Zwanger en hormoonverstoorders

In Nederland krijg je als zwangere te horen dat je bepaalde voedingsmiddelen (alcohol, rood vlees etc.) moet vermijden. En dat men uiteraard moet stoppen met roken en drugs gebruik.

In de landen om ons heen (Denemarken, Zweden, Frankrijk en België) zijn ze veel verder in adviezen rondom een gezonde levenswijze voor zwangere vrouwen. Daar blijft het niet bij voedingsadviezen en drugs- en rookadvies. Daar worden ook adviezen gegeven voor het vermijden van hormoonverstorende stoffen. Deze adviezen worden niet op eigen initiatief gegeven door verloskundigen, huisartsen en gynaecologen. Maar dit zijn bepalingen vanuit de overheid in deze landen. Deze adviezen hebben veelal betrekking op hormoonverstorende stoffen. Deze hebben namelijk een negatieve invloed op de ontwikkeling van een baby. Zwangere vrouwen staan in dagelijks contact met hormoonverstorende stoffen. Ze zitten in voeding, schoonmaakmiddelen, (huis)parfums, plastic en verzorgingsproducten.

Nederland

Nederland loopt op het gebied van dit soort zwangerschapsadviezen behoorlijk achter. De Nederlandse overheid erkent inmiddels wel dat bijvoorbeeld de blootstelling aan hormoonverstorende stof Bisfenol A omlaag moet. Maar concrete acties zijn nog niet ondernomen.

Er is een website genaamd: strakszwangerworden.nl die is opgericht door de Nederlandse overheid in samen werking met o.a. de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen), NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie), NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en RIVM. Maar hier zijn geen adviezen over het vermijden van hormoonverstorende stoffen te vinden.

In de landen om ons heen zijn ze al veel verder en hebben ze wel actie ondernomen. Denemarken is bijvoorbeeld een van de voorlopers. Onderstaand een overzicht over wat men daar onderneemt om zwangeren te informeren en te waarschuwen over hormoonverstorende stoffen.

Denemarken

Denemarken Overheid Hormoonverstoorders ZwangerDe Deense overheid voert publieke campagnes over de gevolgen van hormoonverstoorders voor baby’s. Men legt in deze campagne uit hoe zwangere vrouwen deze stoffen kunnen vermijden.

Vanuit het “Ministry of Environment and Food of Denmark” wordt een folder aan uitgereikt aan zwangeren. Een mooie en duidelijke folder met informatie over hoe je hormoonverstoorders kan vermijden. Hier vind je een PDF van de folder.

Onderwerpen waar in Nederland geen eenduidig over is worden door de Deens overheid afgeraden. Zo staat in de folder dat je het verven van je haren moet vermijden. Maar ook moeten zwangere vrouwen luchtverfrissers, parfum en onnatuurlijke schoonmaakmiddelen (denk aan Ajax, Cillit Bang etc) vermijden.

Tevens wordt er afgeraden om je baby dagelijks in te smeren met babylotions of te wassen met zeep. En wordt het afgeraden om geparfumeerde billendoekjes te gebruiken. Dit valt niet mee in Nederland want in hier zijn ze vrijwel allemaal geparfumeerd. Van A-merk (Zwitsal en Pampers) tot huismerk billendoekjes (Etos, Kruidvat). Maar wat natuurlijk een goed alternatief is, is het gebruik van een washandje. Daarnaast wordt geadviseerd om 2 x per dag je huis minimaal 5 minuten te luchten. En om wekelijks af te stoffen. Tevens wordt aangegeven dat medicijnen en voedingssupplementen alleen mogen worden geslikt in overleg met een arts. Dit geld ook voor homeopathische of kruiden-medicijnen.

Denemarken is daarnaast een actieve bijdrager aan het onderzoek van de Europse Unie m.b.t. hormoonverstoorders.

Wil je meer (Nederlandstalige) informatie over hoe je hormoonverstorende stoffen tijdens je zwangerschap kan voorkomen? Bezoek de website Een Veilig Nest.

 

Andere interessante links:
Waarom is BPA (hormoonverstorende stof) gevaarlijk?

8 tips om BPA te vermijden voor baby en kind

Waarom een glazen babyfles?