Waarin het veiligst moedermelk bewaren & invriezen?

Veilig moedermelk invriezen en bewaren

moedermelk bewarenMoedermelk bewaren en invriezen

Voor het invriezen van afgekolfde moedermelk worden vaak onderstaande tips gegeven:

-Ijsblokzakjes
-Bewaarflesjes voor moedermelk (waarbij je direct bijbehorende speen op de fles draaien)
-Kunststof bakjes (van merken als Avent en Medela)
-Moedermelkzakjes (van merken als Ameda en Ardo)
-Plastic zakjes

Bovenstaande adviezen komen vaak van de kraamzorg, verloskundige en gynaecoloog. En dat is opvallend. Want vrijwel al deze producten bevatten plastic. En plastic kan stoffen als BPA en BPS bevatten. Dit zijn een hormoonverstorende stoffen die o.a. onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. Dit is inmiddels een algemeen bekend feit in de gezondheidsindustrie. Regelmatig komt er een nieuwsbericht naar buiten over BPA en de consequenties. Het laatste bericht had betrekking op de verslechterde kwaliteit van het sperma van de Westerse man door BPA en de toename in IVF behandelingen hierdoor.

Babyproducten en BPA

Producten die zijn gericht op de babymarkt mogen wettelijk gezien geen BPA (bisfenol A) bevatten. Dit is verbod is in veel Westerse landen doorgevoerd. Omdat het vaststaat dat BPA schadelijk is voor baby’s en jonge kinderen. Daarom is het van belang deze stof te vermijden in moedermelk.

Ook voor zwangere vrouwen is dit schadelijk. Want zij brengen de stof over aan de foetus. Waardoor de het kind op latere leeftijd gezondheidsproblemen kan ondervinden. Maar hier zijn wettelijk gezien nog geen acties op ondernomen.

Dat een product BPA-vrij is betekent niet automatisch dat het product ook vrij is van BPS (Bisfenol S). Deze stof wordt als vervanger van BPA toegepast en veroorzaakte dezelfde gezondheidsrisico’s.

Waarin afgekolfde melk veilig bewaren en invriezen?

Veilige materiaalsoorten die ik adviseer zijn siliconen en glas.

Bewaren & invriezen in glas

Kan je glas dan invriezen? Ja, als je het juiste glas kiest wel. Glas wordt gemaakt in verschillende kwaliteiten. Een glassoort dat ingevroren kan worden is boriumsilicaat glas. Als je ervoor kiest om moedermelk in glazen bakjes in te vriezen moet je rekening houden met het volgende: deksels van glazen diepvriesbakjes zijn bijna altijd van plastic. Dat is logisch want een glazen deksel op een glazen bakje sluit nooit 100% af. Zorg ervoor dat de deksel van siliconen of van polypropeen (PP5) is gemaakt. Polypropeen is de veiligste plastic soort die momenteel te verkrijgen is.

TIP: Als je de glazen bewaarbakjes niet tot de rand vol vult met melk, komt de afgekolfde melk namelijk niet in aanraking met de deksel. Houd er rekening mee dat bij het invriezen van vloeistoffen deze nog uitzetten.

Bijvoorbeeld de bakjes van Luminarc. Deze zijn van glas en kunnen in de vriezer. Bekijk hier eentje met een inhoud van 370 ml op Bol.com of eentje met een inhoud van 380 ml en stevige deksel op Bol.com.

Bewaren & invriezen in siliconen

In een eerder artikel heb ik geschreven genaamd: Zijn siliconen een veilig alternatief voor plastic? Mijn conclusie was dat ik siliconen veilig acht om te gebruiken voor mijn gezin. Dus ook om moedermelk in te vriezen. Het voordeel van siliconen is dat het een flexibel materiaal is. Dus het is eenvoudig om moedermelk uit een siliconen vormpje te drukken.

Siliconen is geen plasticsoort en is gemaakt van andere grondstoffen dan plastic. Kies echter altijd voor product dat is gemaakt van 100% siliconen. Om siliconen goedkoper te maken worden er weleens onbekende goedkopere grondstoffen aan toegevoegd.

IJsblok bakjes gemaakt van siliconen zijn ideaal en veilig voor het invriezen van moedermelk. Bijvoorbeeld de siliconen diepvriesbakjes van Relaxdays, te koop bij Bol.com.

Welke producten vermijden om moedermelk te bewaren of in te vriezen?

Producten die niet gericht zijn op baby’s hoeven niet aan deze BPA eisen te voldoen. Denk aan ijsblokzakjes of plastic bakjes. Deze zijn niet specifiek voor baby’s ontwikkelt dus hoeven niet aan eisen te voldoen. Hier vind je een overzicht van plasticsoorten en welke je zeker moet vermijden.

Geef een reactie