Wat is BPS? De vervanger van BPA

wat is BPS (bisfenol s)

Wat is BPS? Vervanger van BPAWat is BPS?

BPS staat voor Bisfenol S. Dit is een stof die wordt gebruikt om BPA (Bisfenol A) te vervangen. BPS en BPA zijn stoffen die voorkomen in kunststof producten die dagelijks worden gebruikt. Na jaren onderzoek is men er achter gekomen dat BPA hormoonverstorende stoffen “lekt”. Meer over de gezondheidsrisico’s van BPA.

Waarom wordt BPA vervangen door BPS?

BPA (bisfenol A) mag niet in alle producten meer worden toegepast. Overheden hebben de industrie dit verbod opgelegd. Zo mag deze hormoonverstorende stof in vrijwel geen enkel land meer in babyflessen worden gebruikt.

De Franse overheid gaat zelfs een stuk verder en heeft de stof verboden in alle producten die aanraking komen met voeding. BPA komt voor in polycarbonaat. Dit is een plastic soort die in veel dagelijks gebruikte producten terugkomt.

Onder andere producenten van babyflessen moesten dus op zoek naar een nieuwe vorm van poycarbonaat maar dan zonder BPA. BPA wordt inmiddels veelvuldig vervangen door BPS. Op veel producten zie je tegenwoordig staan “BPA-vrij”. Hoe veilig zijn deze producten die BPA-vervangers bevatten?

Wat is BPS? En is deze stof wel veilig?

De afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken gedaan naar BPA. Hieruit kwam naar voren dat BPA gevaarlijk is voor de gezondheid. Sinds enkele jaren wordt BPS volop gebruikt. Op veel producten staat tegenwoordig “BPA-vrij”. Deze producten bevatten dan vaak de vervanger BPS. Maar naar deze stof is veel minder onderzoek gedaan en weinig over bekend.

Onderzoek toont aan: BPS ook niet veilig

Volgens een onderzoek in 2014 gedaan door Deborah Kurrasch van Universiteit van Calgary (Canada) is BPS net zo schadelijk als BPA. Ozebravissen en bpa / bps onderzoekok uit een onderzoek gedaan in Frankrijk door INSERM’s Research Institute for Environmental and Occupational Health en de Universiteit in Rennes wordt deze conclusie getrokken.

De effecten van verschillende bisfenol stoffen, waaronder BPS, zijn in beide onderzoeken getest op zebravissen. Zebravissen vertonen namelijk veel overeenkomsten met mensen. Drie vervangende stoffen van BPA, waaronder BPS, veroorzaakten ook hormoonafwijkingen bij de zebravissen, net als de stof BPA.

Een onderzoek gedaan in december 2015 door de Universiteit van Californië  toont aan de dat structuren van beide stoffen hetzelfde zijn. De onderzoekers van deze universiteit zijn dan ook niet verbaasd dat de effecten van deze stoffen op de gezondheid hetzelfde zijn.

Alleen BPA vrij is niet voldoende

Als ergens op staat dat het BPA-vrij is, is het vrij van bisfenol A, maar niet van andere bisfenol varianten. Overheden en instanties zijn eigenlijk nu pas begonnen met het strenger handhaven van BPA gebruik.

Terwijl in onderzoeken gedaan in de jaren ’90 al aantoonden dat deze stof een gezondheidsrisico met zich mee brengt. Dus wie weet hoe lang het duurt voordat men actie gaat ondernemen op stoffen zoals BPS.

 

 

Lees ook:

Hoe kan je BPA vermijden

Bronnen:

www.the-scientist.com

Geef een reactie