Snijplanken zonder plastic of BPA

Een snijplank wordt vaak dagelijks gebruikt. Welk materiaal kan je het beste gebruiken? Plastic, houten, bamboe of glas? Elke snijplank heeft zijn voor- en nadelen.

Maar als je zeker wilt weten dat er geen bisfenol A (BPA) of bisfenol S (BPS) in zit, welke moet je dan kopen? Deze vraag ontving ik onlangs via Facebook. Een vraag waarop ik eens een keer eenvoudig en kort antwoord kan geven, dat is ook best fijn. Want in veel artikelen zit veel… heel veel uitzoekwerk.

Welke snijplank bevat zeker geen BPA of BPS?

De meest gebruikte materialen voor snijplanken zijn: plastic, glas, hout en bamboe. Elk plank heeft voor- en nadelen. Want op een glazen snijplank worden je messen sneller bot. En een houten plank kan niet in de vaatwasser. Dat kan een glazen plank weer wel. Zo kan ik wel even doorgaan… maar dat is was niet de vraag. Dus terug naar het onderwerp!

Wil je een snijplank zonder BPA of BPS? Kies dan een houten, glazen of bamboe snijplank. Dan weet je zeker dat je 100% veilig zit. En deze soorten zijn ook nog eens beter te recyclen dan plastic.

Glazen snijplank

Kies je voor glas? Dan hoef je niet perse een nieuwe snijplank te kopen uiteraard. Een bord of schaal werkt net zo goed. Scheelt kastruimte en je kan er gewoon vlees opsnijden (geen kruisbesmetting gevaren enz). Wil je wel een glazen snijplank? Bekijk onderstaand enkele voorbeelden.

Glazen snijplank

Een simpele strakke snijplank met reliëf. Hij kost grofweg 13 euro. Afmeting is 30 x 40 cm. Let op: er staat bij dat ie met de hand moet worden afgewassen. Maar is wel hittebestendig dus je kan er een pan opzetten.

Glazen snijplank met marmerprint

Deze snijplank is ook 30 x 40 cm groot. Maar heeft onder het glazen snijoppervlakte een marmerprint. Dus je snijdt gewoon op glas, maar hij ziet er iets mooier uit. Voor een mooie print betaal je wel meer, namelijk grofweg 28 euro.

Houten of bamboe snijplank

Houten of bamboe snijplanken zijn overal te koop. Van de Xenos tot een kookwinkel. En in verschillende maten en diktes. Daar is de prijs vaak aan gerelateerd en ook het merk. Koop je hout? Zorg dan dat je aparte snijplanken gebruikt voor vlees, vis en groentes i.v.m. hygiëne. Onderstaand voorbeelden die online te vinden zijn.

Snijplank van beukenhout (Brabantia)

Deze plank is gemaakt voor het snijden van vlees. In de groeven worden namelijk vleessappen opgevangen. De achterkant kan gebruikt worden voor het serveren van hapjes en dergelijke. De plank kost grofweg 30 euro.

Snijplank van bamboe (Budu)

Deze snijplank is gemaakt van bamboe. En valt op door de handige vakjes op de plank. Daar kan je je gesneden groentes in de doen. Maar je kan deze plank hierdoor ook gebruiken voor het serveren van hapjes. De plank kost grofweg 20 euro.

Lees ook:

Waterkoker zonder plastic
Waterfles zonder plastic
Glazen babyflessen
Koffie drinken zonder plastic