Plastic drinkfles niet in de vaatwasser

Onlangs heeft Stichting Tegengif een onderzoek gedaan naar plastic flessen. En over het schoonmaken ervan in de vaatwasser. En dan niet naar flessen zelf. Maar naar de vloeistof die in flessen wordt gedaan. En dat is veel interessanter.

Maak ook verontrustend. Want hieruit kwam naar voren dat herbruikbare plastic drinkflessen voor kinderen weekmakers lekken. En kinderen krijgen deze weekmakers binnen als ze drinken uit deze flessen.

Waarom een onderzoek naar plastic drinkflessen?

“Veel kinderen gaan elke dag naar school met een plastic drinkfles. We weten dat plastics chemicaliën bevatten. Maar we wilden onderzoeken of die chemicaliën ook vrijkomen, zodat we weten wat kinderen daadwerkelijk binnenkrijgen”, vertelt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif.

Daarom hebben we niet de plastic fles zelf, maar de vloeistof in de fles laten onderzoeken. En omdat veel mensen hun plastic fles in de vaatwasser stoppen, hebben we de vloeistof ook laten onderzoeken na een aantal beurten in de afwasmachine. In meer dan de helft van de flessen bleek Di-isobutylftalaat (DIBP) juist ná het vaatwassen vrij te komen. Voor het vaatwassen lekte deze chemische stof maar uit 1 fles. Uit het onderzoek blijkt ook dat de concentratie DIBP toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat.”

TV-programma Radar en hun uitzending over plastic drinkflessen

TV-programma Radar heeft hier ook aandacht aan besteedt afgelopen zaterdag in hun uitzending. Bekijk de uitzending:

In de video gaat de verslaggever van Radar de straat op. En spreekt verschillende mensen die gebruik maken van een plastic drinkfles. Van een Dopper tot een leuke drinkbeker met kinderprint erop.

Annelies den Boer geeft in de video aan dat het verstandig is om een fles van glas of roestvrij staal (RVS) te kopen. Want hier lekken geen chemicaliën uit. Ze geeft ook aan dat ze (Stichting Tegengif) dit onderzoek heeft gedaan omdat veel kinderen dagelijks een plastic drinkfles mee naar school krijgen. Omdat bekend is de dat plastic chemicaliën bevat heeft de stichting onderzocht of kinderen deze ook binnenkrijgen. En dat blijkt inderdaad het geval.

Jorke Kamstra is hoofddocent Hormoonverstoring aan de Universiteit van Utrecht. Hij vertelt in de video dat er DIBP in de flessen wordt aangetroffen. En deze heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid en kan een misvormde plasbuis bij mannen veroorzaken.

Wat is DIBP?

DIBP is een ftalaat en dit is een weekmaker. En wordt gebruikt om plastic zacht of soepeler te maken of te houden. Er zijn veel verschillende ftalaten en DIBP is een van de velen. Het wordt gebruikt in o.a. nagellak. Deze stof is in de EU niet verboden. DBP is een soortgelijke stof als DIBP en is wel verboden in de EU. DBIP lijkt door de industrie te worden gebruikt als vervanger van DBP. En omdat de wetgeving traag is, is deze stof nog niet verboden.

Het lijkt op hetzelfde probleem als bij de stof BPA. Het is verboden om BPA in veel producten te gebruiken. Dus heeft de industrie de stof BPS ontwikkeld. De stof lijkt bijna gelijk aan BPA en de negatieve gezondheidsrisico’s zijn hetzelfde als bij BPA, maar ook hier lopen overheden achter de feiten aan.

Alternatief voor plastic drinkflessen?

Gebruik drinkflessen en drinkbekers gemaakt van glas of RVS. En laat thuis je kinderen ook gewoon uit glazen drinken in plaats van uit plastic bekers.

Hier vind je voorbeelden van drinkflessen voor kinderen van RVS en glas. En hier vind je voorbeelden van drinkflessen van glas en RVS voor volwassenen.

Toch een plastic fles blijven gebruiken?

Was de fles dan met de hand en niet in de vaatwasser.

Bronnen:
https://www.tegengif.nl/wp-content/uploads/2024/05/240515-final-report.pdf
https://radar.avrotros.nl/artikel/waarom-het-niet-slim-is-om-je-drinkfles-in-de-vaatwasser-te-stoppen-60608
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/en/phthalates-school-supplies/glossary/def/di-isobutyl-phthalate.htm

https://radar.avrotros.nl/artikel/reacties-dopper-blokker-en-storline-giftige-plastic-flessen-60619
https://www.tuv.com/content-media-files/master-content/services/products/0154-tuv-rheinland-clothing-and-textiles/tuv-rheinland-phthalates-restriction-whitepaper-en.pdf

Plaats een reactie