PFAS uit drinkwater filteren, kan dat?

Dit blog is ooit gestart uit verbazing over de risico’s van BPA. En dat de overheid niet ingrijpt of de burgers informeert over BPA. Mijn mond viel mijn mond open over het feit dat het RIVM aangeeft op de eigen website dat er niet gegarandeerd kan worden dat het Nederlands kraanwater teveel PFAS bevat. En worden burgers daarover geïnformeerd? Noop.

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM uit 2021. Bron: RIVM

PFAS komt o.a. via De Schelde (rivier uit Belgie) Nederland binnen. Bij Antwerpen aan De Schelde staat een de 3M fabriek die jarenlang illegaal stoffen als PFAS uitstootte. Dit kwam o.a. in De Schelde terecht maar daalde ook neer op de grond rondom de fabriek. In Belgie speelt momenteel een rechtzaak rondom deze zaak. Maar ook Nederland kwam in opstand. Want De Schelde komt uit in Zeeland. En ook daar raakte water en vis bevuild met PFAS. Het RIVM is bezig met een onderzoek of men vis uit De Schelde veilig kan eten en of dat je uberhaupt kan zwemmen in het water.

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat mensen rondom Chemours in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht geen groentes of fruit meer uit hun moesten moeten eten. Want ook daar zit teveel PFAS in de grond dankzij Chemours. Moeders in die regio zouden zelfs beter geen borstvoeding kunnen geven. Want PFAS wordt doorgegeven aan baby’s via moedermelk.

Wat zegt het RIVM over PFAS:

Van PFAS is bekend dat ze schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van mensen. De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken.. De stoffen kunnen verder schadelijk zijn voor de natuur. Ze kunnen problemen opleveren voor dieren in de top van de voedselketen, zoals vogels en zoogdieren.”

Kan je PFAS uit drinkwater filteren?

Ja, dat kan enigzins. Niet voor de volle 100%. Maar het omvat ingewikkelde systemen. Je koopt niet simpelweg een waterkan met een filter of dergelijke.

Het zijn filtersystemen die je moet installeren onder je gootsteenkastje. In Nederland kan ze nog niet vinden. Ik ga op zoek en zal dit berichten binnenkort updaten!

Plaats een reactie