Wat is TPE plastic? Zit er BPA in?

Wat voor soort plastic is TPE?

TPE plastic heet voluit: thermoplastisch elastomeer. Deze plastic soort is elastisch bij kamertemperatuur. Het wordt ook synthetisch rubber genoemd.

Er bestaan 6 soorten TPE, namelijk: thermoplastische polyamide, thermoplastische co-polyester, elastomeer mengsels (TPV of TPE-v), thermoplastische polyurethanen, polyolefinen mengsels en styreen blok copolymeer.

Waar vind je het?

Het wordt gebruikt als vervanger voor PVC in speelgoed. Omdat PVC weekmakers bevat, en schadelijk is voor kinderen wanneer ze het in een hun mond stoppen en/of er op sabbelen. Het wordt ook vaak gebruikt om afsluitringen te maken voor flesjes. Zodat deze niet lekken.

Handvaten van gereedschap (bijv. een hamer of schroevendrijver) hebben vaak een een plastic handgrip. Deze wordt ook dikwijls van TPE gemaakt. TPE wordt gebruikt als vervanger voor latex, siliconen, PVC en rubber

Zit er BPA in?

In TPE zit geen BPA. En ook geen weekmakers, PVC en latex.

Zit er BPS in?

Ik heb veel nationale en internationale artikelen gelezen over TPE. Ook fabrikanten sites bezocht etc. Er wordt nergens gesproken over BPS. Geen nieuws is goed nieuws zou je denken. Alleen wordt er tegenwoordig vaak gesproken over BPA-vrij. De gezondheidsrisico’s van BPA zijn inmiddels bekend. Maar die van BPS niet. Ook fabrikanten van plastic praten nauwelijks over BPS.

Ik blijf nog verder zoeken, tot ik het 100% zeker weet… To be continued!

 

Meer info over plastic soorten.