waterkoker zonder plastic en BPA

Zoektocht naar BPA vrije waterkokers

BPA en BPS komen het meeste vrij wanneer deze worden verhit. Dus maaltijden opwarmen in plastic bakjes in de magnetron is geen goed idee. Maar wat denk je van de waterkoker? Even wat water opwarmen voor de babyfles? Kopje thee zetten? Elke keer dat je de waterkoker gebruikt komt er ook BPA of BPS vrij in het gekookte water.

Zoektocht gestart naar een veilige waterkoker

Voor mijn gezin ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder schadelijke stoffen. Er wordt dikwijls aangegeven dat een waterkoker vrij is van BPA. Maar dan kan er nog steeds BPS in zitten En deze stof is net zo schadelijk als BPA. Dus ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder plastic onderdelen die in aanraking komen met het water. Better safe, than sorry. Let op: er wordt vaak geclaimd dat een waterkoker geen BPA bevat, maar dit vaak niet het geval. En bij waterkokers geldt vaak wel: goedkoop is duurkoop.

Waterkoker van glas, keramiek of RVS?

Tijdens mijn zoektocht heb ik me eerst gefocust op een waterkoker van glas. Ik had een mooie uitvoering gevonden en gekocht. Er zaten wel enkele plastic onderdelen aan de binnenkant van de deksel. Maar dit was een glazen exemplaar met zo min mogelijk plastic. Maar na 2 dagen zat er kalk-aanslag in de ketel. Dat is niet te voorkomen in een waterkoker. Zeker als je, net als ik, in een gebied met hard water woont. Maar in een glazen waterkoker zie je dat direct zitten. En dat ziet er niet mooi en fris uit. Na enkele weken regelmatig ontkalken ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar. En een waterkoker met kunststof onderdelen voelde nog steeds niet prettig. Dus ben ik verder gaan zoeken.

Een waterkoker van keramiek heb ik ook onderzocht. Ik heb geen enkele kunnen ontdekken 100% vrij is van plastic onderdelen. Tevens is het nadeel van glas en keramiek is dat deze kapot kunnen vallen (bij mij viel de deksel kapot).

Het is RVS geworden

Een uitvoering in keramiek zonder plastic onderdelen kon ik niet vinden. Dus heb ik mijn zoektocht voortgezet naar een uitvoering in volledig RVS. Ik heb gezocht in verschillende landen, in verschillende talen. En na heel lang zoeken is het gelukt. En hij ziet er ook nog eens mooi uit. Ik heb nog eens voor de zekerheid nagevraagd bij de fabrikant of ie echt vrij is van bovengenoemde stoffen, en zij hebben bevestigd dat deze uitvoering van de waterkoker vrij is van BPA en BPS.

KitchenBrother waterkoker – Update Aug 2020

BPA vrije waterkoker kitchen

Deze waterkoker van KitchenBrother lijkt de beste keuze op dit moment. En is ook nog eens vriendelijk geprijsd (+/- 39,99).

De deksel is aan de binnenzijde ook gemaakt van roestvrij staal. Dit hebben niet alle waterkokers en is wel van belang. Als het water gaat koken, komt er stoom vrij. Het stoom vormt zich tot druppeltjes water op de deksel en deze druppeltjes komen weer in de ketel terecht.

Goed om te weten: er zit geen waterindicatie aan de buitenkant op, zodat je aan kunt zien hoeveel water er exact in zit. Omdat deze bijna altijd van plastic zijn, en dat is nou net het materiaal dat je niet in de ketel wilt hebben. Datzelfde geldt voor een waterfilter (of kalkfilter) in de tuit. Die zit er niet in. Omdat deze ook in 90% van de gevallen van kunststof is gemaakt. Meer info, prijs en foto’s? Bekijk ‘m op Bol.com.

Goed alternatief: Delonghi Icona Vintage

waterkoker zonder plastic

Deze waterkoker van Delonghi is een redelijk goed alternatief. Echter… er zit een kalkfilter in gemaakt van plastic onderdelen. Deze is verwijderbaar. Dus wanneer je dit filter eruit haalt is deze waterkoker vrij van plastic. En dus ook van BPA en BPS. Zonder uitneembaar kalkfilter kan ik wel leven. Want die zit er bij de KitchenBrother ook niet in. En als er kalk in mijn thee zit (hier ga je overigens niet dood aan, ziet er alleen troebel uit) dan weet ik dat het tijd is voor een ontkalkbeurt. Ontkalken kan gewoon met schoonmaakazijn, daar hoef je geen dure spullen voor te kopen.

De waterkoker is verkrijgbaar in verschillende kleuren: creme, groen, lichtblauw en bruin. Hij heeft een jaren ’50 stijl en 1,7 liter inhoud. Qua model ziet er best trendy uit. Ook de variant in het groen is leuk. Eerlijk is eerlijk… ik heb ‘m zelf niet. Want ik gebruik nog steeds bovenstaande Khapp waterkoker. Dus of ie fijn in gebruik is weet ik niet. De prijzen lopen vanaf 67,95. Bekijk op Bol.com de kleuren en exacte prijzen

Ander alternatief: de ouderwetse fluitketel

fluitketel zonder BPA BPS

Le Creuset fluitketel

Ik heb me voor dit artikel suf gezocht naar waterkokers zonder BPA en BPS. Maar een week geleden kwam ik bij een vriendin op de thee en die heeft een Creuset fluitketel gekocht. Ze deelt mijn visie om zoveel bisfenol-houdende producten te mijden. Zij wilde geen waterkoker maar een fluitketel en kwam op deze ketel uit. De binnenzijde is inderdaad vrij van plastic.

De binnen- en buitenzijde zijn namelijk gemaakt van geëmailleerd staal. Hij is geschikt voor elektrische, gas, halogeen, inductie en radiant fornuizen. Hij is in maar liefst 15 kleuren te verkrijgen! Van traditioneel kersenrood, mint, geel tot zwart. De prijs varieert tussen de 65 en 99 euro.

Hier vind je meer info & kan je ‘m bestellen.

Bijna… maar niet helemaal

Tijdens mijn zoektocht ben ik ook nog waterkokers tegengekomen die “bijna-helemaal” plastic vrij zijn. En dat zijn deze uitvoeringen. Ze hebben zo min mogelijk plastic onderdelen. Ze zijn dus niet 100% gegarandeerd BPA-vrij, maar komen in de buurt.

waterkoker zonder plastic en bpa - plintPlint waterkoker

Deze waterkoker is bijna BPA-vrij… en ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS (dus zonder plastic, BPA en BPS). Het is een dubbelwandige waterkoker. Hierdoor houdt ie de temperatuur langer vast. Dus verbruikt minder stroom en is beter voor het milieu. Want de dubbele wand werkt als een thermoskan. Daarnaast is de temperatuur instelbaar in 3 verschillende standen.

Deze is echter niet 100% BPA vrij, want de binnenzijde van de deksel is wel van RVS. Maar er zitten ventilatiegaatjes in, waardoor de stoom bij plastic onderdelen kan komen en terug kan druppelen in het gekookte water.

Meer foto’s of kopen? Bekijk ‘m Bol.com.

Cuisinart WaterkokerCuisinart – CPK17E

De waterkoker is grotendeels gemaakt van RVS. Er zit 3 jaar garantie op. Dat vind je niet op veel elektrische keukenapparatuur. Dus ze zullen achter hun kwaliteit staan. De temperatuur is afleesbaar op het LCD scherm.

Qua design ziet ie er ook mooi uit, misstaat niet op je aanrecht. Meer info over deze waterkoker, prijs en aankoopmogelijkheid vind je hier op Bol.com

Lees ook:

Bidons & waterflessen zonder BPA, BPS en plasticsmaak. Bekijk producten.
Eten & babyhapjes invriezen en bewaren? Bekijk producten.
Glazen babyflessen. Bekijk producten.
Hoe kan je BPA zoveel mogelijk vermijden?
Is alleen BPA-vrij voldoende?

Plaats een reactie