Waarom een BPA-vrije waterfles?

Producten gemaakt van polycarbonaat plastic die BPA bevatten kunnen deze risicovolle stof “lekken”. Dit ontdekte Dr. Feldman begin jaren ’90. Dit geldt ook voor producten zoals plastic bidons, drinkbekers en waterflessen. 

Wat houdt “BPA lekken” in?

Dat betekent dat bijvoorbeeld een voedselverpakking zoals een waterfles of bidon, kleine hoeveelheden BPA afgeeft aan de inhoud van de bidon. Daarmee wordt het water in de bidon “besmet” met BPA. Zit in alle soorten plastic BPA? Nee, dit zit in polycarbonaat en polyethersulfon. Maar andere soorten plastic bevatten dikwijls ook hormoon verstorende stoffen zoals BPA en BPS. 

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je gaat sporten en vult je bidon met water of een sportdrank. Je stopt de bidon in je tas om tijdens of na het sporten je vochtniveau weer op te krikken. Dan zal er terwijl je aan het sporten bent een kleine hoeveelheid BPA in het water lekken. De consequenties van BPA kan je hier vinden.

Is de vermelding BPA-vrij op mijn fles voldoende?

Nee. Veel fabrikanten van bidons spelen in op de gevaren van BPA en produceren vervolgens BPA-vrije bidons. Echter bevatten deze bidons vaak nog wel vaak BPS of ftalaten. BPS wordt vaak gebruikt als vervangende stof voor BPA. Maar de gezondheidsrisico’s zijn gelijk. Het kan o.a. leiden tot onvruchtbaarheid, obesitas, teelbalkanker en meer. Grote producenten van plastic waterflessen of bidons reageren vaak vaag op de vraag of hun product naast BPA-vrij, ook vrij is van BPS. Er volgt nooit een duidelijk “ja” of “nee”. Zeker weten dat je veilig water drinkt? Kies dan een glazen waterfles of een gemaakt van RVS, want die bestaan ook. Daarmee voorkom je ook een vieze plastic smaak aan het water. 

Waar kan je veilige waterflessen en bidons kopen?

Onderstaand een overzicht van veilige en herbruikbare waterflessen zonder plastic of BPA. Bij de selectie van deze flessen is gelet op: of de fles niet lekt onderweg, het gebruik van zo min mogelijk andere materialen dan glas of RVS en of er een beschermhoes om de fles zit (om de glazen fles te beschermen).

waterfles zonder plastic en bpa van equa

Equa Waterflessen

Deze flessen zijn van glas maar hebben ook een mooie en stijlvolle beschermingshoes. De hoes beschermt niet alleen tegen stoten, maar zorgt ook voor isolatie. Je kan er warme en koude dranken in meenemen. Dus wil je koffie meenemen? Dan zorgt ie dat je koffie warm blijft onderweg. En op een warme zomerdag zorgt ie voor een verfrissende slok koud water. Dit is een waterfles voor de fashionista’s!

Q Matara Waterflessen

De drinkflessen van Q Matara zijn verkrijgbaar in 2 uitvoeringen. De flessen zijn gemaakt van gehard glas. Er zijn 2 flessen met beschermingshoes: in het mint en in yoga-uitvoering. En er zijn 3 flessen zonder hoes en die zijn verkrijgbaar in: grijs, blauw/groen en blauw/roze/geel.

Hydro Flask – RVS waterflessen

De flessen van Hydro Flask zijn vergelijkbaar met die van Klean Kanteen (zie hieronder). De binnenzijde is van RVS gemaakt. En ze zijn dubbelwandig en zorgt voor isolatie van warme of koude dranken. Houdt koude dranken 24 uur koud en warme dranken 12 uur warm. Heeft levenslange garantie en kan in de vaatwasser.

Klean Kanteen drinkfles

Zelf ben ik fan van Klean Kanteen. En ja, ik heb ‘m zelf ook. Maar liefst 4 stuks inmiddels. Voor de kinderen (want verkrijgbaar in leuke kinderprints) en voor mezelf om koffie onderweg koffie mee te nemen. Klean Kanteen maakt drinkflessen gemaakt van RVS. Wanneer je kiest voor een fles van hoogwaardig RVS dan zit je 100% goed. Dat is soms moeilijk uit te zoeken maar bij Klean Kanteen zit je zeker goed. Het voordeel van RVS is dat het niet kapot kan vallen. De oudste Klean Kanteen fles die ik heb gaat alweer 6 jaar mee. De RVS flessen zijn ook verkrijgbaar in dubbelwandige (geïsoleerde) versie, zodat warme dranken heet blijven en koude dranken blijven koud.

Klean Kanteen flessen in de praktijk

Tussen mijn reguliere werkzaamheden door (dit blog is een hobby) schrijf ik dit artikel. Regelmatig neem ik koffie van thuis mee naar het werk. Want thuis maak ik heerlijke verse koffie. En die koffie neem ik mee in een dubbelwandige Klean Kanteen fles. Hierdoor blijft mijn koffie superlang heet. En het water voor school voor de kids blijft in de fles heerlijk koud. Oja, er blijft geen koffiesmaak achter in zijn fles, wanneer ik ‘m heb geleend. Ik doe de flessen niet in de vaatwasser. Ik was ze na gebruik af met een flessenborstel en zet ze te drogen op een handdoek.

We hebben zelf de 4 flessen die je hiernaast op de foto ziet. De witte fles is de enige niet-geïsoleerde versie en die gebruiken we nauwelijks. Want in de dubbelwandige flessen blijft de ranja of water lekker koel en mijn koffie en thee heet. De zilverkleurige fles met de haai en de groene fles met dieren zijn nog te koop op Bol.com. Ze hebben ook andere varianten zoals een roze met unicorns.

TIP: Ik vervang de standaard bijgeleverde sportdoppen die erbij worden geleverd omdat ze niet 100% lekvrij zijn. De doppen op de foto zijn niet meer verkrijgbaar. Deze RVS dop kan je er nog bijbestellen: lekvrije RVS dop.

waterflessen zonder bpa en plasticvrij van Klean Kanteen

Lees ook:

Waterkokers zonder plastic
Koffiedrinken zonder BPA?
BPA-vrije bakjes, waarom?
Duurzaam speelgoed voor kleine kinderen
Broodtrommel zonder plastic of BPA
Drinkbekers voor school

5 gedachten over “Waarom een BPA-vrije waterfles?”

  • Hoi Vivienne,
   Leuk dat je het vraagt. In mijn blog ga ik in op hoe je voorkomt dat er stoffen als BPA, ftalaten enz in het water in je drinkfles terecht komen. En dan zijn RVS en glas een goed alternatief. Ik heb hierin niet naar duurzaamheid gekeken. De Consumentenbond laat in het artikel niet blijken hoe het onderzoek is gedaan. Er wordt gekeken naar levenscyclus. Maar ik denk dat de levensduur van een plastic fles korter is dan die van RVS. Dat een plastic fles sneller wordt vervangen omdat deze gaat stinken of gewoon omdat ie goedkoop is en ergens wordt achtergelaten of men komt een mooier model tegen. Maar iedereen moet kiezen wat het beste bij hem/haar past!

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je antwoord! Ik begrijp wat je zegt. Ik vind het zelf ook belangrijk om schadelijke stoffen te voorkomen voor ons gezin. Dus kan me helemaal vinden in wat je zegt en wij drinken uit Klean Kanteen flessen. Hopelijk wordt er nog een manier gevonden om rvs nog duurzamer te produceren.

    Beantwoorden
 1. Hallo,

  Wat fijn dat je dit allemaal met ons deelt. Ik ben al mijn plastic aan het vervangen, maar snap nog even niet zo goed wat PP is. Dit is toch ook plastic? Maar van dit materiaal zijn de Klean Kanteen sportdoppen gemaakt en het zit ook in de lunch box van Klean Kanteen. Kan je me hier mee over vertellen?

  Dankjewel

  Beantwoorden
  • Hoi Saskia, de broodtrommel van Klean Kanteen is gemaakt van RVS en siliconen en bevat geen plastic. Deze site beschrijft het vermijden van BPA en dat zit in veel plastic producten. De drinkflessen van Klean Kanteen kan je combineren met een RVS dop of loopcap. Ik heb deze gekozen om de flessen 100% lekvrij te krijgen. De loopcap is gemaakt van PP plastic, dit is de veiligste plasticsoort die er is. Er is van deze plastic soort ook niet bekend dat het BPA of andere stoffen lekt.

   Beantwoorden

Plaats een reactie