Waarom kiezen voor een glazen babyfles?

Inhoud van dit artikel:
Waarom zijn glazen babyflessen verruild voor plastic babyflessen?
Waarom kiezen voor een babyfles zonder BPA en BPS?
Wat zegt de overheid over BPA en BPS in babyflessen?
Waarom staat er op een babyfles vaak BPA-vrij?
7 voordelen van een glazen babyfles
2 nadelen van een glazen babyfles
Voorbeelden van glazen babyflessen

Waarom zijn glazen babyflessen verruild voor plastic babyflessen?

Als je tegenwoordig op een kinderdagverblijf of bij vriend(inn)en op de koffie zit en je haalt een babyfles van glas tevoorschijn dan krijg je vreemde blikken. Want iedereen gebruikt plastic babyflessen.

Maar vroeger waren alle babyflessen gemaakt van glas. Op een gegeven moment is men babyflessen van plastic gaan produceren. Omdat deze lichter zijn om te nemen voor de ouders. En omdat een baby deze makkelijker vast kan houden. En ook niet onbelangrijk: de kosten van de fabrikant zijn lager voor het maken van plastic babyflessen.

Zo is bijvoorbeeld het transport goedkoper, omdat plastic flessen lichter zijn qua gewicht. Tevens hoeft de productverpakking van een kunststof fles minder stevig te zijn. Hierdoor worden de verpakkingen ook goedkoper.

Waarom kiezen voor een babyfles zonder BPA en BPS?

In de jaren ’90 kwam men erachter dat polycarbonaat (een plastic soort) gevaarlijke stoffen zoals bisfenol A (afgekort: BPA) bevat. Alle plastic babyflessen werden toen gemaakt van deze vorm van polycarbonaat. Er is onderzoek gedaan naar de risico’s van deze stof. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat deze stof is gevaarlijk voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Het is een hormoonverstorende stof. Het veroorzaakt o.a.: onvruchtbaarheid, verminderde productie van zaadcellen, obesitas, hyperactiviteit, leerachterstanden en meer. Hier vind je een overzicht van gezondheidsrisico’s van BPA. Daarom mogen in Nederland sinds 2011 geen babyflessen die BPA bevatten meer verkocht worden. Dat betekent echter niet dat de fles geen BPS bevat. Deze stof met dezelfde eigenschappen als BPA wordt door producenten gebruikt als vervangende stof voor BPA.

Wat zegt de overheid over BPA en BPS in babyflessen?

De overheid heeft vorig jaar een website gelanceerd om burgers wijzer te maken over gevaarlijke stoffen. De website heet ‘waarzitwatin.nl’. Daar vind je de volgende tekst over BPA en BPS:

“PES (polyethersulfon) is net als PC een sterk en doorzichtig plastic. Het wordt vaak als vervanger van PC gebruikt. Het zit bijvoorbeeld soms in babyflessen. Voor de productie van PES kan BPS (bisfenol S) worden gebruikt. Over BPS is veel minder bekend dan over BPA omdat deze stof minder goed is onderzocht. Verschillende Europese wetenschappelijke comités hebben aangegeven dat ze verwachten dat BPS vergelijkbare schadelijke eigenschappen heeft als BPA.”
https://waarzitwatin.nl/stoffen/plastic

Waarom staat er op een plastic babyfles vaak BPA-vrij?

In Nederland is het wettelijk geregeld dat er geen BPA meer mag voorkomen in een babyfles. Dus dat risico kom je niet tegen wanneer je een dergelijke fles aanschaft bij winkels als Prenatal, Kruidvat of zelfs Hema. Waarom zou je dan als nog voor een glazen babyfles kiezen? Onderstaand vind je de voor- en nadelen van een glazen babyfles.

7 voordelen van een glazen babyfles:

1 | Geen BPS

Veel plasticsoorten bevatten BPS (bisfenol S) in plaats van BPA. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof net zo schadelijk is als BPA. Het heeft jaren geduurd voordat er een verbod op BPA in babyflessen kwam. Dus een verbod op BPS zal nog even op zich laten wachten.

2 | Geen microplastics

Uit onderzoek blijkt dat plastic babyflessen ervoor zorgen dat baby’s miljoenen microplastics binnenkrijgen. De onderzoekers aan de Trinity College in Dublin die hiermee naar buiten kwamen raden een vervolgonderzoek sterk aan. Om de gevolgen van deze microplastics te onderzoeken voor baby’s.

3 | Krassen

Een fles van glas is niet krasgevoelig. Plastic kan beschadigen en er kunnen krassen ontstaan in de fles. Hierdoor kan vuil en viezigheid in de krasjes/scheurtjes gaan zitten. Glas heeft deze eigenschap niet.

4 | Kalkaanslag

Er komt geen kalkaanslag op de fles. Na het uitkoken van een fles kan er kalkaanslag (witte waas) van het water in de babyfles komen. Dit gebeurt voornamelijk in gebieden met een hoge waterhardheid. Bij een plastic uitvoering is dit er nauwelijks nog uit te krijgen. Bij een glazen fles wrijf je dit er zo af.

5 | Hygiënisch

Een glazen babyfles is eenvoudiger schoon te maken. Je kan hard poetsen en zelfs een schuurspons gebruiken om de fles schoon te maken. Glas beschadigt niet hierdoor. Je kan de fles ook probleemloos uitkoken. Er komen geen vervormingen of kleurveranderingen in de fles. Een glazen fles kan ook gewoon in de vaatwasser.

6 | Duurzaam

Glas is duurzamer. De fles hoeft minder snel vervangen te worden, omdat er geen beschadigingen in komen waar vuil of bacteriën zich kunnen ophopen. Glas is goed te recyclen, in tegenstelling tot plastic. We scheiden veel plastic in Nederland. Een groot deel hiervan kan echter niet worden gerecycled en belandt vervolgens als nog op de vuilstort of in de oceaan. Een glazen fles kan je na gebruik nog doorgeven aan een vriendin of familie, want ziet er nog uit als nieuw. Je vervangt alleen de spenen omdat deze verslijten.

7 | Verkleurt niet

Een babyfles van glas verkleurt niet en wordt niet dof door veelvuldig uitkoken of wassen in de vaatwasser. Bijvoorbeeld wanneer de fles met een tomatensauspan in de vaatwasser gaat. Een verkleurde fles ziet er vies uit.

2 nadelen van een glazen babyfles:

1 | Zwaarder

Een glazen fles is zwaarder dan de plastic variant. Dit zorgt voor een iets zwaardere luiertas om mee te nemen. En er gaan geluiden op dat het langer duurt voordat je baby de fles zelf kan vasthouden vanwege het zwaardere gewicht.  Maar daar hebben mijn kinderen nooit last van gehad. Die hielden met 6 maanden zelf hun fles vast.

2 | Glas kan breken

Een glazen babyfles “kan” kapot vallen. De flessen worden gemaakt van zeer degelijk en stevig glas. Tevens zorgen veel fabrikanten van glazen babyflessen voor een extra bescherming. Vaak is dit een hoes gemaakt van rubber of siliconen (dit is geen plastic). Ik heb altijd de glazen flessen van Life Factory gebruikt (zie onderaan dit artikel). Die zijn nooit kapot gevallen.

4 voorbeelden van veilige glazen babyflessen

Glazen flessen worden steeds populairder. Bij de drogist of babywinkel kan je ze vaak (nog) niet vinden, maar online wel. Onderstaand enkele glazen babyflessen die veilig zijn in gebruik incl. een verkooppunt.

Tomme Tippee – Glazen babyfles

Deze fles wordt geleverd met een ‘tepelspeen’. Een zachte siliconen speen die zoveel mogelijk lijkt op de moederhuid. En is voorzien van een antikoliekventiel. Waardoor je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt tijdens het voeden en je kindje minder last van buikkrampen krijgt. Dankzij de brede flessenhals is deze fles makkelijk schoon te maken. Hij is verkrijgbaar als voordelig starterspakket: met 3 glazen flessen in 2 maten, verschillende maten spenen en flessenborstel. De adviesprijs is 36,99.

Babyflessen van glas zonder plastic - Tomme Tippee

Lifefactory – Babyfles van glas

Deze fles heb ik altijd gebruikt en ik ben fan van de Lifefactory flessen. Er is keuze uit verschillende kleuren hoezen (groen, geel, paars, oranje etc) die bij de fles worden meegeleverd. Ik vind ze fijn in gebruik en ze gaan heel lang mee. Want nadat je kindje klaar is met de speen en babymelk, kan je er een Life Factory tuitbekerdop opdraaien. Dan hoef je dus geen tuitbeker te kopen. Ze zijn in 2 maten leverbaar: 250 ml en 120 ml. In het begin heb je de 120 ml nodig. Maar uiteindelijk de 250 ml. Dus koop meteen de grote variant, anders kan je het kleine formaat snel niet meer gebruiken, dat is zonde. Prijs ligt rond de 21 euro.

BPA-vrije babyfles zonder bpa van LIfe Factory

Hevea – Fles met beschermhoes

van schokbestendig glas. Daaromheen zit een speelbal, gemaakt van upcyled rubber. Deze hippe rubberen bal/hoes dient ook als bescherming zodat de fles niet kapot valt. En zodat de baby de fles snel makkelijk zelf kan vasthouden. Deze fles is wat duurder, namelijk rond de 29 euro.

Hevea babyfles glas

Natursutten – Glazen babyfles

Natursutten staat bekend om haar veilige babyflessen. De speen is gemaakt van natuurrubber. Dus vrij van plastic. Het enige nadeel van deze flessen is dat er geen beschermhoes omheen zit. De flessen worden per 2 geleverd en kosten +/- 14 euro per stuk. Je kan ze o.a. kopen bij Bol.com en je vindt hier ook meer foto’s en reviews.

natursutten babyfles glas

Heb je aanvulling voor dit artikel of tips over andere goede en veilige babyflessen? Laat het onderstaand weten in de comments. Wil je meer weten over BPA, bekijk dan dit artikel. Lees ook de artikelen over plasticvrije spenen en bijtringen zonder BPA.

Lees ook:

Moedermelk bewaren en invriezen
8 tips om BPA te vermijden voor baby’s en kinderen
Poppen zonder weekmakers
Waterkokers zonder plastic (voor het maken van flesvoeding)
Duurzaam speelgoed voor kinderen van 1 jaar en 2 jaar

Plaats een reactie