Motie aangenomen m.b.t. verbod BPA in voedselverpakkingen

Ouwehand PvdD - BPA motie 2e kamerGoed nieuws! Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren had een motie ingediend in de Tweede Kamer m.b.t. een verbod op BPA (Bisfenol A) in voedselverpakkingen. En deze is eind februari aangenomen. Wat dit concreet voor gevolgen gaat hebben en hoe dit tot uitvoer wordt gebracht is nog niet bekend. Maar de eerste stap is gemaakt en dat is positief.

Dat betekent dat verpakkingen van voedsel (bijvoorbeeld: de coating aan de binnenzijde van voeding in blik) geen BPA meer mogen bevatten.

Enig nadeel is dat je dan nog steeds niet 100% gevrijwaard bent van BPS. Dit is een vervangende stof voor BPA met dezelfde gezondheidsrisico’s. Meer over BPS vind je hier. En uiteraard blijf je in dagelijks producten zoals waterkokers en snijplanken nog steeds BPA tegen komen… Wat kan je doen om BPA dagelijks te vermijden? Vermijd plastic zoveel mogelijk en vervang het door producten van glas en RVS. Enkele voorbeelden van hoe je deze stof kan vermijden vind je hier.

Stichting Wemos is een van de voorvechters van het BPA verbod. Hier vind je een document van Wemos m.b.t. hormoonverstorende stoffen en wat je hierover moet weten.

Plaats een reactie