Ijsblokjesvorm zonder plastic en BPA, bestaan ze wel?

Zijn ijsblokjesvormen zonder plastic of BPA nodig?

BPA komt voornamelijk vrij bij het verwarmen van plastic. Dus is het dan nodig om BPA-vrije ijsblokbakjes te kopen? Ja, zeker. Want ondanks dat BPA ‘voornamelijk’ lekt bij het verwarmen van plastic is het niet uitgesloten dat het vrijkomt op andere wijzes.

Waarvoor worden ze gebruikt?

Uiteraard om een drankje of cocktail te voorzien van ijsklontjes. Maar ze zijn ook handig bij het invriezen van verse kruiden die over zijn bij het koken. Voor het invriezen van moedermelk in kleine porties en voor het invriezen van zelfgemaakte babyvoeding in kleine porties.

Wat is het beste materiaal voor een ijsblokjesvorm?

Wanneer je BPA-vrije ijsblokjes wilt maken kies je het beste voor ijsblokvormen gemaakt van 100% siliconen of RVS.

RVS ijsblokjesvorm

RVS is een duur materiaal. Dus vormen gemaakt van RVS zijn duurder dan goedkope plastic variant van de Action. Maar RVS is onverslijtbaar. Dus meteen een aankoop voor het leven en ook nog eens duurzaam. Het nadeel van RVS is dat je de blokjes niet goed en makkelijk uit de vorm krijgt.

Siliconen ijsblokjesvorm

De blokjes uit de vorm krijgen lukt bij siliconen vormen erg goed. Want het is flexibel materiaal. Maar let wel op dat je de goede siliconen koopt: dus 100% gemaakt van siliconen. Soms wordt dit ‘food grade’ of ‘medical grade’ siliconen genoemd.

Hoe weet je of een product van 100% siliconen is gemaakt? Wanneer je de ijsvorm draait/roteert dan moet de kleur van het product niet verkleuren (lichter worden). Maar het is nog beter wanneer het gewoon op de verpakking staat. Een product van 100% siliconen is namelijk duurder om te maken dan een product dat is gemaakt van siliconen en andere (goedkope) vulproducten. Een fabrikant gebruikt een term als 100% siliconen waarschijnlijk ook als verkoopargument. En terecht.

Dus vermijd de goedkope siliconen merkloze vormen en ook de import via Alibaba enzovoorts. Ook deze website https://waarzitwatin.nl/ van de Nederlandse overheid waarschuwt voor het kopen van producten in landen als China omdat je niet altijd zeker weet of de producten chemicaliën enz. bevatten en voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dus geef een paar euro meer uit en je bent er zekerder van dat je een deugdelijk product koopt.

Voorbeelden van plasticvrije ijsblokjesvormen

Onderstaand enkele voorbeelden van plastic- en BPA-vrij ijsblokjesvormen. En een verkooppunt voor elke vorm.

Chefsey – IJsblokjesvorm met deksel

Deze vormen zijn gemaakt van 100% siliconen. En zijn voorzien van een deksel. En dat is handig wanneer je ‘m gevuld met water in de vriezer zet. Want dan voorkom je het knoeien van water op de grond en in je vriezer. Je krijgt 3 vormen (blauw, beige, roze) met elk plek voor 120 ijsklontjes.

Zoku – Emoji ijsblokjesvorm

Van dit merk heb ik al de ijsvormpjes in huis. En het is goed en praktisch merk en betrouwbaar siliconen merk. De ijsblokjes zien eruit als emoji’s. Je kan er 10 ijsklontjes meemaken.

KitchenLove – ijsblokjesvorm

Deze vormen zijn ook voorzien van een deksels. En elk vorm heeft plek voor 28 ijsklontjes. Deze ijsklontjes zijn groter dan die van de bovenstaande Chefsey vormen. Bestaat uit een set van 2 vormen: een groene en een blauwe.

Ik blijf ondertussen zoeken naar andere merken en een goede RVS variant. Keep you posted!

Lees ook:
IJsvormpjes zonder plastic
Waterfles zonder BPA
PFAS filteren uit kraanwater