Drinkbeker voor school die BPA-vrij is

Drinkbeker school BPA-vrij

Als je kinderen naar voor de eerste keer naar de basisschool gaan krijgen ze een mooie rugzak mee. Met daarin o.a. een stuk fruit, boterhammen (wanneer ze overblijven) en wat te drinken.

Drinken mee naar school

Je kan pakjes drinken meegeven zoals een pakje melk, sap of water (ja, pakjes water bestaan tegenwoordig ook :)). Maar een pakje is slecht voor het milieu en duur. Dus kom je snel op een kunststof drinkbeker of plastic fles uit. Maar veel plasticsoorten bevatten BPA of BPS (vervangende stof voor BPA). Beide stoffen staan negatief bekend vanwege de hormoonverstorende effecten. Dat klinkt misschien niet direct alarmerend. Maar de stoffen worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, overgewicht, hyperactiviteit, leerachterstand, vervroegde puberteit en meer.

BPA-vrij dan is het goed?

Staat er groot op een product BPA-vrij? Dan kan het nog gewoon BPS bevatten. Dit is een gelijke stof als BPA met dezelfde gezondheidsrisico’s.

Wat dan?

Kies voor glas. Dan weet je 100% zeker dat je je kinderen geen ‘zooi’ mee naar school geeft. Er zijn diverse glazen flessen met beschermhoezen (zodat ze niet kapot vallen) te koop.

Er zijn tegenwoordig steeds meer glazen flessen te koop om mee te nemen. Ze hebben dan een mooie beschermhoes, zodat ze niet kapot vallen. Alleen hebben deze flessen vaak een grote inhoud. Denk aan 500 ml of meer.

Een glazen fles weegt al meer dan een plastic fles. Als je daar ook nog eens 500 ml water of melk aan toevoegt wordt de fles behoorlijk zwaar. En veel kinderen krijgen op school tussendoor ook wat te drinken. Dus is 500 ml (of meer) best veel en gaat dit niet allemaal op.

Toen onze oudste naar school ging en voor het eerst ging overblijven kreeg hij het volgende mee in zijn rugzak:

  • 2 boterhammen
  • appel
  • Lifefactory fles (inhoud 650 ml) gevuld met water

Dit werd echt een behoorlijk zware rugzak. Dus ben op zoek gegaan naar een kleinere glazen fles voor mee naar school als alternatief voor de plastic drinkbekers.

Alternatieven voor de plastic school drinkbekers

Je zou denken dat er veel opties zijn… maar dat valt tegen. Ik kwam deze fles tegen van het merk Flaska. De inhoud is 300 ml. De inhoud van een pakje drinken is meestal 200 ml.

drinkbeker voor school zonder bpaFlaska Kids 300 ml

Het is een glazen fles met een losse hoes er omheen. De hoes houdt water in de fles koel. En er staat een leuke print op.

Ik heb ‘m zelf nog niet geprobeerd. Ga ‘m binnenkort bestellen en dan zal ik dit blog updaten met mijn ervaringen.

Hier vind je meer info en kan je ‘m eventueel kopen.