Poppen zonder weekmakers

Afgelopen zaterdag kwam er een persbericht van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) naar buiten. Veel poppen zouden niet voldoen aan de veiligheidsnormen. En dan niet alleen op het gebied van losse items waarin kinderen kunnen stikken. Maar veel poppen zouden ook weekmakers bevatten.

Wat zijn weekmakers?

Weekmakers worden gebruikt om plastic zachter, elastischer en flexibel te maken. Ze zitten in veel zacht plastic speelgoed. Zonder weekmakers wordt plastic bros, en breekt het snel. Grofweg 85% van alle weekmakers behoort tot de familie van de ftalaat weekmakers. En deze weekmakers worden al jaren besproken door artsen, gezondheidsexperts en overheden.

Want vrijwel alle weekmakers zijn schadelijk voor de gezondheid van baby’s, kinderen en volwassenen. Weekmakers kunnen vrijkomen wanneer door er op te sabbelen, aan te likken en zelfs door aanraken kunnen deze weekmakers vrij komen. In Nederland is het gebruik van weekmakers in speelgoed, maar zelfs ook seksspeeltjes, verboden.

Speelgoed dat wel weekmakers bevat komt vaak uit landen als China. En daar nemen ze het minder serieus met onze gezondheid. Ze produceren bijvoorbeeld een batch (lading) producten zonder deze stof. Vervolgens komen de producten door de Nederlandse keuring. En de volgende lading bevat weer wel verboden weekmakers.

Is BPA een weekmaker?

Nee, BPA is valt niet onder de familie weekmakers. Maar de negatieve effecten op de gezondheid zijn vrijwel hetzelfde. Het zijn namelijk beiden hormoonverstorende stoffen.

Bisfenol A (BPA) en bisfenol S (BPS) worden gebruikt om plastic hard te maken. Denk aan plastic babyflessen. En weekmakers worden juist gebruikt om plastic zacht te maken, zodat het niet breekt.

Waarom een onderzoek door de NVWA?

In 2015 heeft het NVWA al een onderzoek gedaan naar weekmakers in plastic speelgoed. Daaruit bleek dat vooral babypoppen te veel weekmakers bevatten. Dit was een reden om een uitgebreid onderzoek te doen naar zachte kunststof poppen. Weekmakers zoals DEHP, DBP, BBP, DnOP en DINP hebben een nadelig effect op de voortplanting (hormoonverstorend).

Welke pop is veilig en bevat geen weekmakers?

Er zijn in totaal 65 poppen onderzocht. Hier vind je een lijst met onderzocht poppen en welke veilig zouden zijn: Link naar PDF bestand op de website van de NVWA.
Deze lijst bevat uiteraard niet alle kunststof babypoppen die er op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn. Dus niet erg handig als je bij de Intertoys binnenloopt. Dan weet je nog niet welke pop je moet kopen.

En veel van de poppen zijn nauwelijks online te vinden. Ik heb enkele poppen van de veilige NVWA lijst terug gevonden online, bijvoorbeeld:

Baby Strampel (bekijk op Bol.com)
Melissa & Doug – Jenna (bekijk op Bol.com)
Smoby Baby Nurse (bekijk op Bol.com)

Of een pop van stof?

baby pop zonder plastic of weekmakers

Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke pop als Sinterklaas cadeau. En met dit nieuwsbericht in mijn achterhoofd heb ik besloten om geen plastic babypop aan te schaffen. Maar ik ben op zoek gegaan naar stoffen babypoppen die er zoveel mogelijk uit zien als een echte baby.

Ik kwam uit bij de Baby Stella poppen. Ze zijn van stof (eindelijk eens geen plastic), lijken zoveel mogelijk op een baby. En hebben een speentje. Maar ze zijn niet goedkoop. Hij gaat hier inmiddels al wel weer 3 jaar mee. Ik heb ‘m destijds gekocht op Bol.com. Maar daar is ie niet meer te koop.

Bekijk nog meer veilige speelgoedmerken.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Weekmaker
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/speelgoed/documenten/communicatie/inspectieresultaten/consument/2017m/onderzoek-weekmakers-en-verstikkings–en-verstrikkingsgevaar-babypoppen
https://nos.nl/artikel/2204522-nvwa-waarschuwt-sinterklaas-voor-zeventien-babypoppen.html