te beschermen).

 

camelbak eddy glazen fles bpa

Camelbak Eddy

Camelbak is een bekend merk die veel praktisch spullen levert van voor wandelaars en sportievelingen. Ze verkopen ook glazen flessen met siliconen hoes ter bescherming van de fles. De flessen hebben een wijde opening. Zodat ze goed schoon te maken zijn. En je kan er fruit in doen om je water van een extra smaakje te voorzien en het is makkelijk weer verwijderen. De dop is wel gemaakt van plastic. Namelijk van polypropyleen plastic. Deze plastic soort bevat geen BPA en is de veiligste plasticsoort. Het is en blijft echter wel plastic. Meer info en koopmogelijkheid van de blauwe Camelbak, vind je hier. En over de zwarte fles vind je hier.

waterfles zonder plastic en bpa van equa

Equa Waterflessen

Deze flessen zijn van glas maar hebben ook een mooie en stijlvolle beschermingshoes. De hoes beschermt niet alleen tegen stoten, maar zorgt ook voor isolatie. Je kan er warme en koude dranken in meenemen. Dus wil je koffie meenemen? Dan zorgt ie dat je koffie warm blijft onderweg. En op een warme zomerdag zorgt ie voor een verfrissende slok koud water. Dit is een waterfles voor de fashionista’s! Bekijk hier alle Equa flessen, foto’s en prijzen.

Libbey Waterflessen

De drinkflessen van Libbey (voorheen Royal Leerdam) hebben een siliconen beschermingshoes in diverse kleuren (meer kleuren dan te zien op de foto). Deze fles is gemaakt van boriumsilicaat glas. Hier zijn overigens bij alle waterflessen van gemaakt. Dit glas is heel stevig en kan zelfs worden ingevroren. Dus geschikt voor koude en warmen dranken. Bekijk alle Libbey waterflessen op Bol.com.

Klean Kanteen drinkfles

Klean Kanteen maakt drinkflessen voor kinderen en volwassenen gemaakt van RVS. Wanneer je kiest voor een fles van hoogwaardig RVS dan zit je 100% goed. Een tijd terug kwamen RVS drinkflessen in het nieuws omdat deze ook stoffen zouden lekken in het water in de fles. Maar de enige fabrikant die ongeschonden uit dit schandaal kwam is Klean Kanteen. Het voordeel van RVS is dat het niet kapot kan vallen. Bekijk deze fles en de actuele prijs op Bol.com

(PS: Ik heb de flessen van Klean Kanteen ook voor de kinderen om mee naar school te nemen)

Lees ook:

Waterkokers zonder plastic
Koffiedrinken zonder BPA?
Duurzaam speelgoed voor kleine kinderen

Plaats een reactie