Waarin het veiligst moedermelk bewaren & invriezen?

Tips voor het invriezen van moedermelk

Voor het invriezen van afgekolfde moedermelk worden vaak onderstaande tips gegeven:

  • Ijsblokzakjes
  • Bewaarflesjes voor moedermelk (waarbij je direct bijbehorende speen op de fles kan draaien)
  • Kunststof bakjes (van merken als Avent en Medela)
  • Moedermelkzakjes (van merken als Ameda en Ardo)
  • Plastic zakjes

Zijn dat goede tips?

Nee, niet echt. Bovenstaande adviezen komen vaak van de kraamzorg, verloskundige en gynaecoloog. En dat is opvallend. Want vrijwel al deze producten bevatten plastic.

En plastic kan stoffen als BPA en BPS bevatten. Dit zijn een hormoonverstorende stoffen die o.a. onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. Dit is inmiddels een algemeen bekend feit in de gezondheidsindustrie. Regelmatig komt er een nieuwsbericht naar buiten over BPA en de consequenties. Het laatste bericht had betrekking op de verslechterde kwaliteit van het sperma van de Westerse man door BPA en de toename in IVF behandelingen hierdoor.

Onderaan dit artikel vind je 2 voorbeelden van producten om moedermelk in te vriezen en te bewaren.

Babyproducten en BPA

Producten die zijn gericht op de babymarkt mogen wettelijk gezien geen BPA (bisfenol A) bevatten. Dit is verbod is in veel Westerse landen doorgevoerd. Omdat het vaststaat dat BPA schadelijk is voor baby’s en jonge kinderen. Daarom is het van belang deze stof te vermijden in moedermelk.

Ook voor zwangere vrouwen is dit schadelijk. Want zij brengen de stof over aan de foetus. Waardoor de het kind op latere leeftijd gezondheidsproblemen kan ondervinden. Maar hier zijn wettelijk gezien nog geen acties op ondernomen.

Dat een product BPA-vrij is betekent niet automatisch dat het product ook vrij is van BPS (Bisfenol S). Deze stof wordt als vervanger van BPA toegepast en veroorzaakte dezelfde gezondheidsrisico’s.

Waarin afgekolfde moedermelk veilig bewaren en invriezen?

Veilige materiaalsoorten die ik adviseer zijn om moedermelk in te vriezen of in de koelkast te bewaren zijn: siliconen, rvs en glas. Onderstaand meer info.

1. Moedermelk in glas

Kan je glas dan invriezen? Ja, als je het juiste glas kiest wel. Glas wordt gemaakt in verschillende kwaliteiten. Een glassoort dat ingevroren kan worden is boriumsilicaat glas. Als je ervoor kiest om moedermelk in glazen bakjes of flesjes in te vriezen moet je rekening houden met het volgende: deksels van glazen diepvriesbakjes of flesjes zijn bijna altijd van plastic. Dat is logisch want een glazen deksel of dop op een glazen bakje sluit nooit 100% af. En lekt dus. Zorg ervoor dat de deksel van siliconen of van polypropeen (PP5) is gemaakt. Polypropeen is de veiligste plastic soort die momenteel te verkrijgen is.

Persoonlijk vind ik bakjes onhandig om moedermelk in te vriezen. Want het levert gegarandeerd knoeiwerk op om het in de babyfles te krijgen. Onderstaande moedermelkflesjes vond ik ideaal.

Sterifeed – Glazen moedermelkflesjes

Moedermelk invriezen flesje

Deze boriumsilicaat glazen flesjes kunnen in de vriezer, magnetron en vaatwasser. En passen op de meeste borstkolven (Medela, Armeda, Ardo). Dus na het kolven hoef je niks over te gieten en kan het flesje zo de vriezer in. Je krijgt 10 flesjes voor +/- 45,00. Dat lijken veel flesjes maar je hebt soms geen flesje vol gekolfd of soms juist veel te veel en dat wil je niet weggooien. Dan is het handig dat je voldoende flesjes hebt om in te vriezen.

2. Moedermelk in siliconen

In een eerder artikel heb ik geschreven genaamd: Zijn siliconen een veilig alternatief voor plastic? Mijn conclusie was dat ik siliconen veilig acht om te gebruiken voor mijn gezin. Dus ook om moedermelk in te vriezen. Het voordeel van siliconen is dat het een flexibel materiaal is. Dus het is eenvoudig om moedermelk uit een siliconen vormpje te drukken. Dus je kan het ontdooien in kleine porties. Handig!

Siliconen is geen plasticsoort en is gemaakt van andere grondstoffen dan plastic. Kies echter altijd voor product dat is gemaakt van 100% siliconen of ‘Medical Grade’ of ‘Food Grade’. Om siliconen goedkoper te maken worden er weleens onbekende goedkopere grondstoffen aan toegevoegd. En die wil je er niet in hebben zitten. Dus bespaar niet op je aankoop en vermijd Ali Express enz.

Kitchenlove – Ijsblokjesvorm

ijsblokjes vorm moedermelk

Enkele vriendinnen vonden een ijsblokjesvorm ideaal voor het invriezen van moedermelk. Ik heb ze zelf nooit gebruikt want ik had de Sterifeed flesjes al in huis. Voor dit artikel heb ik lang gezocht naar een goede optie. Want ik durf alleen ‘voedselveilige’ of ‘food grade’ siliconen te adviseren. En dat is de vorm van KitchenLove. Je krijgt 2 vormen voor 26,95.

Tip bij het invriezen van moedermelk 

Houd er rekening mee dat bij het invriezen van vloeistoffen deze altijd nog uitzetten. Dus vul de flesjes, ijsblokjesvorm of bakjes (als je toch daarvoor kiest) niet tot aan de bovenste rand. Dan komt de afgekolfde melk niet in aanraking met de deksel.

Welke producten vermijden om moedermelk te bewaren of in te vriezen?

Producten die niet gericht zijn op baby’s hoeven niet aan deze BPA eisen te voldoen. Denk aan ijsblokzakjes of plastic bakjes. Deze zijn niet specifiek voor baby’s ontwikkelt dus hoeven niet aan eisen te voldoen. Hier vind je een overzicht van plasticsoorten en welke je zeker moet vermijden.

Lees ook:
De voordelen en nadelen van een glazen babyfles
Een veilige bijtring, waar moet je opletten?
Welke spenen zijn veilig voor je baby

2 gedachten over “Waarin het veiligst moedermelk bewaren & invriezen?”

  1. Hoi! Dankjewel voor je artikel over bewaarflesjes. Volgens mij zijn de polypropeen flesjes op bol.com per 20 stuks en 30 euro, de glazen variant zijn er 10 voor 45 euro ongeveer. Dan weet je dat! Groetjes!

    Beantwoorden

Plaats een reactie