Review van Lifefactory Babyfles

lifefactory babyfles 120 ml en 250 mlMet zelf 2 kids onder de 2,5 jaar heb ik volop BPA-vrije babyflessen uitgeprobeerd en getest. Vandaag mijn verslag en bevindingen van de Lifefactory flessen. De grote variant (250 ml) met de oranje hoes gebruik ik nu en de kleine variant (120 ml) met een blauwe hoes heb ik eerder geprobeerd. De hoes wordt overigens ook wel “sleeve” genoemd.

De melkflessen worden niet alleen door mij gebruikt maar ook door mijn vriend, opa & oma en kinderdagverblijf. Alles wat ik van hen verneem aan positieve of negatieve input rondom de fles neem ik mee in dit artikel.

Lifefactory Babyfles Blauw 120 mlLifefactory Babyfles – 120 ml

Deze fles wordt gebruikt voor kinderen van grofweg 0 t/m 3 maanden. Dat komt door de inhoud van de fles (max. 120 ml) en de speen die er standaard bij wordt geleverd. Dit is namelijk speen nummer 1. Deze is geschikt voor baby’s van 0 t/m 3 maanden.

Deze fles heb ik heel kort uitgeprobeerd bij onze 2e zoon. Want hij heeft 6 maanden BV (borstvoeding) gekregen. Echter als hij naar het kinderdagverblijf of opa & oma ging moest er wel gekolfde melk mee worden gegeven. Bij het kinderdagverblijf en bij opa & oma beschikten ze over een flessenwarmer. Omdat de meeste flessenwarmers zijn ingesteld op plastic flessen durfde ik deze fles niet zo maar mee te geven aan het kinderdagverblijf of aan opa & oma. Bang dat hij zijn mondje zou verbranden aan een te warme fles. Dus ik heb de eerste maanden gebruikt gemaakt van een plastic BPA-vrije fles (review volgt nog). Thuis kreeg nr. 2 rechtstreeks borstvoeding dus was een fles niet nodig.

De fles wijkt alleen qua inhoud af van de 250 ml variant. En die fles heb ik nu volop in gebruik. Lees onderstaand meer over deze variant.

Babyfles Lifefactory Oranje 250 ml grootLifefactory Babyfles – 250 ml

Allereerst ziet deze fles er hip uit. Ik heb gekozen voor een oranje hoes, dus hij valt lekker op in de luiertas. Hij is van glas en dat is een bewuste keuze. Maar ik wil natuurlijk niet dat deze bij het minste en geringste kapot valt. Ik en mijn zoontje hebben ‘m allebei weleens uit onze handen laten vallen. En dat heeft ie overleefd. Dankzij de siliconen hoes. Deze is in diverse vrolijke kleuren te krijgen.

Deze fles hoeft niet in de flessenopwarmer want zoonlief krijgt geen borstvoeding meer. Dus ik geef de fles met een gerust hart mee aan het KDV (kinderdagverblijf) en de grootouders. Onderstaand de voordelen en nadelen van de Lifefactory babyfles op een rij. Ik begin met de positieve punten.

Voordelen

  • Hippe en mooie fles van glas
  • Vrij van BPA, maar ook vrij van BPS en ftalaten
  • Lang te gebruiken door accessoires
  • Brede flessenhals
  • Prima speen (voor mijn zoontje)

Onderstaand zijn de voordelen extra toegelicht.

De hoes van de melkfles is zoals eerder genoemd verkrijgbaar in verschillende hippe kleuren. De fles is vrij van BPA en ook vrij van de BPA vervangende stof: BPS. Tevens bevat ie geen ftalaten (een hormoonverstorende stof zoals BPA).

Je kan er accessoires bijkopen waardoor je de fles ook kan gebruiken als tuitbeker. Dus hij gaat extra lang mee en is duurzaam. Of koop er een afsluitende dop bij, waardoor je er voeding in kan invriezen of meenemen.

De fles is eenvoudig schoon te maken. De hoes kan eraf tijdens het schoonmaken of uitkoken. Maar dat hoeft niet. Hij is eenvoudiger schoon te maken dan de glazen fles van Dr. Browns. Daar moet je speciale drinksysteem uit de fles halen en schoonmaken. Hier zijn het maar een paar onderdelen die eenvoudig uit elkaar te halen zijn.

De babyfles bestaat uit 5 onderdelen (zie foto). De ronde witte ring waarin de speen moet, de dop (linksachter op de foto) en het kapje (vooraan in het midden op de foto) om de fles af te sluiten zijn van plastic. Gemaakt van PP5 plastic, wat als veilig wordt beschouwd.

Mijn zoontje heeft geen problemen gehad met de speen. Geen overmatig boeren of buikkrampjes. Maar dit kan uiteraard per kind verschillend zijn.

Een glazenfles is iets zwaarder dan een plastic babyfles. Maar mijn zoontje houdt ‘m prima vast. Dankzij de siliconen hoes heeft ie extra grip.

Nadelen

  • Smalle flessenhals / opening
  • Kan enkele druppels melk lekken tijdens vervoer
  • Inhoudsaanduiding moeilijk af te lezen

Wat een nadeel is aan deze fles is de smalle opening. Deze is ongeveer 3,5 cm breed. Even ter vergelijking met andere flessen: de opening van een Philips Avent is +/- 5 cm en de glazen fles van Suavinex is 4,7 cm breed. Hierdoor is het moeilijker een schepje met melkpoeder in de fles te doen zonder te knoeien. Om dit op te lossen kan je een melkpoeder toren gebruiken. Daarmee knoei je nooit naast de fles. Of accepteren dat je af en toe wat melkpoeder op je aanrecht hebt liggen. Dat laatste doe ik nu…

Een ander negatief puntje is dat de fles niet 100% lekvrij is als je deze gevuld meeneemt. Je moet de fles afsluiten met een klein plastic kapje. En dat kan een klein beetje druppelen, als de fles niet rechtop staat.

Bij veel flessen staat de inhoudsaanduiding op de fles zelf. Bij deze babyfles staat het op de hoes. Dus je moet ‘m de fles wel even goed houden om te kijken hoeveel erin zit.

Mijn conclusie

Ondanks de nadelen gebruik ik de fles nog steeds. Ik gebruik liever een veilige fles (qua BPA en andere onveilige stoffen) en neem de paar nadelen voorlopig voor lief. Dat wil niet zeggen dat ik mijn zoektocht naar de 101% ideale fles heb opgegeven. Ik blijf doorzoeken en testen. Heb jij nog aanvullingen op mijn review (positief of negatief), vul maar aan!

2 gedachten over “Review van Lifefactory Babyfles”

Plaats een reactie