Vloerkleed zonder schadelijke stoffen

Dagelijks ontvang ik vragen van lezers over producten of ze wel of niet veilig zijn met het oog op BPA en BPS. Het kost best wat uitzoekwerk om erachter te komen wat veilig is en wat niet. Onlangs kreeg ik een vraag over veilige vloerbedekking en vloerkleden zonder schadelijke stoffen (plastic en giftige stoffen) voor de babykamer en kinderkamer. Toevallig heb ik hier enkele jaren ook naar gezocht toen ik zwanger was, dus daar weet ik nog wel wat van!

Vluchtige Organische Stoffen (VOS) in vloerkleden

Dit onderwerp heeft echter niet direct te maken met het bevatten van BPA of BPS, het hoofdonderwerp van dit blog. Maar tijdens mijn zoektocht naar een veilig vloerkleed kwam ik erachter dat meubels, bouwproducten en vloerkleden VOS (vluchtige organische stoffen) bevatten die verdampen. Dit is een van de redenen waarom ik tegenwoordig dagelijks het huis goed laat doorluchten en hierbij de kinderkamers zeker niet vergeet. Voorbeelden van VOS zijn formaldehyde en terpenen. Die laatste zit ook in schoonmaakmiddel, dus ga ook eens door je schoonmaakkast en gooi al die onnatuurlijke spullen (Andy,┬á Dettol, Glorix etc) eruit en stap over op de goede oude groene zeep en soda. Is ook nog eens beter voor het milieu. Maar goed… daar ging dit artikel niet over ­čÖé

Materialen van duurzame en veilige kleden

Terug naar het onderwerp: veilige vloerkleden. Dus kleden zonder plastic en andere meuk. Dit zijn vaak ook duurzame vloerkleden. Dus kleden die minder belastend zijn voor het milieu. Want tijdens de productie van duurzame kleden worden ook minder chemicali├źn gebruikt. Wil je een vloerkleed dat is gemaakt van natuurlijke materialen? Kies dan voor een van onderstaande opties:

  • Wol
  • Jute
  • Zeegras
  • Kokos
  • Sisal
  • Biologisch katoen

100% plastic vrij?

Let wel op dat de onderkant van het tapijt ook vrij is van plastic. Vaak worden kleden verkocht inclusief antislip laag op de onderzijde. En deze bevat dikwijls plastic. Soms is deze gemaakt van latex, dit is geen plastic. Maar latex kan wel vulstoffen bevatten die bestaan uit weekmakers of plastic.

Behaaglijk gevoel voor de voeten

Kies je voor zeegras, sisal of kokos? Loop er dan wel even een keer overheen zonder schoenen. Dus met je blote voeten of sokken. Want dit zijn niet de meest comfortabele en behaaglijke vloerkleden of vloerbedekking. En ik spreek uit ervaring want vroeger hadden wij vloerbedekking van kokos op de slaapkamers liggen. Daar loop je niet heel prettig overheen. Maar goed met een pantoffel of slipper is dit probleem zo opgelost.

Dit artikel over vloerkleden en vloerbedekkingen zonder meuk is nog niet compleet

Want ik weet nog niet of deze kleden in het productproces worden behandeld met stof die VOS (vluchtige organische stoffen) bevat. Bijvoorbeeld om schimmel te voorkomen of dergelijke.

Enkele voorbeelden van vloerkleden

Onderstaand enkele voorbeelden van bovengenoemde vloerkleden. Zodat je een beeld krijgt hoe deze kleden eruit zien. De vloerkleden zijn vaak alleen in natuurlijke tinten te koop, zoals grijs en bruin.(Ben nog op zoek naar meer geschikte merken en producten).

Lorena Canals

De vloerkleden van Lorena Canals uit de kindercollectie worden geverfd met natuurlijke verf. De kleden worden gemaakt van gerecycled en biologisch katoen. En zijn wasbaar, wel zo makkelijk op een kinderkamer. De kleden worden met de handgemaakt in India. De kleuren van de kleden zijn niet zo fel/scherp als bij andere kleden. Dat komt door de verf zonder chemicali├źn. Ze zijn te koop op Bol.com. Enkele voorbeelden:

eco vloerkleed duurzaam vloerkleed kinderkamer

 

veilig vloerkleed voor kinderkamer

 

babykamer kleed eco geel