Plastic of glazen babyfles?

Waarom zijn plastic babyflessen ontwikkeld?

Vroeger waren alle babyflessen gemaakt van glas. Op een gegeven moment is men babyflessen van plastic gaan produceren. Omdat deze lichter zijn om te nemen voor de ouders. En omdat een baby deze makkelijker vast kan houden. En ook niet onbelangrijk: de kosten van de fabrikant zijn lager voor het maken van plastic babyflessen.

Zo is bijvoorbeeld het transport goedkoper, omdat plastic flessen lichter zijn qua gewicht. Tevens hoeft de productverpakking van een dergelijke fles minder stevig te zijn. Hierdoor worden de verpakkingen ook goedkoper.

Wat is BPAWaarom staat er op een plastic babyfles vaak BPA-vrij?

In de jaren ’90 kwam men erachter dat polycarbonaat (een plastic soort) gevaarlijke stoffen zoals bisfenol A (afgekort: BPA) bevat. Alle plastic babyflessen werden toen gemaakt van deze vorm van polycarbonaat. Er is onderzoek gedaan naar de risico’s van deze stof. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat deze stof is gevaarlijk voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Het is een hormoonverstorende stof. Hier vind je een overzicht van gezondheidsrisico’s van BPA.

In Nederland is het wettelijk geregeld dat er geen BPA meer mag voorkomen in een babyfles. Dus dat risico kom je niet tegen wanneer je een dergelijke fles aanschaft bij winkels als Prenatal, Kruidvat of zelfs Hema. Waarom zou je dan als nog voor een glazen babyfles kiezen? Onderstaand vind je de voor- en nadelen van een glazen babyfles.

7 voordelen van een glazen babyfles

1 | Geen BPS
Veel plasticsoorten bevatten BPS (bisfenol S) in plaats van BPA. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze stof net zo schadelijk is als BPA. Het heeft jaren geduurd voordat er een verbod op BPA in babyflessen kwam. Dus een verbod op BPS zal nog even op zich laten wachten.

2 | Geen microplastics
Uit onderzoek blijkt dat plastic babyflessen ervoor zorgen dat baby’s miljoenen microplastics binnenkrijgen. De onderzoekers aan de Trinity College in Dublin die hiermee naar buiten kwamen raden een vervolgonderzoek sterk aan. Om de gevolgen van deze microplastics te onderzoeken voor baby’s.

3 | Krassen
Een fles van glas is niet krasgevoelig. Plastic kan beschadigen en er kunnen krassen ontstaan in de fles. Hierdoor kan geen viezigheid in de krasjes/scheurtjes gaan zitten. Glas heeft deze eigenschap niet.

4 | Kalkaanslag
Er komt geen kalkaanslag op de fles. Na het uitkoken van een fles kan er kalkaanslag (witte waas) van het water in de babyfles komen. Dit gebeurt voornamelijk in gebieden met een hoge waterhardheid. Bij een plastic uitvoering is dit er nauwelijks nog uit te krijgen. Bij een glazen fles wrijf je dit er zo af.

5 | Hygiënisch
Een glazen babyfles is eenvoudiger schoon te maken. Je kan hard poetsen en zelfs een schuurspons gebruiken om de fles schoon te maken. Glas beschadigt niet hierdoor. Je kan de fles ook probleemloos uitkoken. Er komen geen vervormingen of kleurveranderingen in de fles.

6 | Duurzaam
Glas is duurzamer. De fles hoeft minder snel vervangen te worden, omdat er geen beschadigingen in komen waar vuil of bacteriën zich kunnen ophopen. Glas is goed te recyclen, in tegenstelling tot plastic. We scheiden veel plastic in Nederland. Een groot deel hiervan kan echter niet worden gerecycled en belandt vervolgens als nog op de vuilstort of in de oceaan. Een glazen fles kan je na gebruik nog doorgeven aan een vriendin of familie, want ziet er nog uit als nieuw. Je vervangt alleen de spenen omdat deze verslijten.

7 | Verkleurt niet
Een babyfles van glas verkleurt niet en wordt niet dof door veelvuldig uitkoken of wassen in de vaatwasser. Bijvoorbeeld wanneer de fles met een tomatensauspan in de vaatwasser gaat. Een verkleurde fles ziet er vies uit.

2 nadelen van een glazen babyflesplastic babyfles

1 | Zwaarder
Een glazen fles is zwaarder dan de plastic variant. Dit zorgt voor een iets zwaardere luiertas om mee te nemen. En er gaan geluiden op dat het langer duurt voordat je baby de fles zelf kan vasthouden vanwege het zwaardere gewicht.  Maar daar hebben mijn kinderen nooit last van gehad. Die hielden met 6 maanden zelf hun fles vast.

2 | Glas kan breken
Een glazen babyfles “kan” kapot vallen. Ik heb het nog nooit meegemaakt. De flessen worden gemaakt van zeer degelijk en stevig glas. Tevens zorgen veel fabrikanten van glazen babyflessen voor een extra bescherming. Vaak is dit een hoes gemaakt van rubber of siliconen (dit is geen plastic).

Voorbeelden van veilige glazen babyflessen

Glazen flessen worden steeds populairder. Bij de drogist of babywinkel kan je ze vaak (nog) niet vinden, maar online wel. Onderstaand enkele glazen babyflessen die veilig zijn in gebruik incl. een verkooppunt.

Natursutten – Glazen babyfles

natursutten babyfles glas

Natursutten staat bekend om haar veilige babyflessen. De speen is gemaakt van natuurrubber. Dus vrij van plastic. Het enige nadeel van deze flessen is dat er geen beschermhoes omheen zit. De flessen kosten omgeveer 13 euro per stuk. Je kan ze o.a. kopen bij Bol.com en hier staan ook meer foto’s.

Hevea – Glazen babyfles

Hevea babyfles glas

Het mooie design van deze fles valt direct op. De fles is gemaakt van schokbestendig glas. Daaromheen zit een speelbal, gemaakt van upcyled rubber. Deze hippe rubberen bal/hoes dient ook als bescherming zodat de fles niet kapot valt. En zodat de baby de fles zelf kan vasthouden. Deze fles is wat duurder, namelijk rond de 25 euro.

Dr. Browns – Glazen babyfles

dr browns babyfles glas

Deze glazen fles van Dr. Browns heeft een anti-koliek ventielsysteem. Dat moet bijdragen aan behoud van voedingsstoffen en beter spijsvertering. Of dat het zo is, weet ik niet. Want heb ‘m zelf nooit geprobeerd. De fles heeft een inhoud van 250 ml. Er is inmiddels een bijpassende beschermhoes beschikbaar. Wordt geleverd incl. fase 1 speen (voor jonge baby’s). Hij kost rond de 16 euro en hier op bol.com vind je meer info en foto’s. De bijpassende Dr. Browns beschermhoes vind je hier.

Lifefactory – Glazen babyfles

Babyfles BPAvrij - Lifefactory Oranje Groot

Deze fles heb ik altijd gebruikt en ben fan van de Lifefactory flessen. Er is keuze uit verschillende kleuren hoezen die bij de fles worden meegeleverd. Ik vind ze fijn in gebruik en ze gaan heel lang mee. Want je er kan er een tuitbeker dop opdraaien. Dus is je kind klaar met babymelk en klaar voor een tuitbeker? Dan hoef je geen tuitbekers te kopen. Maar er simpelweg de tuitbeker-dop er op te draaien.

Lees ook:

Moedermelk bewaren en invriezen
8 tips om BPA te vermijden voor baby’s en kinderen
Poppen zonder weekmakers
Waterkokers zonder plastic?
Speelgoed zonder BPA, bestaat dat wel?

Plaats een reactie