Voor veel mensen begint de dag pas na een bak lekkere koffie. Maar bijna alle koffiezetapparaten zijn gemaakt van plastic. Plastic dat BPA en/of BPS bevat lekt deze hormoonverstorende stof aan jouw versgezette koffie. Dat wil je niet! En ik ook niet 🙂
Zoektocht naar koffiezetapparaat zonder plastic of BPA
Dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om koffie te zetten zonder plastic. En een manier die ook nog een beetje betaalbaar is. Het zijn allemaal zogenoemde ‘slow coffee’ apparaten geworden. Je koffie is niet binnen 1 seconde klaar, maar binnen een paar minuten. Maar dan heb je wel heerlijke koffie.
Optie 1: Chemex Classic
Een gevalletje super hip koffie zetten! Met de Chemex Classic zet je 6 koppen koffie. Het systeem is kinderlijk eenvoudig. Bovenin de glazen kan plaats je een koffiefilter. Voeg koffie toe giet heet water erop (vanuit een BPA vrije waterkoker). En klaar! Het hete water komt alleen in aanraking met glas. En laat glas nou een van de veiligste materialen zijn voor voedselbereiding. Daarnaast is het ook nog eens goed te recyclen. Hij kost rond de 49,-.
Optie 2: Cafe Ole Cafetiere
Deze cafetière is volledig gemaakt van RVS ook de ‘plunger’ is van RVS. Hij is dubbelwandig dus de koffie blijft lang warm. Is verkrijgbaar in verschillende formaten. Zo is er een met een inhoud van 0,3 liter. Daarmee zet je 2 koffiekopjes. Maar als je uit een mok drinkt krijg je er geen 2 mokken uit. Geschikt voor een klein huishouden. Deze kost +/- 34 euro. Er zijn ook uitvoeringen voor: 6, 8 of 12 kopjes koffie.
Optie 3: Herbruikbare RVS Koffiefilterhouder
Bovenstaande producten bieden een 2-in-1 oplossing. Maar deze RVS koffiefilter is ook een goede oplossing. Want in deze koffiefilter zet je op een koffiekopje. Doe er gemalen koffie in (een filter is niet nodig). Giet er gekookt water overheen. Laatste stap? Geniet van je bak koffie! (Ook handig op de camping).
Je bespaart bomen en hoeft geen koffiefilters of een koffiezetapparaat te kopen. Hij kost +/- 39,99.
Water koken zonder plastic
Voor deze alternatieve en BPA-vrije manieren van koffiezetten moet je nog wel water koken. Vergeet dan niet om een waterkoker of fluitketel te gebruiken zonder plastic. Ik schreef hier eerder al een artikel over: Waterkokers zonder plastic, bpa en bps.
Gerelateerde blogs:
Zoektocht naar BPA-vrije waterkokers
Wat is BPA?
Duurzame broodtrommels zonder plastic
Glazen babyflessen