Duurzaam speelgoed voor kind van 1 jaar of 2 jaar

Op zoek naar duurzaam speelgoed dat geen BPA bevat voor jouw dreumes of peuter? Voor mijn (inmiddels 3) kinderen heeft het me veel kruim gekost om leuk en aantrekkelijk speelgoed te vinden dat duurzaam is en geen BPA bevat. Omdat ik niet wist waar ik moest beginnen ben ik mijn zoektocht gestart met zoekwoorden als ecologisch, biologisch, houten, duurzaam en gifvrij speelgoed. Maar dan ben je er nog niet want dan moet je nog gaan filteren op welke producten wel of geen BPA bevatten. Het was een hele klus. Om jou deze een zoektocht te besparen vind je in dit artikel een overzicht van mijn zoekresultaten. 

BPA staat voor Bisfenol A en is een hormoonverstorende stof die voornamelijk schade aanricht bij baby’s en kinderen. Dus voor speelgoed ga ik liever voor veilig, dan voor het goedkope speelgoed van Action.

Wat is duurzaam speelgoed?

Goede vraag. Volgens woordenboek Van Dale heeft het woord duurzaam 3 betekenissen:

  1. Lang durend
  2. Weinig aan slijtage of bederf onderhevig
  3. Het milieu weinig belastend.

In dit artikel ben ik uit gegaan van punt 3, dus in dit artikel vind je speelgoed dat het milieu zo min mogelijk belast. Want ik kan niet van alle speelgoedmerken vaststellen of deze lang meegaan.

Duurzaamheid en speelgoed

Wil je een bijdrage leveren aan het milieu? Koop dan minder of tweedehands speelgoed. Vermijd goedkoop speelgoed en spaar liever door voor kwalitatief speelgoed van een degelijk merk. Vaak ben je hier zuiniger op en je kan het eventueel nog verkopen via Marktplaats of weggeven aan vrienden of bekenden. Of bezoek een ruilbeurs voor speelgoed. Net voor Sinterklaas worden er bijvoorbeeld op verschillende plaatsen in Nederland een ruilbeurs georganiseerd voor speelgoed door RecycleSint. Maar ook duurzame ouders willen wel eens een keer nieuw speelgoed kopen voor hun baby, dreumes of peuter. Dus onderstaand enkele suggesties.

Duurzaam speelgoed voor 1-jarigen en 2-jarigen 

Green Toys

bpa vrij biologisch speelgoed green toys

Green Toys Is een Amerikaans merk. De producten zijn gemaakt van gerecycled plastic. Wat plastic? Ja, van plastic. Maar geen paniek. Het plastic is afkomstig van gebruikte melkflessen. En logischerwijs is het plastic dat wordt gebruikt voor melkflessen 100% BPA-vrij.

Ze hebben allerlei producten in het assortiment. Zelf hebben wij 2 boten voor in bad van Green Toys en die zijn na 3 jaar nog steeds heel. Maar ze hebben ook een vrachtwagen, theeservies, brandweerauto, tractor, cupcake set en meer. En het is betaalbaar. Prijzen gaan vanaf 9,99.

Bekijk hier diverse Green Toys producten.


Plan Toys

bpa vrij speelgoed

Plan Toys is een speelgoedmerk dat producten maakt van rubberbomen. De kleuren van de producten zijn niet altijd even fel. Dat komt omdat ze natuurlijke verf gebruiken voor het speelgoed. Er zit geen lood of zware metalen in de gebruikte verf en pigmenten.

Plan Toys heeft binnen- en buitenspeelgoed in het assortiment voor alle leeftijden. Van muziekinstrumenten, houten keukenspeelgoed, autootjes, babygym en speelgoed voor in bad. Zelf hebben we hier een speelgoedbootje voor in bad.

Bekijk hier een overzicht van Plan Toys speelgoed


Dantoy

duurzaam speelgoed 1 jaar 2 jaar

Dantoy heeft verschillende producten in het assortiment die zijn gemaakt van bioplastic. Bioplastic wordt gemaakt van suikerriet. Suikerriet neemt co2 op. Dit riet wordt verbouwd op pesticide-vrije plantages in Brazilië. Het komt dus wel van de andere kant van de wereld, dus heeft er al wat vlieg kilometers opzitten. Maar het speelgoed heeft wel het Nordic Swan Label.

Ze hebben een autogarage met auto’s, ijsjes-set, stapeltoren, tractor en zandbakspeelgoed in het assortiment.

Bekijk hier al het Dantoys speelgoed van suikerriet


Grimm’s

Grimms is een Duits merk dat houten speelgoed maakt. Het hout komt uit Europese bossen met FSC keurmerk. Voor het kleuren van het hout worden natuurlijke verf en oliën gebruikt. Dit merk is vooral bekend van de houten en vrolijk gekleurde regenbogen. Maar heeft een veel uitgebreidere collectie. Grimm’s is wel wat duurder dan andere merken. Maar wel prachtig om te zien! En hout bevat zeker geen BPA.

Bekijk Grimm’s op Bol.com


Wat geef je aan een kind dat alles al heeft?

Met 3 kinderen hebben wij een speelgoedkast die uitpuilt van het speelgoed. Bij elke verjaardag of kinderfeestje krijgen we weer veel speelgoed erbij. Als cadeau suggesties voor onze kinderen geef ik vaak items aan die ‘opgaan’. Dus stiften, kleurpotloden, klei, kleurboek, stoepkrijt, bruisbal voor in bad, bellenblaas (kan je zelf vullen met eigen gemaakt bellenblaas), bioscoopbon enzovoorts. Of iets tweedehands, bijvoorbeeld uit hun eigen speelgoedkast waar kinderen niet meer meespelen. En ik geef ook vaak aan dat men niks mee hoeft te nemen, omdat het allang leuk is dat men op visite komt. Maar toch neemt iedereen altijd iets mee…


Nog meer merken?

Ik ben nog aan het uitzoeken of Hape een veilig merken is. Sommige producten zouden gifvrij en veilig speelgoed zijn. Maar ik ben er niet 100% zeker van dat dit voor het hele assortiment geldt. Dus dit blog wordt later bijgewerkt! Hier vind je nog een overzicht met veilige poppen volgens de NVWA. En hier een overzicht met spenen zonder plastic en info over glazen babyflessen.