BPA-vrije broodtrommels

Lekker boterhammen meenemen naar school of naar je werk. Dat doe je het liefste zonder BPA. Welke broodtrommels zijn gegarandeerd BPA-vrij?

In welke broodtrommels zit BPA?

BPA zit in bepaalde plasticsoorten. Wil je zeker weten dat je een broodtrommel koopt zonder plastic? Koop dan een broodtrommel die niet gemaakt is van plastic. Materialen die geen BPA bevatten zijn: glas, 100% siliconen en RVS. Maar glas is niet handig om mee te nemen, want de kans op breuk is groot. Veel mensen denken dat siliconen ook een soort plastic zijn, maar dat is niet zo. Het nadeel van siliconen is dat het te zacht is als broodtrommel. Een deksel van siliconen kan daarentegen wel weer werken.

Ho wacht! Maar bamboe dan? Ook geen goed idee. In 2021 heeft het Voedingscentrum in een persbericht het volgende bekend gemaakt: “Let op met servies van melamine en bamboe”. Want wanneer je dit gebruikt in de vaatwasser of magnetron kan er formaldehyde vrijkomen. Deze stof kan maagirritatie, maagzweren en problemen aan de nieren veroorzaken. Het gebruik van servies (en ook broodtrommels) van melamine i.c.m. bamboe wordt afgeraden.

Dan blijft er over? RVS.

Waarom een broodtrommel van RVS?

RVS is onverslijtbaar en uiteindelijk goedkoper en duurzamer. Een RVS broodtrommel gaat jaren mee. Hij is in eerste instantie duurder bij aanschaf. En dat doet in het begin even pijn. Want waarom een broodtrommel van 19.95 kopen wanneer er ook leuke zijn van Mepal voor slechts 9.99? Maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.

Omdat uiteindelijk de duurdere broodtrommel langer meegaat. Dat klinkt mooi, maar is echt zo. Onze oudste zit in groep 7 en heeft nog nooit een nieuwe broodtrommel gehad. En die van hem gaat inmiddels 6 jaar mee. Als je minder vaak een nieuwe broodtrommel of lunchbox koopt, ben je uiteindelijk ook nog eens duurzaam bezig. Een win-win situatie!

Een plastic variant gaat soms scheuren of kapot. Ik ken genoeg ouders die elk jaar of elke 2 jaar een nieuwe lunch-set (broodtrommel en drinkbeker) voor hun kids kopen. Of waarbij de kinderen elk jaar voor hun verjaardag of aan de Sint een nieuwe set vragen. Een plastic broodtrommel met elk jaar een nieuwe dino, animatiefiguur of ander poppetje erop. Bij de trommel sluit de deksel dan niet meer goed. En drinkbekers staan erom bekend dat ze beginnen te lekken.

Daarnaast neemt RVS geen luchtjes of smaken op.

Waarop letten als je een RVS broodtrommel koopt?

1. Niet te kinderachtig

Zoals hierboven aangegeven gaat ie lang mee. Dus koop geen broodtrommel met een beertje of ander kinderachtig figuur erop. Want dat is leuk wanneer je kind nu in groep 1 of 2 zit. Maar wanneer je kind in groep 6 zit kan het goed zijn dat hij/zij er niet meer mee rond wil lopen.

2. Vakindeling

Daarnaast moet je nadenken over een broodtrommel met of zonder vakverdeling erin. Voor onze jongste had ik er een gekocht met vak-indeling. Dat was handig toen ie 4 jaar was. Toen wilde hij maar 2 boterhammen mee. Die paste in het grote vak. En dan konden in de kleine vakjes wat cherrytomaatjes of nootjes. Maar nu wil hij 4 boterhammen mee en die passen er dus niet in. Omdat er 2 kleine vakjes in zitten en 1 groot vak. Stom dus… Nu neem ik zijn broodtrommel mee naar het werk, en kon ik op zoek naar een andere trommel voor hem. Maar goed er zullen ook genoeg mensen zijn die juist graag een trommel met indeling gebruiken. Dus iedereen zijn eigen voorkeur, maar denk even na wat handig voor jou of jouw kind is.

3. Lekvrije broodtrommel?

Neem je boterhammen mee naar school of soms ook een salade? Voordat laatste moet ie wel lekvrij zijn? En dat zijn ze niet allemaal. Dus effe goed opletten bij het kopen.

Voorbeelden van BPA-vrij broodtrommels

Onderstaand voorbeelden van lunchboxen en broodtrommels die geen BPA bevatten en een verkooppunt.

EcoLunchbox

Dit merk staat voor kwalitatieve RVS broodtrommels en lunchboxen. Dit model is geschikt voor boterhammen. Hij is niet waterdicht overigens. Maar het is wel een strak en tijdloos ontwerp. Voor +/- 29,50 is ie van jou.

Pandoo – RVS broodtrommel

Een broodtrommel die BPA-vrij is want ook deze is gemaakt van RVS. En wil je wel of geen vakingdeling? Handig of niet handig? Deze broodtrommel heeft een divider die je eruit kan halen en zo groot of klein kan maken als je zelf wilt. Hij is waterdicht dankzij de siliconen afsluitring. Handig wanneer je een salade mee wilt nemen bijvoorbeeld. Hij is verkrijgbaar in een 800 ml of 1200 ml uitvoering. Ter vergelijk: een standaard Mepal trommel heeft een inhoud van 750 ml. De 800 ml kost +/- 27,95.

KleanKanteen – RVS broodtrommels

KleanKanteen kan uiteraard niet ontbreken in de lijstje. Een bekende naam in de wereld van RVS producten. Een betrouwbaar A-merk. Heb ik er aandelen in? Nee, dat niet maar ik ben een fan van hun BPA-vrije drinkbekers. De deksels zijn deels gemaakt van siliconen. En de trommel is lekvrij. Hij kost grofweg 34 euro.

Liewood broodtrommel

Onze jongste heeft een broodtrommel van Liewood. Ik had deze online bestel en niet goed door dat de deksel van siliconen is. Deze is dus flexibel. Van 100% siliconen, en hier is niks mis mee. Er zit echter een vakindeling in. En nu de jongste oud wordt is dat niet handig. Want je kan er geen 4 boterhammen in kwijt. Hij is geschikt voor boterhammen, de deksel blijft goed dicht zitten. Is echter niet lekvrij. Verkrijgbaar met verschillende prints, van lichtroze tot een dierentuin versie. Voor 35 euro is voor jouw koter.

Liewood Plasticvrije broodtrommel van RVS

Navaris broodtrommel

De laatste broodtrommel is die van Navaris. Eentje met een uitneembare verdeler. Net als bij de trommel van Pandoo. Hij kan in de vaatwasser, maar niet in de magnetron. Dat laatste kan trouwens bij geen enkele RVS broodtrommel. Hij heeft een inhoud van 800 ml (lijkt op de inhoud van de standaard Mepal broodtrommel). Je krijgt er een katoenen tasje bij. Hij kost +/- 22 euro.

Welke BPA-vrije broodtrommel beter niet kopen?

Hier in huis hebben we o.a. de Liewood broodtrommel en een broodtrommel van The Zoo. De Liewood trommel bevalt goed. Met die van The Zoo is praktisch gezien ook niets mis mee. Maar de tekening op de bovenkant gaat er vanaf.

The Zoo Collection – Broodtrommel

Ik wilde voor mijn zoontje een broodtrommel met plaatje. Heb deze gegeven met zijn verjaardag en dan zien een plaatje er leuker uit dan een saaie RVS broodtrommel. Hij mag volgens de beschrijving niet in de vaatwasser. Ik heb ‘m dan ook braaf met de hand afgewassen. Maar de print gaat er razendsnel af. Praktisch gezien is het een fijne broodtrommel, mijn zoontje gebruikt ‘m nog steeds. Maar weet dus wel dat de tekening op de bovenkant snel verdwenen is.

Broodtrommel RVS Kind met vosje

Lees ook:
Drinkbeker voor school zonder plastic of BPA
Plasticvrije waterkoker
Hoe filter je PFAS uit kraanwater?
Glazen babyfles en de voordelen

Plaats een reactie