Lekker boterhammen meenemen naar school of naar je werk. Dat doe je het liefste zonder BPA en plastic. Welke broodtrommels zijn gegarandeerd BPA-vrij en plasticvrij?
In welke broodtrommels zit BPA?
BPA zit in bepaalde plasticsoorten. Wil je zeker weten dat je een broodtrommel koopt zonder plastic? Koop dan een broodtrommel die niet gemaakt is van plastic. Materialen die geen BPA bevatten zijn: glas, 100% siliconen en RVS. Maar glas is niet handig om mee te nemen, want de kans op breuk is groot. Veel mensen denken dat siliconen ook een soort plastic zijn, maar dat is niet zo. Het nadeel van siliconen is dat het te zacht is als broodtrommel. Een deksel van siliconen kan daarentegen wel weer werken. Het beste en veiligste materiaal voor een broodtrommel? Dat is RVS.
Waarom een broodtrommel van RVS?
RVS is onverslijtbaar en uiteindelijk goedkoper en duurzamer. Een RVS broodtrommel gaat jaren mee. Hij is in eerste instantie duurder bij aanschaf. En dat doet in het begin even pijn. Want waarom een broodtrommel van 30 euro kopen wanneer er ook leuke zijn van Mepal voor slechts 10 euro?
Omdat je uiteindelijk goedkoper uit bent. Want een RVS broodtrommel gaat langer mee dan een plastic variant. Dat klinkt mooi, maar is echt zo. Onze oudste zit in groep 7 en heeft nog nooit een nieuwe broodtrommel gehad. En die van hem gaat inmiddels 6 jaar mee. Een plastic variant gaat sneller stuk en is breekbaar. Als je minder vaak een nieuwe broodtrommel of lunchbox koopt, ben je uiteindelijk goedkoper uit. En ook nog eens duurzaam bezig. Een win-win situatie.
Daarnaast zijn broodtrommels vaak voorzien van een Paw Patrol, Spider Man, Pokemon, Frozen of prinsessen print. Deze prints worden snel kinderachtig. Waardoor er weer een nieuwe broodtrommel moet komen.
En tot slot: RVS neemt geen luchtjes of smaken op.
Waarop letten als je een RVS broodtrommel koopt?
1. Niet te kinderachtig
Zoals hierboven aangegeven gaat een RVS lunchbox lang mee. Dus koop geen broodtrommel met een beertje of een ander kinderachtig figuur erop. Want dat is leuk wanneer je kind nu in groep 1 of 2 zit. Maar wanneer je kind in groep 6 zit wil hij/zij er niet meer mee rond wil lopen.
2. Vakindeling
Daarnaast moet je nadenken over een broodtrommel met of zonder vakverdeling erin. Voor onze jongste had ik er een gekocht met vak-indeling. Dat was handig toen ie 4 jaar was. Toen wilde hij maar 2 boterhammen mee. Die paste in het grote vak. En dan konden in de kleine vakjes wat cherrytomaatjes of nootjes. Maar nu wil hij 4 boterhammen mee en die passen er dus niet in. Omdat er 2 kleine vakjes in zitten en 1 groot vak. Stom dus… Nu neem ik zijn broodtrommel mee naar het werk, en kon ik op zoek naar een andere trommel voor hem. Maar goed er zullen ook genoeg mensen zijn die juist graag een trommel met indeling gebruiken. Dus iedereen zijn eigen voorkeur, maar denk even na wat handig voor jou of jouw kind is.
3. Lekvrije broodtrommel?
Neem je boterhammen mee naar school of soms ook een salade? Voordat laatste moet ie wel lekvrij zijn? En dat zijn ze niet allemaal. Dus even goed opletten bij het kopen.
Broodtrommels zonder BPA en plastic
Onderstaand voorbeelden van lunchboxen en broodtrommels die vrij zijn van BPA en plastic.
EcoLunchbox
Dit merk staat voor kwalitatieve RVS broodtrommels en lunchboxen. Dit model is geschikt voor boterhammen. Hij is niet lekvrij overigens. Maar het is wel een strak en tijdloos ontwerp. Voor +/- 29,50 is ie van jou.
Pandoo – RVS broodtrommel
Ook deze Pandoo broodtrommel is gemaakt van RVS. Wil je wel of geen vak-indeling? Deze broodtrommel heeft een divider die je eruit kan halen. En de vakken zo groot of klein kan maken als je zelf wilt. Hij is waterdicht dankzij de siliconen afsluitring. Handig wanneer je een salade mee wilt nemen bijvoorbeeld. Hij is verkrijgbaar in een 800 ml of 1200 ml uitvoering. Ter vergelijk: een standaard Mepal trommel heeft een inhoud van 750 ml. De 800 ml kost +/- 27,95.
KleanKanteen – RVS broodtrommels
KleanKanteen kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Een bekende naam in de wereld van RVS producten. Een betrouwbaar A-merk. Heb ik er aandelen in? Nee, dat niet maar ik ben een fan van hun BPA-vrije drinkflessen en drinkbekers. De deksels zijn gemaakt van RVS en siliconen. De trommel is lekvrij. Hij kost grofweg 34 euro.
Liewood broodtrommel
Onze jongste heeft een broodtrommel van Liewood. Ik had deze online besteld. En niet in de gaten dat de deksel van siliconen is gemaakt. Deze is dus flexibel. Van 100% siliconen, en hier is niks mis mee. Hij is geschikt voor boterhammen, de deksel blijft goed dicht zitten. Is echter niet lekvrij. Er zit een vakindeling in. Leuk voor snacktomaatjes ed. Maar nu de jongste ouder wordt is dat toch niet handig. Want door de vakjes passen er geen 4 boterhammen in. Verkrijgbaar met verschillende prints, van lichtroze tot een dierentuin versie. Voor 33 euro is ie voor jouw koter.
Navaris broodtrommel
Nog een plasticvrije broodtrommel. Eentje met een uitneembare verdeler, net als bij de trommel van Pandoo. Hij kan in de vaatwasser, maar niet in de magnetron. Dat laatste kan trouwens bij geen enkele RVS broodtrommel. Hij heeft een inhoud van 800 ml (lijkt op de inhoud van de standaard Mepal broodtrommel). Je krijgt er een katoenen tasje bij. Hij kost +/- 19 euro.
RVS broodtrommel met naam
Om een RVS broodtrommel iets op te leuken. Kan je kiezen voor een broodtrommel met je naam van je kind of jezelf erop. De trommel zelf is gemaakt van RVS. De deksel van bamboe. Ik heb voor een van mijn kids deze broodtrommel. Bamboe is geen voorkeursmateriaal van mij. Maar ik doe alleen brood in de trommel en was de deksel met de hand af. De RVS bak kan in de vaatwasser. Hij kost +/- 34 euro.
Welke BPA-vrije broodtrommel beter niet kopen?
Hier in huis hebben we o.a. de Liewood broodtrommel en een broodtrommel van The Zoo. De Liewood trommel bevalt goed. Met die van The Zoo is praktisch gezien ook niets mis mee. Maar de tekening op de bovenkant gaat er vanaf.
The Zoo Collection – Broodtrommel
De allereerste RVS broodtrommel die ik kocht voor een van mijn kids bevatte een plaatje op de deksel. Want ja, ik wilde ook een leuke broodtrommel i.p.v. een saaie RVS variant meegeven. Hij mag volgens de beschrijving niet in de vaatwasser. Ik heb ‘m dan ook braaf met de hand afgewassen. Maar de print gaat er razendsnel af. Praktisch gezien is het een fijne broodtrommel, mijn zoontje gebruikt ‘m nog steeds. Maar weet dus wel dat de tekening op de bovenkant snel verdwenen is.
Lees ook:
Drinkfles voor school zonder plastic of BPA
Waterflessen zonder plastic en BPA
Plasticvrije waterkoker
Hoe filter je PFAS uit kraanwater?
Glazen babyfles en de voordelen
Jammer dat al die rvs lunchboxen zo ontzettend saai er uit zien. Ik krijg mijn kinderen er niet aan… 🙁
Ja, het zijn geen vrolijke designs. Maar met een saaier uiterlijk kunnen ze de broodtrommel gebruiken vanaf groep 1 t/m de middelbare school. Een Paw Patrol of Unicorn broodtrommel wordt vanaf groep 4 meestal niet meer geaccepteerd. Hier in huis hebben ze allemaal een ‘saaie’. En heb er nooit klachten over gehoord. Alleen klachten over wat er op hun brood zit als beleg 🙂
Hallo,
Bedankt voor de heldere uitleg en het uitzoeken van producten.
Maar hoe zit het eigenlijk met alle etenswaren die in plastic verpakt word.
Zitten daar ook de stoffen in van plastic?
Hoe veilig is het om die producten te eten?
Mvg Tina
Hoi Tina,
Goede vraag. Los van eten dat in plastic is verpakt, kan je deze vraag nog breder trekken. Want aan de binnenkant van blikjes van ingeblikt voedsel zit meestal een plasticlaag om te voorkomen dat het blikje gaat roesten. (Zie ook: https://zonderbpa.nl/wat-is-bpa/) Ik ben al eens op onderzoek geweest naar de binnenkant van melk- en andere drankverpakkingen. Maar kon daar weinig info over vinden. Frietbakjes echter wel, die worden van PS gemaakt en dat is een plasticsoort die gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dus per voedingsmiddel wordt een ander soort plastic gebruikt met bijbehorende eigenschappen. Meer over de plasticsoorten vind je hier: https://zonderbpa.nl/soorten-plastic-veilig-vermijden/