Zoektocht naar BPA vrije waterkokers

waterkoker zonder bpa en plastic

Waterkoker en theeBPA en BPS komen het meeste vrij wanneer deze worden verhit. Dus maaltijden opwarmen in plastic bakjes in de magnetron is geen goed idee. Maar wat denk je van de waterkoker? Even wat water opwarmen voor de babyfles? Kopje thee zetten? Elke keer dat je de waterkoker gebruikt komt er ook BPA of BPS vrij in het gekookte water.

Zoektocht gestart naar een veilige waterkoker

Voor mijn gezin ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder schadelijke stoffen. Er wordt dikwijls aangegeven dat een waterkoker vrij is van BPA. Maar dan kan er nog steeds BPS in zitten En deze stof is net zo schadelijk als BPA. Dus ben ik op zoek gegaan naar een waterkoker zonder plastic onderdelen die in aanraking komen met het water. Better safe, than sorry.

Waterkoker van glas, keramiek of RVS

Tijdens mijn zoektocht heb ik me eerst gefocust op een waterkoker van glas. Ik had een mooie uitvoering gevonden en gekocht. Er zaten wel enkele plastic onderdelen aan de binnenkant van de deksel. Maar dit was een glazen exemplaar met zo min mogelijk plastic. Maar na 2 dagen zat er kalk-aanslag in de ketel. Dat is niet te voorkomen in een waterkoker. Zeker als je, net als ik, in een gebied met hard water woont. Maar in een glazen waterkoker zie je dat direct zitten. En dat ziet er niet mooi en fris uit. Na enkele weken regelmatig ontkalken ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar.

Het is RVS geworden

Een uitvoering in keramiek zonder plastic onderdelen kon ik niet vinden. Dus heb ik mijn zoektocht voortgezet naar een uitvoering in volledig RVS. Ik heb gezocht in verschillende landen, in verschillende talen. En na heel lang zoeken is het gelukt. En hij ziet er ook nog eens mooi uit. Ik heb nog eens voor de zekerheid nagevraagd bij de fabrikant of ie echt vrij is van bovengenoemde stoffen, en zij hebben bevestigd dat deze uitvoering van de waterkoker vrij is van BPA en BPS.

Dit is ie dan!

waterkoker zonder bpa en plasticGevonden! Een waterkoker zonder plastic, BPA, BPS en weekmakers. De binnenzijde en het verwarmingselement van deze waterkoker zijn van RVS.

Ook de deksel is gemaakt van roestvrij staal. Dit hebben niet alle waterkokers en is wel van belang. Als het water gaat koken, komt er stoom vrij. Het stoom vormt zich tot druppeltjes water op de deksel en deze druppeltjes komen weer in de ketel terecht.

Goed om te weten: er zit geen waterindicatie aan de buitenkant op, zodat je aan kunt zien hoeveel water er exact in zit. Omdat deze altijd van plastic zijn, en dat is nou net het materiaal dat je niet in de ketel wilt hebben.

Wat ook belangrijk is om te weten: de inhoud is 1,2 liter. Veel waterkokers hebben een capaciteit van 1,7 liter. Aan de ene kant een voordeel want je zet nooit teveel water op, waardoor je stroom en water bespaart. Aan de andere kant een nadeel want als je een grote theepot hebt (van meer dan 1,2 liter) dan moet je de waterkoker 2 x aanzetten. Het is uiteraard maar net hoe je het bekijkt 🙂

Meer info of de waterkoker kopen? Klik hier.

 

Nog een gevonden!

waterkoker zonder plastic en bpa - plintYes! Nog een goede BPA-vrij en plastic-vrije waterkoker gevonden. En deze ziet er ook nog eens uit goed uit. Hij is van het Deense merk Plint. De binnenkant is volledig gemaakt van RVS. Dus helemaal plastic en BPA en BPS vrij.

Het is een dubbelwandige waterkoker. Hierdoor houdt ie de temperatuur langer vast. Want de dubbele wand werkt als een thermoskan. Daarnaast is de temperatuur instelbaar.  Kies uit een van de 3 standen: 60º , 90º of 100º.

Hij heeft een inhoud van 1,7 liter.

Update feb 2019:
Deze waterkoker heb ik niet zelf in het bezit. De waterkoker hierboven wel. Ondanks al mijn onderzoek ontving ik via Facebookhet volgende bericht op de Plint: “Wij hebben die van Plint aangeschaft. Moet helaas melden dat de deksel wel van RVS is maar ook heel veel ventilatiegaatjes bevat waardoor de stoom bij de plastic komt en zo weer terug kan druppelen als condens in je theewater. Voor mijn gevoel is het dus eigenlijk wel een waterkoker met plastic deksel.”

Meer foto’s of kopen? Bekijk ‘m Bol.com.

 

 

 

Bijna… maar niet helemaal

Tijdens mijn zoektocht ben ik ook nog waterkokers tegengekomen die “bijna-helemaal” plastic vrij zijn. En dat zijn deze uitvoeringen. Ze hebben zo min mogelijk plastic onderdelen. Ze zijn dus niet 100% gegarandeerd BPA-vrij, maar komen in de buurt.

Cuisinart WaterkokerCuisinart – CPK17E

De waterkoker is grotendeels gemaakt van RVS. Er zit 3 jaar garantie op. Dat vind je niet op veel elektrische keukenapparatuur. Dus ze zullen achter hun kwaliteit staan. De temperatuur is afleesbaar op het LCD scherm.

Qua design ziet ie er ook mooi uit, misstaat niet op je aanrecht. Meer info over deze waterkoker, prijs en aankoopmogelijkheid vind je hier.

 

 

 

 

Glazen waterkoker van H KoenigH. Koenig – BO28

Deze waterkoker is gemaakt van glas. De deksel is wel van plastic gemaakt. Die komt wellicht niet direct in niet aanraking met water maar er kan wel condens van het koken, van de deksel in het water vallen.

Let op: een waterkoker van glas ziet er mooi uit. Maar woon je in een gebied met veel kalk in het water (hard water), dan moet je ‘m regelmatig uitkoken met azijn. Zodat ie er mooi uit blijft zien op je aanrecht.

Meer info over deze glazen waterkoker vind je hier.

 

 

 

 

Wel BPA-vrij maar niet elektrisch (update 05-09-2018)

fluitketel zonder BPA BPS

Le Creuset fluitketel

Ik heb me voor dit artikel suf gezocht naar waterkokers zonder BPA en BPS. Maar een week geleden kwam ik bij een vriendin op de thee en die heeft een Creuset fluitketel gekocht. Ze deelt mijn visie om zoveel bisfenol-houdende producten te mijden. Zij wilde geen waterkoker maar een fluitketel en kwam op deze ketel uit. De binnenzijde is inderdaad vrij van plastic.

De binnen- en buitenzijde zijn namelijk gemaakt van geëmailleerd staal. Hij is geschikt voor elektrische, gas, halogeen, inductie en radiant fornuizen. Hij is in maar liefst 15 kleuren te verkrijgen! Van traditioneel kersenrood, mint, geel tot zwart. De prijs varieert tussen de 65 en 99 euro.

Hier vind je meer info & kan je ‘m bestellen.

 

 

 

 

Lees ook:

Bidons & waterflessen zonder BPA, BPS en plasticsmaak. Bekijk producten.
Eten & babyhapjes invriezen en bewaren? Bekijk producten.
Glazen babyflessen. Bekijk producten.
Hoe kan je BPA zoveel mogelijk vermijden?
Is alleen BPA-vrij voldoende?

Geef een reactie