Bevat polypropyleen giftige stoffen zoals BPA?

Polypropyleen wordt ook wel polypropeen genoemd of afgekort naar PP. Het is een van de meeste geproduceerde kunststoffen in de wereld. Het wordt gebruikt in verpakkingsmaterialen en kunststof producten en onderdelen. Rond 1950 is de populariteit van dit plastic sterk toegenomen en wordt het veelvuldig toegepast.

In het dagelijks leven vind je het terug in: rietjes, margarinekuipjes, yoghurtbakjes, medicijnflesjes, limonadeflessen, luiers, sausflessen en deksels.

Hoe herken je of ergens PP in zit?

polypropyleen bpa-vrij of gif

Als er polypropyleen in een product of verpakking zit kan je het herkennen aan het recycling symbool dat je vaak op de onderkant van het product vindt (zie afbeelding hiernaast). Fabrikanten zijn echter niet verplicht om deze recycling symbolen toe te passen. Dus niet op alle plastic producten en verpakkingen vind je deze symbolen terug.

Bevat Polypropyleen BPA?

Nee, polypropyleen bevat geen BPA.

Bevat Polypropyleen andere giftige stoffen?

Er is onderzoek geweest naar PP, dit zou oleamide “lekken”. Maar dit is nog te weinig bewezen en onvoldoende onderbouwd.

Kan ik PP veilig gebruiken?

Als je plastic wilt gebruiken dan is dit momenteel een van de veiligste plastic soorten die er is.

Plastic Recycling Symbool 5 PP

Recycling van PP

Om het recyclen van plastic te vereenvoudigen heeft de kunststof industrie bovengenoemde recycling symbolen ontwikkeld. Wanneer men bij productie van een kunststof product dit symbool erop vermeldt is het eenvoudig te groeperen wanneer het bij het afval terecht komt.

Hierdoor kunnen plastics met dezelfde grondstoffen snel en eenvoudig gerecycled worden voor nieuw gebruik. Er zijn in totaal 7 plastic recycling indelingen. Polypropyleen is ingedeeld in category 5.

Het gerecyclede PP wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van bezems, borstels, accu’s, ijskrabbers, knipperlichten van auto’s, emmers en pallets.


Gerelateerde artikelen:
De andere 6 plastic soorten veilig om te gebruiken?
Waterkoker zonder plastic of BPA
Zijn siliconen een alternatief voor plastic?
Wat is BPA en waar zit het in?
Babyflessen van glas: de voor- en nadelen