Een nieuwsbericht dat in de Verenigde Staten de afgelopen weken het nieuws haalde gaat over BPA in sportkleding. Want in sportkleding (zoals shirst, leggings, sport BH’s en korte broeken) zijn hoge concentraties BPA gevonden.
Wat is er aan de hand?
Het CEH (Center for Environmental Health) in de Verenigde Staten heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen 8 bedrijven in de VS die sportkleding produceren dat BPA bevat. Het gaat om de volgende bedrijven:
- Nike (leggings, shorts)
- Champion (leggings, shorts)
- Adidas (leggings)
- Patagonia (leggings)
- Athleta (leggings)
- Kohl’s (leggings)
- Fabletics (shirts)
- Sweaty Betty (sport bh’s)
De dragers van deze kleding kunnen worden blootgesteld aan max. 40 x de veilige limiet. Deze veilige limiet is vastgesteld door de overheid in Californië. Volgens deze wetgeving mag de huid dagelijks aan maximaal 3 microgram BPA worden blootgesteld. BPA is gevonden in kleding gebaseerd op polyester in combinatie met spandex.
Eerder heeft het CEH ook al stappen ondernomen tegen andere sportmerken waarvan hun kleding teveel 22x teveel BPA bevatte volgens de Californische wetgeving:
- Nike (sport bh’s)
- FILA (sport bh’s)
- Asics (sport bh’s)
- The North Face (sport bh’s, sport shirts)
- New Balance (sport shirts)
- Reebook (sport shirts)
- Athleta (sport bh’s, sport shirts)
- Pink (sport bh’s)
- All in Motion (sport bh’s)
- Mizuno (sport shirt)
En CEH heeft eerder ook ontdekt dat er BPA in sokken zit van meer dan 100 sokkenmerken (waaronder ook sokken voor kinderen en baby’s).
Waarom wil je geen BPA in je kleding?
BPA kan via de huid in je lichaam en bloedbaan terecht komen. Dat kan al na enkele seconden. Sportkleding wordt vaak minimaal een uur gedragen tijdens het sporten. Maar sokken draag je de hele dag. De kans op BPA absorptie door je lichaam door het dragen van sokken die BPA bevatten is enorm.Ana Soto is professor Immuniteit aan de Tufts University School of Medicine in Boston. Zij doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar hormoonverstorende chemicaliën zoals BPA. Zij zegt het volgende: We weten dat de huid BPA kan absorberen door het gebruik van thermisch papier dat BPA bevat, zoals kassabonnen. Het gevaar van huidabsorptie van BPA is bekend. Wanneer je wordt blootgesteld aan een kleine dosis oraal en een kleine dosis transdermaal (via de huid), maken ze samen een grote dosis. Ik heb de effecten van lage dosissen BPA tijdens de foetale ontwikkeling bestudeerd en heb ontdekt dat deze lage blootstellingsniveaus het risico op zwaarlijvigheid, diabetes, gedragsproblemen en kanker verhogen.
Lees hier meer over de gezondheidsrisico’s van BPA.
Waarom is dit ook voor Europa en Nederland belangrijk?
Het CEH richt zich alleen op de Verenigde Staten. Het is een non-profit club. Die vanuit het belang van de burger opereert. CEH wil de wereld veilig beschermen tegen giftige chemicaliën door de manier waarop bedrijven zaken doen te veranderen. CEH vindt dat bij alles wat mensen consumeren, van drinkwater tot speelgoed, gezondheid voorop moet staan.
Het onderzoek van CEH richt zich op producten en merken die voornamelijk in de VS worden gebruikt. Dit probleem doet zich dan ook zeker voor in Europa en Nederland. Echter wordt er geen onderzoek naar gedaan.
In Europa zijn er ook clubs als CEH aanwezig, zoals HEAL (Health Environment Alliance). Deze voeren ook onderzoeken uit. Maar richten zich meer op wetgeving. Terwijl CEH de koe bij de horens pakt. Zij spreken de bedrijven aan en betrekken de media erbij. Waardoor de consument weet wat er speelt en het geen ‘ver van je bed show’ is.
Op deze site wordt uitgelegd wat BPA is en waarin het zit. En het was verrassend om te ontdekken dat BPA ook in kleding zit. Het enige dat zonderbpa.nl kan doen is informeren. Maar we zijn afhankelijk van partijen zoals CEH die concreet onderzoek doen naar producten die BPA bevatten.
Hoe vermijd je BPA in (sport)kleding?
Kies kleding en sokken gemaakt van 100% hennep en katoen. Ook zijn producten van 100% wol, zijde en linnen een optie. Maar deze stoffen zijn niet echt geschikt om in te sporten.
Vermijd kleding gemaakt van polyester en spandex.
Bronnen:
https://edition.cnn.com/2023/05/17/business/bpa-sports-bras-leggings
https://abc7.com/toxic-chemicals-athletic-wear-brands-watchdog-report-center-for-environmental-health/13267009/
https://www.forbes.com/sites/ariannajohnson/2023/05/18/worrisome-bpa-levels-found-in-sportswear-by-nike-adidas-patagonia-and-more-group-alleges/?sh=85d07d645813
https://ceh.org/?s=bpa
Lees ook:
IJsvormpjes van siliconen zonder plastic
Snijplanken zonder BPA of plastic
Babyflessen van glas: de voordelen
Koffie zetten zonder plastic