BPA vermijden voor baby en kind

De schadelijke effecten van bisfenol A (BPA) zijn het grootst voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. Onderstaand enkele tips om BPA voor je kind en baby te vermijden. Als zwangere vrouw vind je hier aanvullende tips om de stof te vermijden. De vervangende stof voor BPA is BPS. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat BPS net zo schadelijk is als BPA. Daarom gaan de tips in de artikel niet alleen over BPA, maar ook BPS. De enige manier om 100% bisfenol vrij te zijn is door het vermijden van plastic.

TIP 1 | Kinderen stoppen graag dingen in hun mond

En je wilt juist niet dat zij iets in hun mond stoppen dat van plastic is en BPA of BPS bevat. Denk aan je eigen Spa Blauw plastic waterflesje. Of speelgoed van je oudere kinderen. Houten speelgoed is een veilige optie. En gebruik knuffels van katoen. Veel kinderen sabbelen op hun knuffel. De buitenkant van een knuffel en de vulling van een knuffel zijn vaak van synthetisch (plastic) materiaal gemaakt. Zelf heb ik een knuffel van Organic Farm Buudies gekocht. Bekijk veilige spenen voor je baby.

TIP 2 | Gebruik een babyfles van glas of RVS

Wettelijk gezien mogen er in Nederland en België geen babyflessen worden verkocht die BPA bevatten. Maar dan bevatten ze vaak wel BPS, en deze stof is net zo gevaarlijk. Er zijn glazen en RVS babyflessen verkrijgbaar. Die zijn ook nog eens duurzamer, gaan langer mee en beter voor het milieu.

TIP 3 | Gebruik geen plastic waterkoker

Bisfenol A komt in hoge mate vrij wanneer plastic wordt verwarmd. Maakt dus geen babyfles aan met water uit een kunststof waterkoker.

TIP 4 | Vermijd plastic broodtrommels en drinkflessen

Kinderen zijn dol op broodtrommels en drinkbekers met Minions, Frozen of Cars figuren erop. Die doen het goed op het schoolplein of op de kinderopvang. Maar deze zijn vaak gemaakt van plastic. Er zijn ook leuke en hippe broodtrommels en drinkbekers van glas en RVS verkrijgbaar.

TIP 5 | Babymaaltijden pureren met RVS staafmixer

Heb je al een RVS staafmixer in huis? Vervang je kunststof staafmixer door eentje van RVS. Zoals eerder aangegeven komt BPA makkelijk vrij wanneer het wordt verwarmd. Dus als jij je zelfgemaakte fruithapjes (bijvoorbeeld gekookte appel) of babymaaltijden gaat pureren gebruik dan een RVS staafmixer.

TIP 6 | Babymaaltijden? Eerst afkoelen dan invriezen

Zoals eerder aangegeven komt bisfenol sneller vrij wanneer het wordt verwarmd. Heb je zelf babyhapjes gemaakt? Laat deze dan eerst afkoelen voordat je ze overschept in plastic bakjes om in te vriezen. Of nog beter: gebruik glazen diepvries-proof bakjes.

TIP 7 | Uitkoken van babyflessen

Wees voorzichtig met het verwarmen en verhitten van bisfenol houdend plastic. Kijk dus ook uit met het steriliseren/uitkoken van babyproducten waarin de stof is verwerkt. Vergeet niet dat wanneer er BPA-vrij op een product staat, dit niet automatisch betekent dat het ook vrij is van BPS. Gebruik een glazen babyfles die is veilig in gebruik met uitkoken.

TIP 8 | Plastic bekers

Plastic bekers en tuitbekers zijn handig voor kleine kinderen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ze vallen regelmatig van de tafel. Dus in huishoudens met kinderen zie je overal plastic bekers of tuitbekers. Ook op school, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Veel merken claimen BPA vrij te zijn. Maar dat betekent niet dat ze geen andere bisfenols bevatten. Als alternatief voor de tuitbeker gebruik ik de Lifefactory flessen (van glas met beschermhoes) met de tuitbeker accessoire. En onze jongste van 1,5 drinkt uit een glas aan de eettafel (dan kunnen we toezicht houden). Er is tot nu toe nog geen glas gesneuveld!

(PS: Doe eens wat water in een plastic beker en drink er na een uur eens een beetje water uit… vies he? Het water smaakt naar plastic… )

Heb jij nog aanvullingen? Laat het weten in de comments.

Lees ook:

Hoe vermijd je BPA?
Bijtringen zonder plastic

Plaats een reactie