Zoektocht naar BPA vrije waterkokers

BPA en BPS komen het meeste vrij wanneer deze worden verhit. Dus maaltijden opwarmen in plastic bakjes in de magnetron is geen goed idee. Maar wat denk je van de waterkoker? Even wat water opwarmen voor de babyfles? Kopje thee zetten? Elke keer dat je de waterkoker gebruikt komt er ook BPA of BPS vrij in het gekookte water.

Zoektocht gestart naar een veilige waterkoker

Voor mijn gezin ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder schadelijke stoffen. Er wordt dikwijls aangegeven dat een waterkoker vrij is van BPA. Maar dan kan er nog steeds BPS in zitten En deze stof is net zo schadelijk als BPA. Dus ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder plastic onderdelen die in aanraking komen met het water. Better safe, than sorry. Let op: er wordt vaak geclaimd dat een waterkoker geen BPA bevat, maar dit vaak niet het geval. En bij waterkokers geldt vaak wel: goedkoop is duurkoop.

Waterkoker van glas, keramiek of RVS?

Tijdens mijn zoektocht heb ik me eerst gefocust op een waterkoker van glas. Ik had een mooie uitvoering gevonden en gekocht. Er zaten wel enkele plastic onderdelen aan de binnenkant van de deksel. Maar dit was een glazen exemplaar met zo min mogelijk plastic. Maar na 2 dagen zat er kalk-aanslag in de ketel. Dat is niet te voorkomen in een waterkoker. Zeker als je, net als ik, in een gebied met hard water woont. Maar in een glazen waterkoker zie je dat direct zitten. En dat ziet er niet mooi en fris uit. Na enkele weken regelmatig ontkalken ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar. En een waterkoker met kunststof onderdelen voelde nog steeds niet prettig. Dus ben ik verder gaan zoeken.

Een waterkoker van keramiek heb ik ook onderzocht. Ik heb geen enkele kunnen ontdekken 100% vrij is van plastic onderdelen. Tevens is het nadeel van glas en keramiek is dat deze kapot kunnen vallen (bij mij viel de deksel kapot).

Het is RVS geworden

Een uitvoering in keramiek zonder plastic onderdelen kon ik niet vinden. Dus heb ik mijn zoektocht voortgezet naar een uitvoering met een binnenkant van volledig RVS. Ik heb gezocht in verschillende landen. En na heel lang zoeken was het gelukt. Een paar jaar geleden kwam ik de Khapp waterkoker tegen. Deze was geheel plasticvrij en dus vrij van BPA en BPS. Helaas is deze waterkoker niet meer te koop. Dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En inmiddels komen de Ottoni Fabrica en KitchenAid als winnaars uit mijn onderzoek. Maar ik blijf zoeken naar meer en andere varianten, dus dit blog wordt regelmatig geüpdatet. Zodat iedereen gekookt water zonder hormoonverstorende stoffen kan drinken.

Optie 1: Ottoni Fabrica waterkoker

Dit is de allerbeste optie. Waarom? Ottoni Fabrica is een fabrikant uit Europa, namelijk Italië. En is het enige merk dat zich hard maakt voor BPA- en plasticvrije waterkokers. En ook het enige merk dat zicht durft uit te spreken dat hun waterkokers 100% BPA-vrij zijn.

Het is een degelijke waterkoker gemaakt van kwalitatieve materialen zoals RVS. In Nederland zijn deze alleen te koop via Amazon. En hij heeft zeer goede reviews. Ze worden verstuurd door Ottoni Fabrica zelf, dus je koopt rechtstreeks bij de bron. Mijn oude waterkoker doet het nog, maar mocht die het begeven dan wordt dit de opvolger.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen. Meer info, prijzen en foto’s van deze Ottoni Fabrica waterkoker vind je hier.

waterkoker zonder plastic en bpa -grijs

Optie 2: KitchenAid waterkoker

Mooi, functioneel, kwalitatief en degelijk. Deze nieuwe waterkoker van KitchenAid (bekend van de mooie keukenmixers) zijn aan de binnenkant volledig van RVS gemaakt.

De deksel is aan de binnenzijde ook gemaakt van roestvrij staal. Dit hebben niet alle waterkokers en is wel van belang. Want als het water gaat koken, komt er stoom vrij. Het stoom vormt zich tot druppeltjes water op de deksel en deze druppeltjes komen weer in de ketel terecht.

De buitenkant is wel gemaakt van plastic. Maar dat is wel zo prettig, want dan verbrand je je handen niet aan de waterkoker. De waterkoker kan 1,5 liter water koken. Hij is verkrijgbaar in 3 kleuren: mat grijs, amandelwit en keizerrood. De prijzen liggen rond de 109,-.

Bekijk actuele prijzen en kleuren op Bol.com.

Redelijk alternatief: Delonghi Icona Vintage

waterkoker zonder plastic

Deze waterkoker van Delonghi is een redelijk goed alternatief. Echter… er zit een kalkfilter in gemaakt van plastic onderdelen. Deze is verwijderbaar. Dus wanneer je dit filter eruit haalt is deze waterkoker vrij van plastic. En dus ook van BPA en BPS. Zonder uitneembaar kalkfilter kan ik wel leven. En als er kalk in mijn thee zit (hier ga je overigens niet dood aan, ziet er alleen troebel uit) dan weet ik dat het tijd is voor een ontkalkbeurt. Ontkalken kan gewoon met schoonmaakazijn, daar hoef je geen dure spullen voor te kopen. Verkrijgbaar in kleuren als: crème, groen, lichtblauw en bruin. Prijzen liggen rond de 69,95. Bekijk op Bol.com de kleuren en exacte prijzen

Ander alternatief: de ouderwetse fluitketel

fluitketel zonder BPA BPS

Le Creuset fluitketel

Ik heb me voor dit artikel suf gezocht naar waterkokers zonder BPA en BPS. Maar onlangs kwam ik bij een vriendin op de thee en die heeft een Creuset fluitketel gekocht. Ze deelt mijn visie om zoveel bisfenol-houdende producten te mijden. Zij wilde geen waterkoker maar een fluitketel en kwam op deze ketel uit. De binnenzijde is inderdaad vrij van plastic.

De binnen- en buitenzijde zijn namelijk gemaakt van geëmailleerd staal. Hij is geschikt voor elektrische, gas, halogeen, inductie en radiant fornuizen. Hij is in maar liefst 15 kleuren te verkrijgen! Van traditioneel kersenrood, mint, geel tot zwart. De prijs varieert tussen de 65 en 99 euro. Hier vind je meer info & kan je ‘m bestellen.

Bijna… maar niet helemaal

Tijdens mijn zoektocht ben ik ook nog waterkokers tegengekomen die “bijna-helemaal” plastic vrij zijn. En dat zijn deze uitvoeringen. Ze hebben zo min mogelijk plastic onderdelen. Ze zijn dus niet 100% gegarandeerd BPA-vrij, maar komen in de buurt.

waterkoker zonder plastic en bpa - plint

Plint waterkoker

Deze waterkoker is bijna BPA-vrij… en ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS (dus zonder plastic, BPA en BPS). Het is een dubbelwandige waterkoker. Hierdoor houdt ie de temperatuur langer vast. Dus verbruikt minder stroom en is beter voor het milieu. Want de dubbele wand werkt als een thermoskan. Deze is echter niet 100% BPA-vrij, want de binnenzijde van de deksel is wel van RVS. Maar er zitten ventilatiegaatjes in, waardoor de stoom bij plastic onderdelen kan komen en terug kan druppelen in het gekookte water. Hij kost ongeveer 83,- bij Bol.com.

BPA vrije waterkoker kitchen

Kitchen Brother

Het probleem van de Plint waterkoker doet zich ook voor bij de Kitchen Brother waterkoker. In de deksel zitten plastic onderdelen. Door het koken van het water komt er stoom vrij. De stoom vormt condensdruppels tegen de plastic onderdelen en dit valt terug in het gekookte water. Dus deze waterkoker is niet 100% BPA-vrij.

Meer info, prijs en foto’s? Bekijk ‘m op Bol.com.


Thee of koffie drinken zonder BPA en BPS

Zet je thee of koffie met jouw waterkoker? Wat moet je dan doen om jouw thee of koffie BPA, BPS en plastic vrij te krijgen?

Wist je dat veel theezakjes zijn gemaakt van plastic? En deze miljoenen microplastics loslaten in je kopje thee? En wat dacht je van een koffiezetapparaat volledig gemaakt van plastic? In onderstaande artikelen vind je aanvullende info:

Thee drinken zonder plastic en BPA.
Koffie drinken zonder BPA en plastic.

2 gedachten over “Zoektocht naar BPA vrije waterkokers”

 1. Goedemorgen, hierbij wil ik even zeggen dat volgens de informatie van Kitchenbrother Retro waterkoker op de website van Bol.com staat dat het kunststof in de waterkoker BPA vrij is.
  Hoe zit dit nu. Voor mij is dit geen optie want ik wil een waterkoker die afneembaar is van een station, dat is deze niet. Maar het gaat nu even over het wel of niet bevatten van BPA in de kunststof onderdelen.

  Beantwoorden
  • Hoi Eliza,
   De Kitchenbrother waterkoker stond eerst bij de veilige opties maar is verplaatst naar de “Bijna maar niet helemaal” sectie in dit artikel. Omdat er plastic onderdelen in de deksel zitten. Wanneer het water gaat koken komt er stoom tegen de deksel en de binnenkant van de deksel. En condens dat naar beneden valt van de deksel in het gekookt water is in aanraking geweest met deze kunststof onderdelen. Dat is bijvoorbeeld bij de Ottoni waterkoker niet het geval.

   Beantwoorden

Plaats een reactie