Drinkbeker voor school zonder BPA en plastic

Als je kinderen naar voor de eerste keer naar de basisschool gaan krijgen ze een mooie rugzak mee. Met daarin o.a. een stuk fruit, RVS broodtrommel met boterhammen (wanneer ze overblijven) en wat te drinken. Je kan pakjes drinken meegeven zoals een pakje melk, sap of water (ja, pakjes water bestaan tegenwoordig ook :)).

Maar een pakje is slecht voor het milieu. En ook niet goed voor je portemonnee. Een alternatief? Een kunststof drinkbeker of plastic drinkfles. Maar plastic kan bevatten BPA of BPS (vervangende stof voor BPA). Beide stoffen staan negatief bekend vanwege de hormoonverstorende effecten. Dat klinkt misschien niet direct alarmerend. Maar de stoffen worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, overgewicht, hyperactiviteit, leerachterstand, vervroegde puberteit en meer. Daarnaast geven plastic drinkflessen een vieze plasticsmaak mee aan water of ander drinken in de fles.

BPA-vrij dan is het goed?

Staat er groot op een product BPA-vrij? Dan kan het nog gewoon BPS bevatten. Dit is een gelijke stof als BPA met dezelfde gezondheidsrisico’s. Producenten mogen geen BPA meer gebruiken, dus gebruiken ze het alternatief genaamd: BPS. Met dezelfde eigenschappen en dezelfde risico’s.

Welk materiaal kopen voor een drinkfles?

Ik vermijd voor mijn kids het gebruik van plastic voor servies, bekers en ook drinkbekers. Ik heb voor mezelf uitgezocht wat ik veilig achter voor mijn kinderen en daar valt plastic niet onder. Wat dan wel? Ik kies voor: glas of RVS.

Schoolbeker van glas

Kies je voor glas dan weet je 100% zeker dat je je kinderen geen ‘zooi’ mee naar school geeft. Er zijn diverse glazen flessen met beschermhoezen (zodat ze niet kapot vallen) te koop. Alleen hebben deze flessen vaak een grote inhoud. Denk aan 500 ml of meer. Dus bij de glazen drinkbekers was het een uitdaging voor mij om een variant met kleine inhoud te vinden.

Schoolbeker van RVS

RVS is nooit echt mijn favoriete materiaal geweest. Maar dat is inmiddels veranderd. De redenen waarom ik geen fan was van glas? Glas is puur en lekt gegarandeerd geen giftige stoffen. RVS kan echter lood lekken. En dat is een giftige stof die neurologische aandoeningen kan veroorzaken. Een paar jaar geleden is hierover een hoop publiciteit geweest: er waren veel RVS flessen die niet veilig waren. Het enige merk dat niet in de publiciteit kwam hiermee was Klean Kanteen. Deze kwamen ongeschonden uit de strijd. En sindsdien ben ik om 🙂

Overzicht schoolbekers en drinkflessen zonder plastic & BPA

Flaska Kids (Glazen drinkflessen)

Er zijn echt weinig goede glazen drinkflessen of bekers voor kinderen te vinden. Flaska worden in Europa gemaakt. Flaska heeft een speciale lijn voor kinderen genaamd: Flaska Kids. De flessen hebben een inhoud van 300 ml. Ter vergelijk: de inhoud van een pakje drinken is meestal 200 ml. De neopreen hoes beschermt de fles bij het vallen. De dop is gemaakt van kurk en de fles is lekvrij. De flessen kosten 34,95 en zijn o.a. te koop bij Bol.com. En zijn verkrijgbaar met 4 verschillende hoezen.

Glazen BPA-vrij drinkbekers

Klean Kanteen (RVS drinkfles)

Klean Kanteen is het betrouwbaarste RVS drinkflessen merk. Speciaal voor kinderen hebben ze een lijn genaamd: Kid Kanteen. De flessen hebben een inhoud van 355 ml. Er wordt een bidon-drinkdop bijgeleverd. Ik heb 3 van deze flessen in huis: 2 x de thermosfles en een keer zonder isolatie. De thermosfles-variant is een aanrader. Lekker frisse melk in de zomer of een kop warme thee in de winter. Hij isoleert echt goed. De bidonsluiting lekt wel een paar druppels als ie op zijn kop in een rugzak zit. Dus ik heb er een RVS draaidop bijgekocht. Het is een leuke fles en makkelijk schoon te maken door de wijde en brede opening. Ik doe er melk in voor mijn oudste en water voor de middelste. Doordat de fles van RVS is komt er geen vieze smaak aan de melk te zitten (gebeurt bij plastic flessen wel). De prijzen liggen rond de 29,95. Dat is duurder dan een standaard Mepal drinkbeker, maar het is echt een stevige en degelijke fles. Inmiddels gaan ze hier al 6 jaar mee.

KleanKanteen - BPA-vrije drinkflessen voor school en kinderen

Wat moet je zeker niet meegeven naar school?

In de supermarkt kan je flesjes water, cola enz. kopen. Deze plastic PET flesjes zijn niet geschikt voor meervoudig gebruik. Lees ook dit artikel over PET plastic. Heb jij nog andere goede suggesties gevonden? Laat hieronder een reactie achter en wellicht wordt ie toegevoegd aan het artikel.

Lees ook:
Thee drinken zonder plastic en BPA
Waterkokers zonder plastic – een hele zoektocht
Babyfles van glas of plastic?
Broodtrommels zonder plastic

Plaats een reactie