Zoektocht naar BPA vrije waterkokers

BPA en BPS komen het meeste vrij wanneer deze worden verhit. Dus maaltijden opwarmen in plastic bakjes in de magnetron is geen goed idee. Maar wat denk je van de waterkoker? Even wat water opwarmen voor de babyfles? Kopje thee zetten? Elke keer dat je de waterkoker gebruikt komt er ook BPA of BPS vrij in het gekookte water.

Zoektocht gestart naar een veilige waterkoker

Voor mijn gezin ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder schadelijke stoffen. Er wordt dikwijls aangegeven dat een waterkoker vrij is van BPA. Maar dan kan er nog steeds BPS in zitten En deze stof is net zo schadelijk als BPA. Dus ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder plastic onderdelen die in aanraking komen met het water. Better safe, than sorry. Let op: er wordt vaak geclaimd dat een waterkoker geen BPA bevat, maar dit vaak niet het geval. En bij waterkokers geldt vaak wel: goedkoop is duurkoop.

Waterkoker van glas, keramiek of RVS?

Tijdens mijn zoektocht heb ik me eerst gefocust op een waterkoker van glas. Ik had een mooie uitvoering gevonden en gekocht. Er zaten wel enkele plastic onderdelen aan de binnenkant van de deksel. Maar dit was een glazen exemplaar met zo min mogelijk plastic. Maar na 2 dagen zat er kalk-aanslag in de ketel. Dat is niet te voorkomen in een waterkoker. Zeker als je, net als ik, in een gebied met hard water woont. Maar in een glazen waterkoker zie je dat direct zitten. En dat ziet er niet mooi en fris uit. Na enkele weken regelmatig ontkalken ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar. En een waterkoker met kunststof onderdelen voelde nog steeds niet prettig. Dus ben ik verder gaan zoeken.

Een waterkoker van keramiek heb ik ook onderzocht. Ik heb geen enkele kunnen ontdekken 100% vrij is van plastic onderdelen. Tevens is het nadeel van glas en keramiek is dat deze kapot kunnen vallen (bij mij viel de deksel kapot).

Het is RVS geworden

Een uitvoering in keramiek zonder plastic onderdelen kon ik niet vinden. Dus heb ik mijn zoektocht voortgezet naar een uitvoering in volledig RVS. Ik heb gezocht in verschillende landen, in verschillende talen. En na heel lang zoeken was het gelukt. Een paar jaar geleden kwam ik de Khapp waterkoker tegen. Deze was geheel plasticvrij en dus vrij van BPA en BPA. Helaas is deze waterkoker niet meer te koop. Dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En inmiddels komen de Korkmaz en KitchenAid als winnaars uit mijn onderzoek. Maar ik blijf zoeken naar meer en andere varianten, dus dit blog wordt regelmatig geüpdatet. Zodat iedereen gekookt water zonder hormoonverstorende stoffen kan drinken.

KitchenAid waterkoker – Update Jan 2020

waterkoker zonder plastic en bpa -grijs

Mooi, functioneel en degelijk. Deze nieuwe waterkoker van KitchenAid (bekend van de mooie keukenmixers) zijn aan de binnenkant volledig van RVS gemaakt. De buitenkant is wel gemaakt van plastic. Maar dat is wel zo prettig, want dan verbrand je je handen niet aan de waterkoker. De waterkoker kan 1,5 liter water koken. Hij is verkrijgbaar in 3 kleuren: mat grijs, amandelwit en keizerrood. De prijzen liggen rond de 109,-. Bekijk actuele prijzen, kleuren en meer foto’s op Bol.com.

 

Korkmaz waterkoker – Update Dec 2020

waterkoker zonder plastic onderdelen

De Korkmaz waterkoker wordt gemaakt in Turkije. En laat je hierdoor niet voor de gek houden. Want Kormaz bestaat al 50 jaar en is een kwalitatief huishoudmerk in Turkije. Deze waterkoker is volledig gemaakt van RVS. Van de filter tot de deksel: alles is van RVS. Dus bevat geen plastic. Hij heeft een inhoud van 1,6 liter. Het is een degelijke waterkoker zonder fratsen. Die gewoon doet wat ie moet doen: water koken. Maar dan wel zonder BPA in je water. Prijzen liggen rond de 89,-.

Bekijk actuele prijzen, info en foto’s op Bol.com

Goed alternatief: Delonghi Icona Vintage

waterkoker zonder plastic

Deze waterkoker van Delonghi is een redelijk goed alternatief. Echter… er zit een kalkfilter in gemaakt van plastic onderdelen. Deze is verwijderbaar. Dus wanneer je dit filter eruit haalt is deze waterkoker vrij van plastic. En dus ook van BPA en BPS. Zonder uitneembaar kalkfilter kan ik wel leven. En als er kalk in mijn thee zit (hier ga je overigens niet dood aan, ziet er alleen troebel uit) dan weet ik dat het tijd is voor een ontkalkbeurt. Ontkalken kan gewoon met schoonmaakazijn, daar hoef je geen dure spullen voor te kopen.

De waterkoker is verkrijgbaar in verschillende kleuren: crème, groen, lichtblauw en bruin. Hij heeft een jaren ’50 stijl en 1,7 liter inhoud. De prijzen lopen vanaf 69,95. Bekijk op Bol.com de kleuren en exacte prijzen

Ander alternatief: de ouderwetse fluitketel

fluitketel zonder BPA BPS

Le Creuset fluitketel

Ik heb me voor dit artikel suf gezocht naar waterkokers zonder BPA en BPS. Maar een week geleden kwam ik bij een vriendin op de thee en die heeft een Creuset fluitketel gekocht. Ze deelt mijn visie om zoveel bisfenol-houdende producten te mijden. Zij wilde geen waterkoker maar een fluitketel en kwam op deze ketel uit. De binnenzijde is inderdaad vrij van plastic.

De binnen- en buitenzijde zijn namelijk gemaakt van geëmailleerd staal. Hij is geschikt voor elektrische, gas, halogeen, inductie en radiant fornuizen. Hij is in maar liefst 15 kleuren te verkrijgen! Van traditioneel kersenrood, mint, geel tot zwart. De prijs varieert tussen de 65 en 99 euro. Hier vind je meer info & kan je ‘m bestellen.

Bijna… maar niet helemaal

Tijdens mijn zoektocht ben ik ook nog waterkokers tegengekomen die “bijna-helemaal” plastic vrij zijn. En dat zijn deze uitvoeringen. Ze hebben zo min mogelijk plastic onderdelen. Ze zijn dus niet 100% gegarandeerd BPA-vrij, maar komen in de buurt.

waterkoker zonder plastic en bpa - plint

Plint waterkoker

Deze waterkoker is bijna BPA-vrij… en ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS (dus zonder plastic, BPA en BPS). Het is een dubbelwandige waterkoker. Hierdoor houdt ie de temperatuur langer vast. Dus verbruikt minder stroom en is beter voor het milieu. Want de dubbele wand werkt als een thermoskan. Daarnaast is de temperatuur instelbaar in 3 verschillende standen.

Deze is echter niet 100% BPA vrij, want de binnenzijde van de deksel is wel van RVS. Maar er zitten ventilatiegaatjes in, waardoor de stoom bij plastic onderdelen kan komen en terug kan druppelen in het gekookte water.

Meer foto’s of kopen? Bekijk ‘m Bol.com.

Cuisinart Waterkoker

Cuisinart – CPK17E

De waterkoker is grotendeels gemaakt van RVS. Er zit 3 jaar garantie op. Dat vind je niet op veel elektrische keukenapparatuur. Dus ze zullen achter hun kwaliteit staan. De temperatuur is afleesbaar op het LCD scherm.

Qua design ziet ie er ook mooi uit, misstaat niet op je aanrecht. Meer info over deze waterkoker, prijs en aankoopmogelijkheid vind je hier op Bol.com


Thee of koffie drinken zonder BPA en BPS

Zet je thee of koffie met jouw waterkoker? Wat moet je dan doen om jouw thee of koffie BPA, BPS en plastic vrij te krijgen?

Wist je dat veel theezakjes zijn gemaakt van plastic? En deze miljoenen microplastics loslaten in je kopje thee? En wat dacht je van een koffiezetapparaat volledig gemaakt van plastic? In onderstaande artikelen vind je aanvullende info:

Thee drinken zonder plastic en BPA
Koffie drinken zonder BPA en plastic

Plaats een reactie