IJsvormpjes en ijsjesmakers zonder plastic

Zelf ijsjes maken zonder hormoonverstorende stoffen?

Het mooie weer komt eraan! Een strakblauwe lucht en de zon hoog aan de hemel. Dus wat is er lekkerder dan je kinderen te trakteren op een ijsje? Bij opa en oma worden ze vaak getrakteerd op ijsjes vol suiker. En dat mag best een keer. Thuis wil je de kids ook laten genieten van een ijsje. Maar dan wel een tikkie gezonder? Dan kan je ze het beste zelf maken, van fruit en/of yoghurt.

Zoektocht naar ijsvormpjes zonder plastic en BPA

Dus dan is zelf ijsjes maken de beste optie. Want met wat yoghurt, fruit, honing en soms wat diksap maak je in een handomdraai snel gezonde en lekkere ijsjes met een ijsjesmaker.

Dat klinkt makkelijk uiteraard. Totdat ik op zoek ging naar ‘veilige’ ijsvormpjes. Dus ijsvormpjes zonder plastic (en dus vrij van BPA en BPS). De plastic ijsvormen liet ik al snel links liggen. Ik kwam uit op RVS en siliconen ijsvormpjes. De RVS ijsvormpjes zijn iets duurder dan de siliconen uitvoering. Omdat RVS een duurder materiaal is. Ik ben begonnen met het testen van siliconen ijsmakers.

Siliconen ijsvormpjes

Ik stuitte op het hippe merk Zoku uit de Verenigde Staten. Dit bedrijf maakt verschillende vrolijke en hippe ijsvormpjes van siliconen. Super makkelijk in gebruik want door de bijgeleverde houder vallen de zelfgemaakte ijsjes niet om. Dat voorkomt een vieze vriezer en een gefrustreerde vader of moeder 🙂 En ik vond de ijsjesmaker van Meetrue. Gemaakt van LFGB goedgekeurde siliconen, een van de hoogste standaarden.

Hoe werkt het? Je doet de siliconen hoesjes in de paarse houder. Je vult ze met jouw zelfgemaakte ijsjes (ranja, yoghurt met fruit enz) en zet de stokjes erin. Wanneer ze bevroren zijn haal je de ijsjes uit de houder en haalt de siliconen hoesjes eraf. En klaar! Je hoeft ze dus niet onder de kraan te houden zoals bij andere vormpjes. Wel even met beleid het hoesje eraf halen. Onderstaand enkele voorbeelden en verkooppunten.

ijsvorm siliconen dieren

Safari Ijsvormpjes

Deze Zoku ijsjesmakers zijn toch geweldig voor peuters en kleuters? Maak vrolijke safari-ijsjes met deze siliconen hoesjes. Ze bestaan uit een set van 4 vormen. Er zijn ook andere varianten zoals: unicorn, flamingo, dino’s, dieren enz. Ze zijn o.a. te koop bij Bol.com.

ijsvorm zonder plastic

Ruimtevaart Ijsvormen

Wat dacht je van deze leuke ruimtevaart ijsvormen van Zoku? De ijsjes hebben een perfect formaat voor kinderen. En elk ijsje heeft een andere ruimtevaart-vorm. Deze set bestaat uit 6 ijsvormen.

Meetrue ijsvorm

Gaan er in jouw huishouden veel ijsjes doorheen op een warme dag? Of wil je ijsjes serveren op een verjaardag of kinderfeest? Dan is deze ijsjesmaker van Meetrue voor 12 ijsjes een goede keuze.

Voordelen van siliconen ijsvormen t.o.v. plastic ijsvormpjes:

  • De siliconen hoesjes gaan er direct, snel en makkelijk af. Je hoeft de ijsjes niet onder de warme kraan te houden om ze eruit te krijgen.
  • Ze zijn vrij van plastic en BPA en BPS
  • Het is een degelijk en fatsoenlijk product
  • Gaat lang mee, dus duurzaam

Nadelen t.o.v. plastic ijsvormpjes

  • Ze zijn een stuk duurder (Zoku kost +/-26,95 en zag de plastic variant bij de Hema voor 3/4 euro)

Ze zijn dus duurder dan de plastic vormpjes bij de Hema of de Action. Maar ze zijn wel vrij van plastic en alle behorende nadelen. Ik heb me jaren geleden laten verleiden (ja, door de prijs…) bij de LIDL tot siliconen Calippo ijsvormpjes. Daar stond groot op: BPA-vrij. Die heb ik uiteindelijk weggegooid i.v.m. de vieze geur die er vanaf kwam. Weer een les geleerd: goedkoop is duurkoop. Deze siliconen vormen stinken in ieder geval niet. Inmiddels ben ik ook wat wijzer over siliconen, dus dat gebeurt me niet nog een keer 🙂 Zoku heeft nog andere diverse andere ijsjesmakers, bekijk ze hier.

RVS ijsvormpjes

Ik wilde ook nog een keer een RVS ijsjesmaker uitproberen. Dus heb ik voor mijn verjaardag de Eco Brotbox ijsjesmaker gevraagd want ik hou nuttige en bruikbare cadeaus. De Eco Brotbox is helemaal gemaakt van RVS. Dus ook een veilige optie, want een veilig materiaal. Net als glas en siliconen.

Maar ook goed aan de prijs (+/-45,00). De hogere prijs wordt veroorzaakt door het materiaal. RVS is een stuk duurder dan siliconen. Maar ook een stuk duurzamer. Want siliconen is een zacht materiaal dat ooit stuk kan gaan. RVS is onverslijtbaar en je hoeft dus nooit meer nieuwe te kopen. Je kan elk jaar voor 4 euro bij de Hema, Blokker of Action ijsvormpjes halen. Maar dan ben je na 10 jaar net zo duur uit als dat je 1 x investeert in deze RVS vormpjes.

rvs ijsvorm zonder bpa of plastic

RVS Ijsjesmaker

RVS Ijsjesmaker van het merk Eco Brotbox. Ze zijn handig en veilig in gebruik. Er zit een handige houder bij waardoor ze niet omvallen. Enige nadeel? Je moet ze net als bij plastic ijsvormen onder de kraan houden om ze er uit te krijgen.

Lees ook:

Ijsblokjesvormen zonder BPA of plastic
Waterfles zonder plastic
Waterkokers zonder plastic
Koffie zonder plastic of BPA
Wat is BPA
BPA-vrije bakjes