Zoektocht naar BPA vrije waterkokers

BPA en BPS komen het meeste vrij wanneer deze worden verhit. Dus maaltijden opwarmen in plastic bakjes in de magnetron is geen goed idee. Maar wat denk je van de waterkoker? Even wat water opwarmen voor de babyfles? Kopje thee zetten? Elke keer dat je de waterkoker gebruikt komt er ook BPA of BPS vrij in het gekookte water.

Zoektocht gestart naar een veilige waterkoker

Voor mijn gezin ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder schadelijke stoffen. Er wordt dikwijls aangegeven dat een waterkoker vrij is van BPA. Maar dan kan er nog steeds BPS in zitten En deze stof is net zo schadelijk als BPA. Dus ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder plastic onderdelen die in aanraking komen met het water. Better safe, than sorry. Let op: er wordt vaak geclaimd dat een waterkoker geen BPA bevat, maar dit vaak niet het geval. En bij waterkokers geldt vaak wel: goedkoop is duurkoop.

Waterkoker van glas, keramiek of RVS?

Tijdens mijn zoektocht heb ik me eerst gefocust op een waterkoker van glas. Ik had een mooie uitvoering gevonden en gekocht. Er zaten wel enkele plastic onderdelen aan de binnenkant van de deksel. Maar dit was een glazen exemplaar met zo min mogelijk plastic. Maar na 2 dagen zat er kalk-aanslag in de ketel. Dat is niet te voorkomen in een waterkoker. Zeker als je, net als ik, in een gebied met hard water woont. Maar in een glazen waterkoker zie je dat direct zitten. En dat ziet er niet mooi en fris uit. Na enkele weken regelmatig ontkalken ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar. En een waterkoker met kunststof onderdelen voelde nog steeds niet prettig. Dus ben ik verder gaan zoeken.

Een waterkoker van keramiek heb ik ook onderzocht. Ik heb geen enkele kunnen ontdekken 100% vrij is van plastic onderdelen. Tevens is het nadeel van glas en keramiek is dat deze kapot kunnen vallen (bij mij viel de deksel kapot).

RVS is de beste keuze

Een uitvoering in keramiek zonder plastic onderdelen kon ik niet vinden. Dus heb ik mijn zoektocht voortgezet naar een uitvoering met een binnenkant van volledig RVS. Ik heb gezocht in verschillende landen. En na heel lang zoeken was het gelukt. Een paar jaar geleden kwam ik de Khapp waterkoker tegen. Deze was geheel plasticvrij en dus vrij van BPA en BPS. Helaas is deze waterkoker niet meer te koop. Dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. En inmiddels komen de Ottoni Fabrica en KitchenAid als winnaars uit mijn onderzoek. Maar ik blijf zoeken naar meer en andere varianten, dus dit blog wordt regelmatig geüpdatet. Zodat iedereen gekookt water zonder hormoonverstorende stoffen kan drinken.

Optie 1: Ottoni Fabrica waterkoker

Dit is de allerbeste optie. Waarom? Ottoni Fabrica is een fabrikant uit Europa, namelijk Italië. En is het enige merk dat zich hard maakt voor BPA- en plasticvrije waterkokers. En ook het enige merk dat zicht durft uit te spreken dat hun waterkokers 100% BPA-vrij zijn.

Het is een degelijke waterkoker gemaakt van kwalitatieve materialen zoals RVS (kwaliteit: 18/10). In Nederland zijn deze alleen te koop via Amazon. En hij heeft zeer goede reviews. Ze worden verstuurd door Ottoni Fabrica zelf, dus je koopt rechtstreeks bij de bron. Mijn oude waterkoker doet het nog, maar mocht die het begeven dan wordt dit de opvolger. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en modellen.

waterkoker zonder plastic en bpa -grijs

Optie 2: KitchenAid waterkoker

Mooi, functioneel, kwalitatief en degelijk. Deze nieuwe waterkoker van KitchenAid (bekend van de mooie keukenmixers) zijn aan de binnenkant volledig van RVS gemaakt.

De deksel is aan de binnenzijde ook gemaakt van roestvrij staal. Dit hebben niet alle waterkokers en is wel van belang. Want als het water gaat koken, komt er stoom vrij. Het stoom vormt zich tot druppeltjes water op de deksel en deze druppeltjes komen weer in de ketel terecht.

De buitenkant is wel gemaakt van plastic. Maar dat is wel zo prettig, want dan verbrand je je handen niet aan de waterkoker. De waterkoker kan 1,5 liter water koken. Hij is verkrijgbaar in 3 kleuren: mat grijs, amandelwit en keizerrood. De prijzen liggen rond de 109,-.

Ander alternatief: de ouderwetse fluitketel

fluitketel zonder BPA BPS

Le Creuset fluitketel

Liever een fluitketel i.p.v. een waterkoker? De binnenzijde van deze Creuset water koker vrij van plastic. De binnen- en buitenzijde zijn namelijk gemaakt van geëmailleerd staal. Hij is geschikt voor elektrische, gas, halogeen, inductie en radiant fornuizen. Hij is in maar liefst 15 kleuren te verkrijgen. Van traditioneel kersenrood, mint, geel tot zwart. De prijs varieert tussen de 65 en 99 euro.

Bijna… maar niet helemaal

Tijdens mijn zoektocht ben ik ook nog waterkokers tegengekomen die “bijna-helemaal” plastic vrij zijn. En dat zijn deze uitvoeringen. Ze hebben zo min mogelijk plastic onderdelen. Ze zijn dus niet 100% gegarandeerd BPA-vrij, maar komen in de buurt.

waterkoker zonder plastic en bpa - plint

Plint waterkoker

Deze waterkoker is bijna BPA-vrij… en ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS (dus zonder plastic, BPA en BPS). Het is een dubbelwandige waterkoker. Hierdoor houdt ie de temperatuur langer vast. Dus verbruikt minder stroom en is beter voor het milieu. Want de dubbele wand werkt als een thermoskan. Deze is echter niet 100% BPA-vrij, want de binnenzijde van de deksel is wel van RVS. Maar er zitten ventilatiegaatjes in, waardoor de stoom bij plastic onderdelen kan komen en terug kan druppelen in het gekookte water. Prijzen liggen rond de 80,-.

BPA vrije waterkoker kitchen

Kitchen Brother

Het probleem van de Plint waterkoker doet zich ook voor bij de Kitchen Brother waterkoker. In de deksel zitten plastic onderdelen. Door het koken van het water komt er stoom vrij. De stoom vormt condensdruppels tegen de plastic onderdelen en dit valt terug in het gekookte water. Dus deze waterkoker is niet 100% BPA-vrij.


Thee of koffie drinken zonder BPA en BPS

Zet je thee of koffie met jouw waterkoker? Wat moet je dan doen om jouw thee of koffie BPA, BPS en plastic vrij te krijgen?

Wist je dat veel theezakjes zijn gemaakt van plastic? En deze miljoenen microplastics loslaten in je kopje thee? En wat dacht je van een koffiezetapparaat volledig gemaakt van plastic? In onderstaande artikelen vind je aanvullende info:

Thee drinken zonder plastic en BPA.
Koffie drinken zonder BPA en plastic.

16 gedachten over “Zoektocht naar BPA vrije waterkokers”

 1. Goedemorgen, hierbij wil ik even zeggen dat volgens de informatie van Kitchenbrother Retro waterkoker op de website van Bol.com staat dat het kunststof in de waterkoker BPA vrij is.
  Hoe zit dit nu. Voor mij is dit geen optie want ik wil een waterkoker die afneembaar is van een station, dat is deze niet. Maar het gaat nu even over het wel of niet bevatten van BPA in de kunststof onderdelen.

  Beantwoorden
  • Hoi Eliza,
   De Kitchenbrother waterkoker stond eerst bij de veilige opties maar is verplaatst naar de “Bijna maar niet helemaal” sectie in dit artikel. Omdat er plastic onderdelen in de deksel zitten. Wanneer het water gaat koken komt er stoom tegen de deksel en de binnenkant van de deksel. En condens dat naar beneden valt van de deksel in het gekookt water is in aanraking geweest met deze kunststof onderdelen. Dat is bijvoorbeeld bij de Ottoni waterkoker niet het geval.

   Beantwoorden
 2. Hoi! Ik gebruik zelf de waterkoker steeds minder en kook het water op het gasfornuis.
  Voor thee maak ik steeds vaker een grote pan met lossen thee, geen theezakjes, filters etc meer nodig en ook geen last van plastic in de waterkoker. Als ik de thee opschenk doe ik dat via een zeefje.

  Beantwoorden
 3. Hallo, sinds vorige week een nieuwe waterkoker van Bourgini gekocht met RVS binnenwerk. Er blijft een vieze geur en smaak achter na verwarmen. Inmiddels met half water en half biocitroensap gereinigd, maar nog. Bij de vorige had ik er geen last van. Heeft iemand hier ervaring mee of kan me vertellen waar de geur/smaak vanaf komt (het aluminium binnenkant?)

  Bij voorbaat dank, hartelijke groet,

  Juliska

  Beantwoorden
 4. Hoi!

  Ik ben net als jij ook op zoek naar een plasticvrije waterkoker. Tot nu toe had ik een emaille ketel op het fornuis, maar met de hoge gasprijs wil ik juist electrisch. Is deze waterkoker van Kitchenaid ook zonder plastic onderdelen? Weet jij dat toeva;;ig?

  WATERKOKER 1,25 L 5KEK1222

  Hartelijke groet, Ellis

  Beantwoorden
 5. Is de ottoni waterkoker van rvs? Dat staat nl niet op het metaal, dus ik twijfel. Bpa en bps ongezind, maar aliminium idem dus ik wil dit wel graag weten.

  Beantwoorden
 6. Goedenavond,

  Leuke website, fijn om te zien dat iemand de moeite neemt om hier onderzoek naar te doen.

  Ik heb wel een kleine kanttekening, wij hebben aan de hand de info op je site de Delonghi waterkoker gekocht, leuk ding en nog enigszins betaalbaar, maar ook hier zitten rubber/kunststof doorlaatjes voor de inhoudsindicator die ook in het kokende water hangen, dus eigenlijk ook niet voldoet…

  Jammer, want het is best een grappige koker. Ik dacht, ik geef het nog even door, want het staat niet in de tekst.

  Vriendelijke groet,
  Michel Balkestein

  Beantwoorden
  • Hoi Michel, bedankt voor je feedback! Goed dat je het doorgeeft, ik dacht deze goed uitgezocht te hebben. Maar dan gaat ie van de lijst af!

   Beantwoorden
 7. Goede middag,

  Allereerst wat een geweldig initiatief bieden jullie hier aan! Er wordt nog maar zo weinig over bekend gemaakt bij producten, dus super fijn dat we er op deze manier bij jullie meer over kunnen vinden!

  Zelf zijn wij al een tijdje op zoek naar een waterkoker die geheel vrij is van schadelijke stoffen, en vonden het een beetje riskant om de “Ottoni Fabrica” helemaal uit Italië te bestellen. Vandaar dat wij dachten aan het mooie alternatief die jullie bieden, namelijk de
  “Delonghi Icona Vintage”. Alleen toen ik de productspecificaties opzocht online, zag ik dat het apparaat niet van RVS is gemaakt, maar van aluminium.
  Aluminium is ook een zeer schadelijke stof voor de mens, bijvoorbeeld wanneer het door middel van verhitting in het eten of drinken terecht komt.

  Weten jullie hier meer van, of hebben jullie ook ervaring met wanneer aluminium schadelijk is en wat het doet?

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groet,
  Gaya

  Beantwoorden
  • Hoi Gaya, Bedankt voor je reactie. de Delonghi gaat dadelijk uit de lijst i.v.m. de feedback van Michel. Maar de binnenkant is volgens de specificaties op de Delonghi site gemaakt van RVS (materiaal van behuizing: Roestvrij staal).

   Beantwoorden

Plaats een reactie