Kwaliteit van sperma keldert door o.a. BPA

Sperma kwaliteit in afgelopen 40 jaar afgenomen met 59,3%

Vandaag heeft de NOS een bericht gepubliceerd over de sperma kwaliteit van de Westerse man. Deze keldert namelijk aanzienlijk. De afgelopen 40 jaar is het aantal zaadcellen in een zaadlozing gedaald met 59,3%. Deze gegevens komen uit een analyse van wetenschappelijke studies.

Het aantal stellen dat gebruik moet maken van IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen neemt de laatste jaren toe. Er volgde echter nooit een uitspraak over de oorzaak hiervan. Het is al wel langer bekend dat de kwaliteit van sperma aanzienlijk terugloopt de laatste decennia.

Een milliliter sperma van westerse mannen bevatte in 1973 nog 99 miljoen zaadcellen. In 2011 waren dat nog maar 47 miljoen zaadcellen. Wanneer deze dalende lijn in de kwaliteit van sperma zich door zet dan zal het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen fors toenemen. In Scandinavië is 1 op de 5 mannen al afhankelijk van een dergelijke behandeling.

Oorzaak van verminderde sperma kwaliteit ligt o.a. BPA

zwanger baby bpa

Volgens uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC kan dit liggen aan pesticiden, roken, drinken en stress. Maar voor veel mannen is het een aangeboren probleem. Zij hebben namelijk teveel aan het vrouwelijk hormoon in hun lichaam. Vrouwelijk hormoon verstoort de ontwikkeling van baby’s. Het leidt op latere leeftijd tot een slechte zaadkwaliteit, maar ook teelbalkanker, obesitas, diabetes en autisme. Dus zwangere vrouwen moeten deze stof zeker zien te vermijden. Volgens uroloog Dohle bestaat er een verband tussen slechte zaadkwaliteit en vroegtijdig overlijden.

Een van de bekendste hormoonverstorende stoffen is Bisfenol A, ook BPA genoemd. Deze stof kom je dagelijks tegen. En wordt door de levensmiddelen industrie volop gebruikt. Het zit in voedselverpakkingen zoals blik en plastic verpakkingen van kant-en-klaar maaltijden. Het zit ook in kleding en schoonmaakmiddelen. Hier vind je tips om BPA te vermijden.

Gebruik van hormoonverstorende stoffen reguleren

Het is algemeen bekend dat BPA schadelijk is voor de gezondheid. Daarom is het in veel landen verboden om deze stof nog te gebruiken in plastic babyflessen. Maar het gaat er traag voordat er wettelijk gezien afspraken overgemaakt worden. Want als we na tientallen jaren de wetgeving rondom BPA gereed hebben lopen we achter de feiten aan. Want BPS (Bisfenol S) is de stof die vaak wordt gebruikt in plaats van BPA is net zo schadelijk. En als het dan wederom decennia duurt voordat deze stof verboden is zet regulering geen zoden aan de dijk.

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/2185017-zaadkwaliteit-van-de-westerse-man-keldert.html
https://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Kwaliteit-sperma-westerse-man-gaat-steeds-verder-achteruit/9270