IJsvormen en ijsjesmaker zonder plastic

Zelf ijsjes maken zonder hormoonverstorende stoffen?

Het is al een paar weken heerlijk weer. Een strakblauwe lucht en de zon staat hoog aan de hemel. Dus wat is er lekkerder dan je kinderen te trakteren op een ijsje! Bij opa en oma worden ze vaak getrakteerd op ijsjes vol suiker. En dat mag best een keer. Maar thuis wil ik de kids ook laten genieten van een ijsje. Maar dan wel een tikkie gezonder.

Zoektocht naar ijsvormpjes zonder BPA en BPS

Dus dan is zelf ijsjes maken de beste optie. Want met wat yoghurt, fruit, honing en soms wat diksap maak je in een handomdraai snel gezonde en lekkere ijsjes met een ijsjesmaker.

Dat klinkt makkelijk uiteraard. Totdat ik op zoek ging naar ‘veilige’ ijsvormpjes. Dus ijsvormpjes zonder plastic (en dus vrij van BPA en BPS). Ik kwam uit op RVS en siliconen ijsvormpjes. De RVS ijsvormpjes zijn iets duurder dan de siliconen uitvoering. Omdat RVS een duurder materiaal is. Ik ben begonnen met het testen van siliconen ijsmakers.

Ijsvormen van siliconen

Ik stuitte op het hippe merk Zoku uit de Verenigde Staten. Dit bedrijf maakt verschillende vrolijke en hippe ijsvormpjes van siliconen. Super makkelijk in gebruik want door de bijgeleverde houder vallen de zelfgemaakte ijsjes niet om. Dat voorkomt een vieze vriezer en een gefrustreerde vader of moeder 🙂

Hoe werkt het? Je doet de siliconen hoesjes in de paarse houder. Je vult ze met jouw zelfgemaakte ijsjes (ranja, yoghurt met fruit enz) en zet de stokjes erin. Wanneer ze bevroren zijn haal je de ijsjes uit de houder en haalt de siliconen hoesjes eraf. En klaar! Je hoeft ze dus niet onder de kraan te houden zoals bij andere vormpjes. Wel even met beleid het hoesje eraf halen. Onderstaand enkele voorbeelden:

ijsvorm siliconen dieren

Safari Ijsvormpjes

Deze ijsjesmakers zijn toch geweldig voor peuters en kleuters? Maak vrolijke safari-ijsjes met deze siliconen hoesjes. Deze kosten 25,95 voor een set van 4. Je vindt ze hier.

ijsvorm zonder plastic

Ruimtevaart Ijsvormen

Wat dacht je van deze leuke ruimtevaart ijsvormen? De ijsjes hebben een perfect formaat voor kinderen. En elk ijsje heeft een andere ruimtevaart-vorm  Bekijk meer foto’s en actuele prijs.

Voordelen van deze siliconen ijsvormen t.o.v.  plastic ijsvormpjes:

  • De siliconen hoesjes gaan er direct, snel en makkelijk af. Je hoeft de ijsjes niet onder de warme kraan te houden om ze eruit te krijgen.
  • Ze zijn vrij van plastic (BPA en BPS)
  • Het is een degelijk en fatsoenlijk product
  • Gaat lang mee dus duurzaam

Nadelen t.o.v. plastic ijsvormpjes

  • Ze zijn een stuk duurder (Zoku kost +/-26,95 en zag de plastic variant bij de Hema voor 3/4 euro)

Ze zijn dus duurder dan de plastic vormpjes bij de Hema of de Action. Maar ze zijn wel vrij van plastic en alle behorende nadelen. Ik heb me jaren geleden laten verleiden (ja, door de prijs…) bij de LIDL tot siliconen Calippo ijsvormpjes. Daar stond groot op: BPA-vrij. Die heb ik uiteindelijk weggegooid i.v.m. de vieze geur die er vanaf kwam. Weer een les geleerd: goedkoop is duurkoop. Deze siliconen vormen stinken in ieder geval niet. Inmiddels ben ik ook wat wijzer over siliconen, dus dat gebeurt me niet nog een keer 🙂 Zoku heeft nog andere diverse andere ijsjesmakers, bekijk ze hier.

RVS ijsvormen

Ik wilde ook nog een keer een RVS ijsjesmaker uitproberen. Dus heb ik voor mijn verjaardag de Eco Brotbox ijsjesmaker gevraagd want ik hou nuttige en bruikbare cadeaus. De Eco Brotbox is helemaal gemaakt van RVS. Dus ook een veilige optie, want een veilig materiaal. Net als glas en siliconen.

Maar ook goed aan de prijs (+/-45,00). De hogere prijs wordt veroorzaakt door het materiaal. RVS is een stuk duurder dan siliconen. Maar ook een stuk duurzamer. Want siliconen is een zacht materiaal dat ooit stuk kan gaan. RVS is onverslijtbaar en je hoeft dus nooit meer nieuwe te kopen. Je kan elk jaar voor 4 euro bij de Action ijsvormpjes halen. Maar dan ben je na 10 jaar net zo duur uit als dat je 1 x investeert in deze RVS vormpjes.

rvs ijsvorm zonder bpa of plastic

RVS Ijsjesmaker

RVS Ijsjesmaker van het merk Eco Brotbox. Ze zijn handig en veilig in gebruik. Er zit een handige houder bij waardoor ze niet omvallen. Enige nadeel? Je moet ze net als bij plastic ijsvormen onder de kraan houden om ze er uit te krijgen. Meer afbeeldingen en de actuele prijs.

Lees ook:

Ijsblokjesvormen zonder BPA of plastic
Waterkokers zonder plastic
Koffie zonder plastic of BPA
Wat is BPA