Kwaliteit van sperma keldert door o.a. BPA

In 2017 kwam dit bericht naar buiten: “Sperma kwaliteit in afgelopen 40 jaar afgenomen met 59,3%. De afgelopen 40 jaar is het aantal zaadcellen in een zaadlozing gedaald met 59,3%”.

En vandaag 9 januari 2023, dus 5 jaar later, wordt een zelfde soort bericht geplaatst door de NOS. Dit keer met de alarmerende titel: “Spermakwaliteit holt achteruit door plastic, maar strengere EU-wetten blijven nog uit”.

Steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen

Het aantal stellen dat gebruik moet maken van IVF of andere vruchtbaarheidsbehandelingen neemt de laatste jaren toe. Wist je dat 1 op de 30 baby’s in Nederland een IVF-kindje is? Er volgde echter nooit een uitspraak over de oorzaak hiervan. Het is al wel langer bekend dat de kwaliteit van sperma aanzienlijk terugloopt de laatste decennia.

Een milliliter sperma van westerse mannen bevatte in 1973 nog 99 miljoen zaadcellen. In 2011 waren dat nog maar 47 miljoen zaadcellen. Wanneer deze dalende lijn in de kwaliteit van sperma zich door zet dan zal het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen fors toenemen. In Scandinavië is 1 op de 5 mannen al afhankelijk van een dergelijke behandeling. In België heeft 1 op de 6 stellen te maken met onvruchtbaarheid.

Bij grofweg 30% van de stellen die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Wanneer een man verminderd vruchtbaar is, is er meestal sprake van  een probleem is met zijn zaadcellen.

Oorzaak van verminderde sperma kwaliteit ligt o.a. BPA

zwanger baby bpa

Uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC vertelt: “Het is heel opvallend dat kinderen, die tijdens de zwangerschap verhoogd zijn blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen, veel vroeger in de puberteit komen”.

Onvruchtbaarheid heeft verschillende oorzaken. Dit kan liggen aan pesticiden, roken, drinken, stress of een aangeboren probleem. Maar sinds jaren kunnen plasticsoorten die BPA en weekmakers bevatten aan dit lijstje worden toegevoegd.

Een van de bekendste hormoonverstorende stoffen is Bisfenol A, ook BPA genoemd. Deze stof kom je dagelijks tegen. En wordt door de levensmiddelen industrie volop gebruikt. Het zit in voedselverpakkingen zoals blik en plastic verpakkingen van kant-en-klaar maaltijden. Het zit ook in kleding en schoonmaakmiddelen. Hier vind je tips om BPA te vermijden en uitleg over BPA.

Gebruik van hormoonverstorende stoffen reguleren

Het is algemeen bekend dat BPA schadelijk is voor de gezondheid. Daarom is het in veel landen verboden om deze stof nog te gebruiken in producten voor baby’s. Omdat deze stof de grootste gezondheidsrisico’s heeft voor baby’s, jonge kinderen en zwangeren. Maar het gaat onnoemelijk traag voordat er wettelijk gezien afspraken overgemaakt worden. Want het heeft 10 jaar geduurd om deze stof te verbieden in babyproducten.Maar in Frankrijk en Canada zijn ze veel verder. Daar mogen voedselverpakkingen geen BPA bevatten enz. En zo gauw we in Nederland of Belgie de stof BPA zoveel mogelijk hebben uitgesloten kan de race worden gestart tegen BPS. Dit is het broertje van BPA en wordt door fabrikanten als alternatief gebruikt en heeft dezelfde negatieve eigenschappen als BPA. En als het dan wederom decennia duurt voordat deze stof verboden is zet regulering geen zoden aan de dijk.

Handige andere artikelen

Wil je BPA gaan vermijden? Lees dan onderstaande artikelen voor tips en adviezen:
Glazen of plastic babyfles
Waterkoker zonder plastic
BPA vermijden voor baby en kind

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36377604/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935122017741
http://nos.nl/artikel/2185017-zaadkwaliteit-van-de-westerse-man-keldert.html
https://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Kwaliteit-sperma-westerse-man-gaat-steeds-verder-achteruit/9270