Zijn ijsblokjesvormen zonder plastic of BPA nodig?
BPA komt voornamelijk vrij bij het verwarmen van plastic. Dus is het dan nodig om BPA-vrije ijsblokbakjes te kopen? Ja, zeker. Want ondanks dat BPA ‘voornamelijk’ lekt bij het verwarmen van plastic is het niet uitgesloten dat het vrijkomt op andere wijzes.
Waarvoor worden ijsblokvormpjes gebruikt?
Uiteraard om een drankje of cocktail te voorzien van ijsblokjes. Maar ze zijn ook handig bij het invriezen van verse kruiden die over zijn bij het koken. Voor het invriezen van moedermelk in kleine porties en voor het invriezen van zelfgemaakte babyvoeding in kleine porties.
Welk materiaal: RVS of siliconen
Wanneer je BPA-vrije ijsblokjes wilt maken kies je het beste voor ijsblokvormen gemaakt van 100% siliconen of RVS.
RVS
RVS is een duur materiaal. Dus vormen gemaakt van RVS zijn duurder dan goedkope plastic variant van de Action. Maar RVS is onverslijtbaar. Dus meteen een aankoop voor het leven en ook nog eens duurzaam. Het nadeel van RVS is dat je de blokjes niet goed en makkelijk uit de vorm krijgt.
Siliconen
De blokjes uit de vorm krijgen lukt bij siliconen vormen wel erg goed. Maar let wel op dat je de goede siliconen koopt: dus 100% gemaakt van siliconen. Of soms wordt het genoemd: food grade of medical grade.
Hoe weet je of het gemaakt is van 100% siliconen? Wanneer je de ijsvorm draait/roteert dan moet de kleur van het product niet verkleuren (lichter worden). Maar het is nog beter wanneer het gewoon op de verpakking staat. Een product van 100% siliconen is namelijk duurder om te maken dan een product dat is gemaakt van siliconen en andere (goedkope) vulproducten. Een fabrikant gebruikt een term als 100% siliconen waarschijnlijk ook als verkoopargument. En terecht 🙂
Dus vermijd de goedkope siliconen merkloze vormen en ook de import via Alibaba enzovoorts. Ook deze website https://waarzitwatin.nl/ van de Nederlandse overheid waarschuwt voor het kopen van producten in landen als China omdat je niet altijd zeker weet of de producten chemicaliën enz. bevatten en voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dus geef een paar euro meer uit en je bent er zekerder van dat je een deugdelijk product koopt.
Voorbeelden van BPA-vrije ijsblokjesvormen

Zoku – Grote ijsblokjesvorm
Zoku is een Amerikaans merk waar ik al wat onderzoek naar heb gedaan. Sterker nog, ik heb er al de ijsvormpjes van in huis. Ik vind het een kwalitatief merk. De producten worden gemaakt van ‘food safe’ siliconen. Twee van deze ijsblokjesvormen kosten bij Bol.com ongeveer 25,00. Let op: deze ijsblokjes zijn wel groter dan gemiddeld.

Zoku – Emoji ijsblokjesvorm
Wat? Alweer eentje van Zoku? Ja, ik kan simpelweg geen alternatief vinden van een ander betrouwbaar siliconen merk. Deze ijsblokjes een stukje kleiner dan die van de vorm hierboven. En zien de ijsblokjes eruit als grappige gezichtjes (emoji’s). Deze kost +/- 23 euro. Meer foto’s en actuele prijzen vind je op o.a. Bol.com.
Ik blijf ondertussen zoeken naar andere merken en een goede RVS variant. Keep you posted!