Wat is BPS?
BPS staat voor Bisfenol S. Dit is een stof die wordt gebruikt om BPA (Bisfenol A) te vervangen. BPS en BPA zijn stoffen die voorkomen in kunststof producten die dagelijks worden gebruikt. Na jaren onderzoek is men er achter gekomen dat BPA hormoonverstorende stoffen “lekt”. Deze stoffen komen in je lichaam terecht en veroorzaken diverse klachten en aandoeningen. Denk aan overgewicht, onvruchtbaarheid, leerachterstand tot kans op verhoogde agressiviteit. Meer over de gezondheidsrisico’s van BPA.
Er zijn nog meer BPA vervangers die steeds meer in de media komen zoals: BPF (Bisfenol F), TMBPF (Tetramethyl Bisfenol F).
Waarom wordt BPA vervangen door BPS?
BPA (bisfenol A) mag niet vanzelfsprekend meer in diverse producten meer worden toegepast. Overheden hebben de industrie dit verbod opgelegd, vanwege de gezondheidsrisico’s. Zo mag deze hormoonverstorende stof in vrijwel geen enkel land meer in babyflessen worden gebruikt.
De Franse overheid gaat zelfs een stuk verder en heeft de stof verboden in alle producten die aanraking komen met voeding. BPA komt voor in polycarbonaat. Dit is een plastic soort die in veel dagelijks gebruikte producten terugkomt.
Onder andere producenten van babyflessen moesten dus op zoek naar een nieuwe vorm van polycarbonaat maar dan zonder BPA. BPA wordt inmiddels veelvuldig vervangen door BPS. Op veel producten zie je tegenwoordig staan “BPA-vrij”. Hoe veilig zijn deze producten die BPA-vervangers bevatten?
BPS versus BPS
De afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gedaan naar BPA. Hieruit kwam naar voren dat BPA gevaarlijk is voor de gezondheid. Sinds enkele jaren wordt BPS volop gebruikt. Op veel producten staat tegenwoordig “BPA-vrij”. Deze producten bevatten dan vrijwel altijd de vervanger BPS. Maar naar deze stof is veel minder onderzoek gedaan en weinig over bekend.
Onderzoek toont aan: BPS ook niet veilig
Volgens een onderzoek in 2014 gedaan door Deborah Kurrasch van Universiteit van Calgary (Canada) is BPS net zo schadelijk als BPA. Ook uit een onderzoek gedaan in Frankrijk door INSERM’s Research Institute for Environmental and Occupational Health en de Universiteit in Rennes wordt deze conclusie getrokken.
De effecten van verschillende bisfenol stoffen, waaronder BPS, zijn in beide onderzoeken getest op zebravissen. Zebravissen vertonen namelijk veel overeenkomsten met mensen. Drie vervangende stoffen van BPA, waaronder BPS, veroorzaakten ook hormoonafwijkingen bij de zebravissen, net als de stof BPA.
Een onderzoek gedaan in december 2015 door de Universiteit van Californië toont aan de dat structuren van beide stoffen hetzelfde zijn. De onderzoekers van deze universiteit zijn dan ook niet verbaasd dat de effecten van deze stoffen op de gezondheid hetzelfde zijn.
Alleen BPA vrij is niet voldoende
Als ergens op staat dat het BPA-vrij is, is het vrij van bisfenol A, maar niet van andere bisfenol varianten zoals BPS. Overheden en instanties zijn pas sinds enkele jaren geleden gestart met het strenger handhaven van BPA gebruik.
Terwijl in onderzoeken gedaan in de jaren ’90 al aantoonden dat deze stof een gezondheidsrisico met zich mee brengt. Dus wie weet hoe lang het duurt voordat men actie gaat ondernemen op stoffen zoals BPS.
Wat moet je doen op BPA en BPS te vermijden?
Producten gemaakt van glas of hoge kwaliteit RVS zijn veilige producten. Daarnaast zijn siliconen in sommigen gevallen een oplossing. Op deze site vind je tevens artikelen over veilige en onveilige producten.
Bronnen:
www.the-scientist.com
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2115308119
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071457/
https://echa.europa.eu/it/-/bisphenol-s-has-replaced-bisphenol-a-in-thermal-paper
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651321003213
Mijn tandarts heeft 4 maanden geleden facings van composiet gemaakt over 3 tanden. Nu heb ik behalve steeds een hele vieze zoete smaak van die tanden ook steeds meer gewrichtsklachten in vingers, polsen, knieën en heupen. Kan dit komen door het composiet wat gebruikt is. De pijn wordt steeds heftiger . Met vriendelijke groet Lettie Hagg
Hoi Lettie, ik zou contact opnemen met je huisarts. Die kan je hier het beste meehelpen.
Hoi,
Ik lees dat je schrijft dat er een hoop publiciteit is gewoon rond RVS flessen die lood zouden lekken. Ik kan deze onderzoeken echter niet vinden dus ben benieuwd of je hier een bron voor hebt?
Hoi Saskia, zie dit artikel: https://naturalbabymama.com/toxic-levels-of-lead-found-in-stainless-steel-water-bottles-are-you-or-your-child-using-these-water-bottles/ Het lood zit vaak in goedkopere RVS flessen waar lood wordt gebruikt voor het solderen van dubbelwandige flessen. Voorbeeld van een terugroepactie: https://greensprouts.com/pages/recall Een andere terugroepactie van een fabrikant: https://www.consumerreports.org/home-garden/recalls/the-bindle-bottle-recalled-a1123953470/
Waar kunnen we het beste hoge kwaliteit RVS bv. pannen en keuken gerei ? Evenals glazanbakjes zijn meestal van plastic, hoe weet ik het goede te vinden?. Hoor graag van u?
Met vriendelijke groet,
Anna
Opties voor glazen bakjes vind je hier: https://zonderbpa.nl/bpa-vrije-bakjes-waar-kan-je-uit-kiezen/
In de pannen zal ik binnenkort eens induiken!