ijsvorm zonder plastic bpa siliconen

IJsvormen zonder schadelijke stoffen

Zelf ijsjes maken zonder hormoonverstorende stoffen

Het is al een paar weken heerlijk weer. Een strakblauwe lucht en de zon staat hoog aan de hemel. Dus wat is er lekkerder dan je kinderen te trakteren op een ijsje! Bij opa en oma worden ze vaak getrakteerd op ijsjes vol suiker. En dat mag best een keer. Maar thuis wil ik de kids ook laten genieten van een ijsje. Maar dan wel een tikkie gezonder.

Zoektocht naar ijsvormpjes zonder BPA en BPS

Dus dan is zelf ijsjes maken de beste optie. Want met wat yoghurt, fruit, honing en soms wat diksap maak je in een handomdraai snel gezonde en lekkere ijsjes.

Dat klinkt makkelijk uiteraard. Totdat ik op zoek ging naar ‘veilige’ ijsvormpjes. Dus ijsvormpjes zonder plastic (en dus vrij van BPA en BPS). Ik kwam uit op RVS en siliconen ijsvormpjes. De RVS ijsvormpjes zijn iets duurder dan de siliconen uitvoering. Ik ben begonnen met het testen van siliconen ijsmakers.

Zoku: vrolijke & degelijke ijsvormpjes

Ik stuitte op het hippe merk Zoku uit de Verenigde Staten. Dit bedrijf maakt verschillende vrolijke en hippe ijsvormen van siliconen. Ik heb de paarse Ice Lolly Pop Maker Giant aangeschaft, inmiddels 2 jaar geleden. Super makkelijk in gebruik want door de bijgeleverde houder vallen de ijsjes niet om. Dat voorkomt een vieze vriezer en een gefrustreerde vader of moeder 🙂

ijsvorm zonder plastic

Ze heten Giant. Maar zo reusachtig zijn ze niet. Onze kids eten ze zo op. En ze zijn inhoudelijk niet veel groter dan een Raketje. Ik heb ze een tijdje in gebruik. En vind ze erg handig. Alleen je moet wel rustig de ijsjes eruit halen en niet met volle kracht aan de witte stokjes gaan trekken wanneer ze nog in de paarse houder zitten. Dat deed onze oppas en nu zijn er 2 stokjes kapot. Daar heb ik wel weer wat op bedacht. Zodat ik ze nog steeds kan gebruiken. Maar toch jammer…

Voordelen t.o.v. van plastic ijsvormpjes

  • De siliconen hoesjes gaan er direct, snel en makkelijk af. Je hoeft de ijsjes niet onder de warme kraan te houden om ze eruit te krijgen.
  • Ze zijn vrij van plastic (BPA en BPS)
  • Het is een degelijk en fatsoenlijk product
  • Gaat lang mee dus duurzaam

Nadelen t.o.v. plastic ijsvormpjes

  • Ze zijn een stuk duurder (Zoku kost +/-21,95 en zag de plastic variant bij de Hema voor 3/4 euro)
  • De stokjes kunnen bij grof geweld afbreken

Ze zijn dus duurder dan de plastic vormpjes bij de Hema of de Action. Maar ze zijn wel vrij van plastic en alle behorende nadelen. En het voelt en ziet er degelijk uit, ondanks de kapotte ijsstokjes. Dus ze gaan nog wel een tijdje mee. En dat is dan weer beter voor het milieu! Ik heb ze gekocht bij Bol.com, hier vind je ze.

PS: ik heb me jaren geleden laten verleiden (ja, door de prijs…) bij de LIDL tot siliconen Calippo ijsvormpjes. Daar stond groot op: BPA-vrij. Die heb ik uiteindelijk weggegooid i.v.m. de vieze geur die er vanaf kwam. Weer een les geleerd: goedkoop is duurkoop. Deze siliconen vormen stinken in ieder geval niet. Inmiddels ben ik ook wat wijzer over siliconen, dus dat gebeurd me niet nog een keer 🙂

Update augustus 2020:

Inmiddels hebben we een kinderfeestje achter de rug. Daarvoor wilde zelf ijsjes maken. Maar aan de Zoku had ik niet genoeg. Want daar kunnen er maar 4 ijsjes in. En moest er 9 hebben. Yes, I know… 9 kids (jongens) op een kinderfeestje… we waren  ’s avonds gesloopt.

Maar goed. Terug naar de ijsjes. Er moesten dus ijsvormen bij komen. En ik wilde toch nog een keer de RVS variant uitproberen. Dus heb ik voor mijn verjaardag 2 x de Eco Brotbox ijsjesmaker gevraagd want ik hou nuttige en bruikbare cadeaus. De Eco Brotbox is helemaal gemaakt van RVS. Dus ook een veilige optie. Maar ook goed aan de prijs (45,00).

ijsvorm zonder bpa of plastic

Ze zijn handig en veilig in gebruik. Er zit een handig houder bij waardoor ze niet omvallen. Enige nadeel? Je moet ze net als bij plastic ijsvormen onder de kraan houden om ze er uit te krijgen. Maar de stokjes hiervan zijn nog niet kapot gegaan. Ze zijn verkrijgbaar bij Bol.com: Bekijk ze hier.