Waarom een BPA-vrije waterfles?

Producten gemaakt van polycarbonaat plastic die ie BPA bevatten kunnen deze risicovolle stof “lekken”. Dit ontdekte Dr. Feldman begin jaren ’90. Dit geldt ook voor producten zoals plastic bidons, drinkbekers en waterflessen. 

Wat houdt “BPA lekken” in?

Dat betekent dat bijvoorbeeld een voedselverpakking zoals een waterfles of bidon, kleine hoeveelheden BPA afgeeft aan de inhoud van de bidon. Daarmee wordt het water in de bidon “besmet” met BPA. Zit in alle soorten plastic BPA? Nee, dit zit in polycarbonaat en polyethersulfon. Maar andere soorten plastic bevatten dikwijls ook hormoon verstorende stoffen zoals BPA en BPS. 

Hoe werkt dat in de praktijk?

Je gaat sporten en vult je bidon met water of een sportdrank. Je stopt de bidon in je tas om tijdens of na het sporten je vochtniveau weer op te krikken. Dan zal er terwijl je aan het sporten bent een kleine hoeveelheid BPA in het water lekken. De consequenties van BPA kan je hier vinden.

Is de vermelding BPA-vrij op mijn fles voldoende?

Nee. Veel fabrikanten van bidons spelen in op de gevaren van BPA en produceren vervolgens BPA-vrije bidons. Echter bevatten deze bidons vaak nog wel vaak BPS of ftalaten. BPS wordt vaak gebruikt als vervangende stof voor BPA. Maar de gezondheidsrisico’s zijn gelijk. Het kan o.a. leiden tot onvruchtbaarheid, obesitas, teelbalkanker en meer. Grote producenten van plastic waterflessen of bidons reageren vaak vaag op de vraag of hun product naast BPA-vrij, ook vrij is van BPS. Er volgt nooit een duidelijk “ja” of “nee”. Zeker weten dat je veilig water drinkt? Kies dan een glazen waterfles of een gemaakt van RVS, want die bestaan ook. Daarmee voorkom je ook een vieze plastic smaak aan het water. 

Waar kan je veilige waterflessen en bidons kopen?

Onderstaand een overzicht van veilige en herbruikbare waterflessen zonder plastic of BPA. Bij de selectie van deze flessen is gelet op: of de fles niet lekt onderweg, het gebruik van zo min mogelijk andere materialen dan glas of RVS en of er een beschermhoes om de fles zit (om de glazen fles te beschermen).

waterfles zonder plastic en bpa van equa

Equa Waterflessen

Deze flessen zijn van glas maar hebben ook een mooie en stijlvolle beschermingshoes. De hoes beschermt niet alleen tegen stoten, maar zorgt ook voor isolatie. Je kan er warme en koude dranken in meenemen. Dus wil je koffie meenemen? Dan zorgt ie dat je koffie warm blijft onderweg. En op een warme zomerdag zorgt ie voor een verfrissende slok koud water. Dit is een waterfles voor de fashionista’s!

Q Matara Waterflessen

De drinkflessen van Q Matara zijn verkrijgbaar in 2 uitvoeringen. De flessen zijn gemaakt van gehard glas. Er zijn 2 flessen met beschermingshoes: in het mint en in yoga-uitvoering. En er zijn 3 flessen zonder hoes en die zijn verkrijgbaar in: grijs, blauw/groen en blauw/roze/geel.

Hydro Flask – RVS waterflessen

De flessen van Hydro Flask zijn vergelijkbaar met die van Klean Kanteen (zie hieronder). De binnenzijde is van RVS gemaakt. En ze zijn dubbelwandig en zorgt voor isolatie van warme of koude dranken. Houdt koude dranken 24 uur koud en warme dranken 12 uur warm. Heeft levenslange garantie en kan in de vaatwasser.

Klean Kanteen drinkfles

Zelf ben ik fan van Klean Kanteen. En ja, ik heb ‘m zelf ook. Maar liefst 4 stuks inmiddels. Voor de kinderen (want verkrijgbaar in leuke kinderprints) en voor mezelf om koffie onderweg koffie mee te nemen. Klean Kanteen maakt drinkflessen gemaakt van RVS. Wanneer je kiest voor een fles van hoogwaardig RVS dan zit je 100% goed. Dat is soms moeilijk uit te zoeken maar bij Klean Kanteen zit je zeker goed. Het voordeel van RVS is dat het niet kapot kan vallen. De oudste Klean Kanteen fles die ik heb gaat alweer 6 jaar mee. De RVS flessen zijn ook verkrijgbaar in dubbelwandige (geïsoleerde) versie, zodat warme dranken heet blijven en koude dranken blijven koud.

Klean Kanteen flessen in de praktijk

Tussen mijn reguliere werkzaamheden door (dit blog is een hobby) schrijf ik dit artikel. Regelmatig neem ik koffie van thuis mee naar het werk. Want thuis maak ik heerlijke versie koffie. En die koffie neem ik mee in een Klean Kanteen fles. Vandaag in de de Klean Kanteen fles van mijn oudste (de zwarte met dino’s). Het is een dubbelwandige fles. Mijn koffie blijft superlang heet. En zijn drinken voor mee naar school blijft heerlijk koud. Oja, er blijft geen koffiesmaak achter in zijn fles, wanneer ik ‘m heb geleend.

Ik doe de flessen niet in de vaatwasser. Ik was ze na gebruik af met een flessenborstel en zet ze te drogen op een handdoek.

We hebben zelf de 4 flessen die je hiernaast op de foto ziet. De witte fles is de enige niet-geïsoleerde versie en die gebruiken we nauwelijks. Want in de dubbelwandige flessen blijft de ranja of melk lekker koel en mijn koffie en thee heet. De fles met de haai is nog te koop op Bol.com.

TIP: Ik vervang de standaard bijgeleverde doppen voor de groene draaidop en RVS dop die je op de foto ziet. Dan zijn ze gegarandeerd lekvrij.

waterflessen zonder bpa en plasticvrij van Klean Kanteen

Lees ook:

Waterkokers zonder plastic
Koffiedrinken zonder BPA?
BPA-vrije bakjes, waarom?
Duurzaam speelgoed voor kleine kinderen
Broodtrommel zonder plastic of BPA
Drinkbekers voor school

Plaats een reactie