Zoektocht naar BPA vrije waterkokers

BPA en BPS komen het meeste vrij wanneer deze worden verhit. Dus maaltijden opwarmen in plastic bakjes in de magnetron is geen goed idee. Maar wat denk je van de waterkoker? Even wat water opwarmen voor de babyfles? Kopje thee zetten? Elke keer dat je de waterkoker gebruikt komt er ook BPA of BPS vrij in het gekookte water.

Zoektocht gestart naar een veilige waterkoker

Voor mijn gezin ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder schadelijke stoffen. Er wordt dikwijls aangegeven dat een waterkoker vrij is van BPA. Maar dan kan er nog steeds BPS in zitten En deze stof is net zo schadelijk als BPA. Dus ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder plastic onderdelen die in aanraking komen met het water. Better safe, than sorry. Let op: er wordt vaak geclaimd dat een waterkoker geen BPA bevat, maar dit is vaak niet het geval. En bij waterkokers geldt vaak wel: goedkoop is duurkoop. Ik heb er eentje staan van 89,- en die staat er al vier jaar.

Waterkoker van glas, keramiek of RVS?

Tijdens mijn zoektocht heb ik me eerst gefocust op een waterkoker van glas. Ik had een mooie uitvoering gevonden en gekocht. Er zaten wel enkele plastic onderdelen aan de binnenkant van de deksel. Maar dit was een glazen exemplaar met zo min mogelijk plastic. Maar na 2 dagen zat er kalk-aanslag in de ketel. Dat is niet te voorkomen in een waterkoker. Zeker als je, net als ik, in een gebied met hard water woont. Maar in een glazen waterkoker zie je dat direct zitten. En dat ziet er niet mooi en fris uit. Na enkele weken regelmatig ontkalken ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar. En een waterkoker met kunststof onderdelen voelde nog steeds niet prettig. Dus ben ik verder gaan zoeken.

Een waterkoker van keramiek heb ik ook lang gezocht en onlangs dankzij een tip van een lezer in de comments heb ik een uitvoering in keramiek gevonden. Alleen wel met een plastic onderdeel, daarom staat deze in de categorie ‘Bijna…. maar niet helemaal’.

De beste plasticvrije waterkokers: RVS

Een uitvoering in keramiek zonder plastic onderdelen kon ik niet vinden. Dus heb ik mijn zoektocht voortgezet naar een uitvoering met een binnenkant van volledig RVS. Ik heb gezocht in verschillende landen. En na heel lang zoeken was het gelukt. Een paar jaar geleden kwam ik de Khapp waterkoker tegen. Deze was geheel plasticvrij en dus vrij van BPA en BPS. Helaas is deze waterkoker niet meer te koop. Dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En inmiddels komt de KitchenAid als winnaars uit mijn onderzoek. Maar ik blijf zoeken naar meer en andere varianten, dus dit blog wordt regelmatig geüpdatet. Zodat iedereen gekookt water zonder hormoonverstorende stoffen kan drinken. Omdat er regelmatig vragen kwamen waar deze waterkokers te koop zijn, heb ik er links bijgeplaatst naar webshops. Daar kan je ook reviews lezen over de producten.

waterkoker zonder plastic en bpa -grijs

Optie 1: KitchenAid waterkoker

Mooi, functioneel, kwalitatief en degelijk. Deze nieuwe waterkoker van KitchenAid (bekend van de mooie keukenmixers) zijn aan de binnenkant volledig van RVS gemaakt.

De deksel is aan de binnenzijde ook gemaakt van roestvrij staal. Dit hebben niet alle waterkokers en is wel van belang. Want als het water gaat koken, komt er stoom vrij. Het stoom vormt zich tot druppeltjes water op de deksel en deze druppeltjes komen weer in de ketel terecht.

De buitenkant is wel gemaakt van plastic. Maar dat is wel zo prettig, want dan verbrand je je handen niet aan de waterkoker. De waterkoker kan 1,5 liter water koken. Hij is verkrijgbaar in 3 kleuren: mat grijs, amandelwit en keizerrood. De prijzen liggen rond de 109,-.

zwilling waterkoker rvs zonder bpa

Optie 2: Zwilling Enfinigy waterkoker

Zwilling is een Duitse fabrikant van scharen en messen. Maar sinds enkele jaren ook van keukenapparatuur zoals waterkokers. En Duitser staan bekend om hun Deutsche Grundlichkeit. Dit geldt zeker ook voor hun waterkoker. De eerste uitvoering was nog voorzien van een plastic kalkfilter. Maar de nieuwe uitvoeringen zijn voorzien van een RVS kalkfilter. De binnenkant is ook volledig van RVS gemaakt.

Hij is dubbelwandig, dus houdt het water langer warm. Hij is verkrijgbaar met witte en zwarte details en heeft een inhoud van 1,5 liter. Prijzen liggen rond de 79,-.

fluitketel zonder BPA BPSOptie 3: Le Creuset fluitketel (niet elektrisch)

Liever een fluitketel i.p.v. een waterkoker? De binnenzijde van deze Creuset water koker vrij van plastic. De binnen- en buitenzijde zijn namelijk gemaakt van geëmailleerd staal. Hij is geschikt voor elektrische, gas, halogeen, inductie en radiant fornuizen. Hij is in maar liefst 15 kleuren te verkrijgen. Van traditioneel kersenrood, mint, geel tot zwart. De prijs varieert tussen de 65 en 99 euro.

Bijna… maar niet helemaal

Ik krijg veel vragen of een bepaalde waterkoker veilig is. Ik kan niet voor elke waterkoker uitzoeken of dat zo is. Want naast deze site heb ik ook nog een gewone baan 🙂 Maar over onderstaande waterkokers krijg ik veel vragen dus die behandel ik hieronder. Een samenvatting: Ze lijken plasticvrij… maar dat zijn ze niet. Ze zijn dus niet 100% gegarandeerd BPA-vrij.

waterkoker zonder plastic en bpa - plint

Plint waterkoker

Deze waterkoker is bijna BPA-vrij… en ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS (dus zonder plastic, BPA en BPS). Het is een dubbelwandige waterkoker. Hierdoor houdt ie de temperatuur langer vast. Dus verbruikt minder stroom en is beter voor het milieu. Want de dubbele wand werkt als een thermoskan. Deze is echter niet 100% BPA-vrij, want de binnenzijde van de deksel is wel van RVS. Maar er zitten ventilatiegaatjes in, waardoor de stoom bij plastic onderdelen kan komen en terug kan druppelen in het gekookte water. Prijzen liggen rond de 80,-.

BPA vrije waterkoker kitchen

Kitchen Brother

Het probleem van de Plint waterkoker doet zich ook voor bij de Kitchen Brother waterkoker. In de deksel zitten plastic onderdelen. Door het koken van het water komt er stoom vrij. De stoom vormt condensdruppels tegen de plastic onderdelen en dit valt terug in het gekookte water. Dus deze waterkoker is niet 100% BPA-vrij. En ik twijfel of de binnenkant van een degelijke kwaliteit RVS gemaakt is. Dat kan ik nergens terugvinden. Hij heeft ook wat negatieve reviews over de kwaliteit.


Thee of koffie drinken zonder BPA en BPS

Zet je thee of koffie met jouw waterkoker? Wat moet je dan doen om jouw thee of koffie BPA, BPS en plastic vrij te krijgen?

Wist je dat veel theezakjes zijn gemaakt van plastic? En deze miljoenen microplastics loslaten in je kopje thee? En wat dacht je van een koffiezetapparaat volledig gemaakt van plastic? In onderstaande artikelen vind je aanvullende info:

Thee drinken zonder plastic en BPA.
Koffie drinken zonder BPA en plastic.
Melkopschuimer zonder teflon en BPA
Water zonder PFAS

50 gedachten over “Zoektocht naar BPA vrije waterkokers”

 1. Goedemorgen, hierbij wil ik even zeggen dat volgens de informatie van Kitchenbrother Retro waterkoker op de website van Bol.com staat dat het kunststof in de waterkoker BPA vrij is.
  Hoe zit dit nu. Voor mij is dit geen optie want ik wil een waterkoker die afneembaar is van een station, dat is deze niet. Maar het gaat nu even over het wel of niet bevatten van BPA in de kunststof onderdelen.

  Beantwoorden
  • Hoi Eliza,
   De Kitchenbrother waterkoker stond eerst bij de veilige opties maar is verplaatst naar de “Bijna maar niet helemaal” sectie in dit artikel. Omdat er plastic onderdelen in de deksel zitten. Wanneer het water gaat koken komt er stoom tegen de deksel en de binnenkant van de deksel. En condens dat naar beneden valt van de deksel in het gekookt water is in aanraking geweest met deze kunststof onderdelen. Dat is bijvoorbeeld bij de Ottoni waterkoker niet het geval.

   Beantwoorden
 2. Hoi! Ik gebruik zelf de waterkoker steeds minder en kook het water op het gasfornuis.
  Voor thee maak ik steeds vaker een grote pan met lossen thee, geen theezakjes, filters etc meer nodig en ook geen last van plastic in de waterkoker. Als ik de thee opschenk doe ik dat via een zeefje.

  Beantwoorden
 3. Hallo, sinds vorige week een nieuwe waterkoker van Bourgini gekocht met RVS binnenwerk. Er blijft een vieze geur en smaak achter na verwarmen. Inmiddels met half water en half biocitroensap gereinigd, maar nog. Bij de vorige had ik er geen last van. Heeft iemand hier ervaring mee of kan me vertellen waar de geur/smaak vanaf komt (het aluminium binnenkant?)

  Bij voorbaat dank, hartelijke groet,

  Juliska

  Beantwoorden
 4. Hoi!

  Ik ben net als jij ook op zoek naar een plasticvrije waterkoker. Tot nu toe had ik een emaille ketel op het fornuis, maar met de hoge gasprijs wil ik juist electrisch. Is deze waterkoker van Kitchenaid ook zonder plastic onderdelen? Weet jij dat toeva;;ig?

  WATERKOKER 1,25 L 5KEK1222

  Hartelijke groet, Ellis

  Beantwoorden
 5. Is de ottoni waterkoker van rvs? Dat staat nl niet op het metaal, dus ik twijfel. Bpa en bps ongezind, maar aliminium idem dus ik wil dit wel graag weten.

  Beantwoorden
 6. Goedenavond,

  Leuke website, fijn om te zien dat iemand de moeite neemt om hier onderzoek naar te doen.

  Ik heb wel een kleine kanttekening, wij hebben aan de hand de info op je site de Delonghi waterkoker gekocht, leuk ding en nog enigszins betaalbaar, maar ook hier zitten rubber/kunststof doorlaatjes voor de inhoudsindicator die ook in het kokende water hangen, dus eigenlijk ook niet voldoet…

  Jammer, want het is best een grappige koker. Ik dacht, ik geef het nog even door, want het staat niet in de tekst.

  Vriendelijke groet,
  Michel Balkestein

  Beantwoorden
  • Hoi Michel, bedankt voor je feedback! Goed dat je het doorgeeft, ik dacht deze goed uitgezocht te hebben. Maar dan gaat ie van de lijst af!

   Beantwoorden
 7. Goede middag,

  Allereerst wat een geweldig initiatief bieden jullie hier aan! Er wordt nog maar zo weinig over bekend gemaakt bij producten, dus super fijn dat we er op deze manier bij jullie meer over kunnen vinden!

  Zelf zijn wij al een tijdje op zoek naar een waterkoker die geheel vrij is van schadelijke stoffen, en vonden het een beetje riskant om de “Ottoni Fabrica” helemaal uit Italië te bestellen. Vandaar dat wij dachten aan het mooie alternatief die jullie bieden, namelijk de
  “Delonghi Icona Vintage”. Alleen toen ik de productspecificaties opzocht online, zag ik dat het apparaat niet van RVS is gemaakt, maar van aluminium.
  Aluminium is ook een zeer schadelijke stof voor de mens, bijvoorbeeld wanneer het door middel van verhitting in het eten of drinken terecht komt.

  Weten jullie hier meer van, of hebben jullie ook ervaring met wanneer aluminium schadelijk is en wat het doet?

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Gaya

  Beantwoorden
  • Hoi Gaya, Bedankt voor je reactie. de Delonghi gaat dadelijk uit de lijst i.v.m. de feedback van Michel. Maar de binnenkant is volgens de specificaties op de Delonghi site gemaakt van RVS (materiaal van behuizing: Roestvrij staal).

   Beantwoorden
 8. Ha, ik heb er 1gevonden! Kermis en rvs, alleen 1 plastic dopje binnenin dat ik er meteen uit heb gehaald. Esperanza electric kettle della, te krijgen via bol. Com. Wel wat kleinere inhoudelijk, 1.2 liter. Blij mee!

  Beantwoorden
 9. Dank voor deze post! Ik zie Graef waterkokers niet in jouw lijst. Is daar een reden voor? Ik dacht dat die ook 100% rvs is.
  Met vriendelijke groet,
  Tania

  Beantwoorden
  • Hoi, ja ik heb daar een tijd geleden best wel een tijd ‘onderzoek’ naar gedaan. Maar volgens mij bevat de deksel/scharnier veelal plastic.

   Beantwoorden
 10. Bedankt voor de goede tips op deze website! Ik heb de Plint waterkoker gekocht en het dekseltje vervangen door een rvs dekseltje (diameter 9cm), te koop bij bol.com. Past precies! Dus nu is hij vanbinnen helemaal plasticvrij.

  Beantwoorden
 11. Wat een fijne blog, ik wil naast een bpa vrije waterkoker ook een goede melkopschuimer kopen. Waarschijnlijk een van RVS en zonder teflon laagje.
  Ik ben er nog niet uit welke … heb jij of iemand tips?

  Beantwoorden
 12. Hallo, Ik zie bij de specs. van de Ottoni Fabrica staan dat er een uitneembaar waterfilter bij zit. Is dit waterfilter van plastic? Ik hoor het graag. Groetjes, Ivonne

  Beantwoorden
  • Hoi Ivonne, nee dat bevat geen plastic. Ottoni Fabrica is echt 100% plasticvrij. En het enige merk dat dit hardop durft uit te spreken.

   Beantwoorden
 13. Goedenavond,

  Zojuist kwam ik deze waterkoker tegen, zie link onderaan dit bericht.
  Volgens de website geheel bpa vrij, bps wordt niet besproken en rondom de thermostaat is het afgedicht met polypropyleen, hier worden babyflesjes van gemaakt.
  Materiaal van de deksel heb ik nog niet kunnen achterhalen.

  Wat is jullie mening hierover?

  Beantwoorden
 14. Daar zit nu een veiligheidsstop op. Hij word niet meer verkocht. Zelf 3 stuks gehad die binnen een maand stuk gingen. Overigens is de deksel niet van RVS maar van aluminium, ook zijn de scharnieren van plastic, dat verklaard de smaak. Ik zou hem retourneren!

  Beantwoorden
 15. wat goed dat je dit allemaal hebt uitgezocht.
  Voor mij is er maar 1 die voldoet aan mijn eisen en dat is de Creuset.
  Ik gebruik deze op mijn keramische kookplaat.
  Al jaren geleden heb ik besloten water niet bloot te stellen aan elektrische velden.
  Precies dat is wat er onderin de waterkoker wel gebeurt en dat heeft een heel nadelige invloed op water.

  Beantwoorden
  • Die ben ik tot nu toe nog niet tegen gekomen. Vaak omdat de temperatuurmeter van plastic is. Mocht ik er een vinden dan voeg ik ‘m uiteraard toe aan het lijstje 🙂

   Beantwoorden
 16. Ik kook altijd mineraalwater uit de supermarkt om thee mee te zetten op 80c omdat ik het NLse kraanwater niet vertrouw. Echter, ben ik me bewust van het feit dat flessenwater microplastics kan bevatten. Weet je hoe dit er uit gefilterd kan worden alvorens ik het in een BPA vrije waterkoker giet?
  Bvd
  Vr gr

  Beantwoorden
 17. Hallo,
  Ik kwam deze mooie waterkoker tegen. Nu staat er dat het kalkfilter deels uit rvs is gemaakt. Ik kan niet ontdekken of er plastic inzit. Weet u meer van deze waterkoker af?

  zwilling.com/zwilling-enfinigy-waterkoker/53005-001-0.html

  Vriendelijke groet,
  Marjolein.

  Beantwoorden
  • Hoi Marjolein,
   Ik dit even uitgezocht en het volgende komt daaruit voort: de eerste serie van de Enfinigy waterkoker had inderdaad een filter met een plastic randje. Maar volgens de fabrikant zijn de huidige zwarte en zilveren modellen volledig gemaakt van inox (ook RVS genoemd). Alleen de oude varianten zijn nog wel in omloop. Koop je de waterkoker in de winkel? Dan kan je het zien aan de verpakking. Op de bovenkant van de verpakking kan je zien of het gaat om de filter met plastic rand of om de filter gemaakt van RVS. Maar voor degene die deze online willen kopen… deze waterkoker is ook te koop bij Bol.com. De voorraad van de zwarte waterkoker is voorzien van de RVS filter. Bij de zilveren kleur kan men dit niet garanderen want daar zit nog voorraad tussen met de plastic filter. Dus voordat je deze waterkoker koopt bij Bol.com zou ik dit even navragen bij ze.

   Beantwoorden
 18. Goedemiddag,
  Het nadeel van de Ottoni Fabrica waterkoker is, dat deze erg heet wordt, omdat de ketel niet geïsoleerd is. De Lono dubbelwandige RVS waterkoker van WMF wordt niet heet (safety touch functie). De binnenkant van de deksel en van de kalkfilter is gemaakt van kunstof. Ik heb een mail gestuurd naar de WMF consumentenservice met de vraag of het product BPA bevatte. Hun reactie was: onze producten kun je veilig gebruiken. Er zit geen BPA in onze producten. Groupe SEB sluit het gebruik uit van Bisphenol A (CAS n°80-05-7) in de materialen die direct en indirect in contact komen met voedingsmiddelen. Onze producten zijn conform Europese regelgeving voor materialen die in contact staan met voedsel. Het product voldoet aan de Europese Verordening nr. 10/2011 over materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen over Bisphenol A (BPA).
  Wat is uw mening over deze waterkoker?

  Groet,
  ID

  N.B. Er bestaat ook een enkelwandige WMF Lono waterkoker.

  Beantwoorden
  • Hoi ID,

   mijn waterkoker is ook enkelwandig en heb er nooit hinder van ondervonden. Maar dat is persoonlijk uiteraard. Omdat het kalkfilter en binnenzijde van de deksel van de WMF waterkoker van plastic is staat ie niet in het blog genoemd. Omdat plastic inderdaad vrij kan zijn van BPA, maar dan alsnog BPS kan bevatten: https://zonderbpa.nl/wat-is-bps/

   Beantwoorden
  • Hoi Cecile, ik durf het niet te zeggen. Ik ken ‘m nog niet, kan niet achterhalen hoe de deksel er aan de binnenkant uitziet. Als ik meer info en hij is geschikt zal ik ‘m toevoegen aan het artikel.

   Beantwoorden
 19. Hoi Charlotte, ja de thermometer zorgt er bijna altijd voor dat er toch plastic in de waterkoker zit. Heb nog geen variant kunnen vinden met thermometer die plasticvrij is.

  Beantwoorden
 20. Hallo,

  Weet u of de Philips HD9351/90 ook veilig is? Online staat volledig van roestvrij staal en BPA vrij (kan helaas niets vinden over BPS).

  Groet,

  Cindy

  Beantwoorden
  • Ken deze niet, maar de afleesbare waterindicator zorgt dat het water in aanraking komt met plastic. Als ik ‘m ergens tegenkom zal ik beter bekijken en hierover meer laten weten.

   Beantwoorden
 21. Hallo,
  Ik wil graag Smeg waterkoker wit KLF03WHEU bestellen. Bij de specificaties staat BPA-vrij. Over BPS zie ik niks staan! Is dit waterkoker goed?
  Alvast bedankt

  Mvg,
  Cicek

  Beantwoorden
  • Hoi, goede vraag. Deze waterkoker is supermooi dus had ‘m graag bij het rijtje erbij gezet. Maar helaas is de binnenkant van de deksel is van plastic. Dus ik zou voor een andere kiezen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie