Drinkfles voor school zonder BPA en plastic

Als je kinderen naar voor de eerste keer naar de basisschool gaan krijgen ze een mooie rugzak mee. Met daarin o.a. een stuk fruit, RVS broodtrommel met boterhammen (wanneer ze overblijven) en wat te drinken. Je kan pakjes drinken meegeven zoals een pakje melk, sap of water (ja, pakjes water bestaan tegenwoordig ook :)).

Een plastic drinkfles voor school?

Een pakje drinken is slecht voor het milieu. En ook niet goed voor je portemonnee. Een alternatief? Een kunststof drinkbeker of plastic drinkfles. Maar plastic kan bevatten BPA of BPS (vervangende stof voor BPA). Beide stoffen staan negatief bekend vanwege de hormoonverstorende effecten.

Dat klinkt misschien niet direct alarmerend. Maar de stoffen worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, overgewicht, hyperactiviteit, leerachterstand, vervroegde puberteit en meer.

Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat wanneer je plastic flessen in de vaatwasser reinigt de weekmaker DBIP vrij komt. En ook deze stof brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Om nog maar niet te praten over over de vieze plasticsmaak die plastic drinkbekers en flessen geven aan aan het drinken in de fles.

BPA-vrij dan is het goed?

Staat er groot op een product BPA-vrij? Dan kan het nog gewoon BPS bevatten. Dit is een gelijke stof als BPA met dezelfde gezondheidsrisico’s.

Producenten mogen geen BPA meer gebruiken, dus gebruiken ze het alternatief genaamd: BPS. Met dezelfde eigenschappen en dezelfde risico’s. Een verbod op BPA heeft 10 jaar geduurd. Dus een verbod op BPS zal ook lang op zich laten wachten. Onlangs is ook ontdekt dat er DIBP (weekmaker) in plastic flessen zit.

Welk materiaal kopen voor een drinkfles?

Ik vermijd voor mijn kids het gebruik van plastic voor servies, bekers en ook drinkbekers. Ik heb voor mezelf uitgezocht wat ik veilig achter voor mijn kinderen en daar valt plastic niet onder. Wat dan wel? Ik kies voor: glas of RVS.

Schoolbeker of drinkfles van glas

Kies je voor glas dan weet je 100% zeker dat je je kinderen geen ‘zooi’ mee naar school geeft. Er zijn diverse glazen flessen met beschermhoezen (zodat ze niet kapot vallen) te koop. Alleen hebben deze flessen vaak een grote inhoud. Denk aan 500 ml of meer. Dus bij de glazen drinkbekers was het een uitdaging om een variant met kleine inhoud te vinden.

Schoolbeker of drinkfles van RVS

RVS is een materiaal dat onverwoestbaar is en jarenlang of decennialang meegaat. Maar er zijn verschillende kwaliteiten RVS. En hier geldt: goedkoop is duurkoop. Een hoge kwaliteit en veilige RVS soort die gebruikt mag worden voedselverpakking is 18/8 en 18/10 RVS. Deze RVS soorten zijn duurder om te gebruiken, dus een fabrikant zal een goede RVS kwaliteit vermelden.

RVS is een veilig materiaal. Maar let op bij goedkope RVS flessen want die kunnen een laspunt in de fles hebben gemaakt van lood. Onderstaande fabrikanten van RVS flessen geven aan geen lood te gebruiken in hun producten en de zijn gemaakt van 18/8 RVS.

Overzicht schoolbekers en drinkflessen zonder plastic & BPA

Flaska Kids (Glazen drinkflessen)

Er zijn echt weinig goede glazen drinkflessen of bekers voor kinderen te vinden. Flaska worden in Europa gemaakt. Flaska heeft een speciale lijn voor kinderen genaamd: Flaska Kids. De flessen hebben een inhoud van 300 ml. Ter vergelijk: de inhoud van een pakje drinken is meestal 200 ml. De neopreen hoes beschermt de fles bij het vallen. De dop is gemaakt van kurk en de fles is lekvrij. De flessen kosten 34,95 en zijn o.a. te koop bij Bol.com. En zijn verkrijgbaar met 4 verschillende hoezen.

Glazen BPA-vrij drinkbekers

Pura drinkflessen (RVS drinkfles)

Pura maakt drinkflessen en babyflessen van RVS. Ze hebben niet heel veel vrolijke prints voor kinderen. Maar wel verschillende kleuren. Een fles in 1 kleur, is tijdlozer dan een fles met kinderprint. Hierdoor kan ie langer worden gebruikt. Er staat dat de flessen in de vaatwasser kunnen. Ik zou het niet snel doen. Gewoon een keer met een flessenborstel doorheen en klaar. De flessen kosten rond de 26 euro.

drinkfles zonder plastic - rvs pura

Klean Kanteen (RVS drinkfles)

Klean Kanteen is een betrouwbaar RVS drinkflessen merk. Speciaal voor kinderen hebben ze een lijn genaamd: Kid Kanteen. De flessen hebben een inhoud van 355 ml. Er wordt een bidon-drinkdop bijgeleverd. Ik heb 3 van deze flessen in huis: 2 x de thermosfles en een keer zonder isolatie. De thermosfles-variant is een aanrader. Lekker frisse melk in de zomer of een kop warme thee in de winter. Hij isoleert echt goed. De bidonsluiting lekt wel een paar druppels als ie op zijn kop in een rugzak zit. Dus ik heb er een RVS draaidop bijgekocht. Het is een leuke fles en makkelijk schoon te maken door de wijde en brede opening. Ik doe er melk in voor mijn oudste en water voor de middelste. Doordat de fles van RVS is komt er geen vieze smaak aan de melk te zitten (gebeurt bij plastic flessen wel). De prijzen liggen rond de 29,95. Dat is duurder dan een standaard Mepal drinkbeker, maar het is echt een stevige en degelijke fles. Inmiddels gaan ze hier al 6 jaar mee.

KleanKanteen - BPA-vrije drinkflessen voor school en kinderen

Wat moet je zeker niet meegeven naar school?

In de supermarkt kan je flesjes water, cola enz. kopen. Deze plastic PET flesjes zijn niet geschikt voor meervoudig gebruik. Lees ook dit artikel over PET plastic. En gebruik ook geen babyflessen van plastic.

Heb jij nog andere goede suggesties gevonden? Laat hieronder een reactie achter en wellicht wordt ie toegevoegd aan het artikel.

Lees ook:
Thee drinken zonder plastic en BPA
Waterkokers zonder plastic – een hele zoektocht
Babyfles van glas of plastic?
Broodtrommels zonder plastic
PFAS uit kraanwater filteren

Bronnen:
https://pirg.org/edfund/articles/childrens-drink-cups-brands-recalled-twice-in-two-weeks-for-excessive-lead/

Plaats een reactie