Plastic babyfles zorgt dat baby’s microplastics binnenkrijgen

Wij zijn nogal een voorstander van glazen babyflessen. Dat steken we niet onder stoelen of banken. Omdat je dan zeker weet dat je baby geen BPA of BPS binnenkrijgt. Dit zijn hormoonverstorende stoffen die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Denk aan overgewicht, onvruchtbaarheid, veranderingen in de hersenen en leerachterstand. Bekijk hier meer risico’s. BPA ligt al jaren onder vuur. In Nederland heeft het TV programma Zembla er al 2 keer aandacht aanbesteedt.

Maar gisteren is bekend gemaakt dat plastic babyflessen ervoor zorgen dat baby’s miljoenen deeltjes plastic binnenkrijgen. Dus nog een reden om over te stappen op glazen babyflessen.

Plastic babyfles zorgt voor inname miljoenen microplastic

Onderzoekers van Trinity College in Dublin kwamen gisteren naar buiten met de resultaten van hun onderzoek:

De meeste babyflessen zijn gemaakt van polypropyleen (afkorting: PP). Het onderzoek heeft zich gericht op babyflessen die hiervan zijn gemaakt. PP is een plastic die veelvuldig wordt gebruikt voor voedselbereiding en opslag. De onderzoekers vonden dat er maar weinig onderzoek was gedaan naar het vermogen van babyflessen gemaakt van PP om microplastics af te geven.

Uit het onderzoek blijkt dat een babyfles 16.200.000 deeltjes plastic per liter kunnen afgeven. Wanneer een fles warm water bevat om warm wordt gemaakt kan een babyfles nog meer deeltjes plastic vrij geven.

Zij geven aan dat zij niet hebben onderzocht of deze microplastics schadelijk zijn voor een baby. Maar vinden dat de gezondheidsrisico’s zo snel mogelijk onderzocht moet worden.

Eco-toxicoloog Dick Vethaak raadt glazen babyflessen aan m.b.t. deze kwestie.

Bron:
https://www.tcd.ie/news_events/articles/high-levels-of-microplastics-released-from-infant-feeding-bottles-during-formula-preparation/