Drinkbeker school BPA-vrij

Drinkbeker voor school die BPA-vrij is

Als je kinderen naar voor de eerste keer naar de basisschool gaan krijgen ze een mooie rugzak mee. Met daarin o.a. een stuk fruit, boterhammen (wanneer ze overblijven) en wat te drinken.

Drinken mee naar school

Je kan pakjes drinken meegeven zoals een pakje melk, sap of water (ja, pakjes water bestaan tegenwoordig ook :)). Maar een pakje is slecht voor het milieu en duur. Dus kom je snel op een kunststof drinkbeker of plastic fles uit. Maar veel plasticsoorten bevatten BPA of BPS (vervangende stof voor BPA). Beide stoffen staan negatief bekend vanwege de hormoonverstorende effecten. Dat klinkt misschien niet direct alarmerend. Maar de stoffen worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, overgewicht, hyperactiviteit, leerachterstand, vervroegde puberteit en meer.

BPA-vrij dan is het goed?

Staat er groot op een product BPA-vrij? Dan kan het nog gewoon BPS bevatten. Dit is een gelijke stof als BPA met dezelfde gezondheidsrisico’s.

Wat dan?

Kies niet voor plastic. Wat dan wel? Glas of RVS.

Schoolbeker van glas

Kies voor glas. Dan weet je 100% zeker dat je je kinderen geen ‘zooi’ mee naar school geeft. Er zijn diverse glazen flessen met beschermhoezen (zodat ze niet kapot vallen) te koop.

Er zijn tegenwoordig steeds meer glazen flessen te koop om mee te nemen. Ze hebben dan een mooie beschermhoes, zodat ze niet kapot vallen. Alleen hebben deze flessen vaak een grote inhoud. Denk aan 500 ml of meer. Dus bij de glazen drinkbekers was het een uitdaging om een variant met kleine inhoud te vinden.

Schoolbeker van RVS

RVS is nooit echt mijn favoriete materiaal geweest. Glas is puur en lekt gegarandeerd geen giftige stoffen. RVS kan echter lood lekken. En dat is een giftige stof die neurologische aandoeningen kan veroorzaken. Een paar jaar geleden is hierover een hoop publiciteit geweest: er waren veel RVS flessen die niet veilig waren. Het enige merk dat niet in de publiciteit kwam hiermee was Klean Kanteen.

 

Alternatieven voor de plastic school drinkbekers

 

drinkbeker voor school zonder bpaFlaska Kids (300 ml)

Er zijn maar weinig goede glazen opties te vinden.  Ik kwam deze drinkfles tegen van het merk Flaska. De inhoud is 300 ml. (De inhoud van een pakje drinken is meestal 200 ml.) Het is een glazen fles met een losse hoes er omheen. De hoes houdt water in de fles koel. En er staat een leuke print op.

Ik heb ‘m zelf niet geprobeerd of getest. Dus heb geen gebruikerservaring.

Hier vind je meer info en kan je ‘m eventueel kopen.

 

Drinkfles kinderen - veilig en zonder bpa en giftige stoffen

 

Klean Kanteen – Kid Kanteen (355 ml)

Deze fles van Kid Kanteen heeft een inhoud van 355 ml (= 12 oz). Er wordt een bidon drinkdop bijgeleverd. Deze heb ik gekocht voor mijn oudste. De bidonsluiting kan een paar druppels lekken. Maar dat neem ik voor lief. Want het is een stoere fles en makkelijk schoon te maken door de wijde en brede opening. Ik doe er melk in voor mijn oudste en doordat het RVS is komt er geen vieze smaak aan de melk te zitten (gebeurt bij plastic flessen wel).

De fles kost 26,95. Is dus niet de goedkoopste. Maar het is een stevige en degelijke fles. Ik ga ervan uit dat hij deze schooltijd gebruikt kan worden. Hij is o.a. te koop bij Bol.com, hier vind je ‘m.

Update (sept 2019)

Ik heb bovenstaande fles inmiddels enkele maanden in gebruik. Hij lekt inderdaad enkele druppels. Maar ik zet de overblijfrugzak van zoonlief zelf recht weg waardoor dit niet gebeurd. Ik ben er erg blij mee, en zal er voor mijn nummer 2 er ook zeker een aanschaffen.

Er zijn inmiddels overigens diverse leuke Klean Kanteen flessen verkrijgen met leuke prints. Zie onderstaand enkele voorbeelden:

Drinkfles/Drinkbeker zonder BPA
Klean Kanteen met dino’s
Drinkfles Jongen met Draken en Dinos
Klean Kanteen met draken

Drinkfles zonder BPA
Klean Kanteen – Roze en lichtblauw

 
 
 
 

Wat moet je zeker niet meegeven naar school?

In de supermarkt kan je flesjes water, cola enz. kopen. Deze plastic PET flesjes zijn niet geschikt voor meervoudig gebruik. Lees ook dit artikel over PET plastic.