Geschiedenis en ontstaan van BPA

De geschiedenis & onstaan van BPA

In 1905 verscheen het eerste artikel over BPA, geschreven door de Duitse scheikundige Thomas Zincke. Vanaf 1950 is men begonnen met het inzetten van deze stof. De kunststof industrie begon met de ontwikkeling van nieuwe materialen en technologieën, men ontdekte o.a. het spuitgieten van plastics.

De bedrijven Bayer en General Electrics ontwikkelden in 1953 beiden tegelijk polycarbonaat. Dit is een kunststof die vrijwel onbreekbaar is. De meest gebruikte polycarbonaat wordt gemaakt door een reactie van BPA en fosgeen COCl2. Polycarbonaat kan, in tegenstelling tot andere kunststoffen, worden vervormd (onder hitte) zonder dat het breekt of scheurt.

Vandaag de dag wordt polycarbonaat volop gebruikt. En je het komt dagelijks talloze keren tegen in diverse producten. Bijvoorbeeld speelgoed, plastic flessen, plastic bestek, rietjes. Het zit in vrijwel alle kunststof producten.

Ontdekking dat BPA kan “lekken” door Dr. Feldman

david feldman
Dr. David Feldman

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar polycarbonaat en BPA. Daar kwam tot begin jaren ’90 niks verontrustends uit. Tot dr. Feldman per toeval ergens tegenaan liep. Hij ontdekte dat plastic dat BPA bevat, deze stof kan “lekken”. Dit betekent dat verpakkingen van etenswaren deze gevaarlijke stof kunnen overbrengen op het voedsel in de verpakking. Tevens ontdekte hij dat wanneer een BPA-houdend product wordt verwarmd ook BPA kan “lekken”.

Maar wanneer een baby  sabbelt of likt aan een speeltje dat deze stof bevat kan er ook bisfenol A vrij komen.

Dr. Feldman heeft zijn bevindingen aangetoond bij overheden en bedrijven. Maar het duurde grofweg 15 jaar voordat deze actie ondernamen. Er moest eerst worden vastgesteld wat “veilige” hoeveelheden voor mensen. Er is gekeken naar de hoeveelheid BPA wordt opgenomen door het menselijk lichaam. En of het zich ophoopt in het menselijk lichaam.

 

 

Plaats een reactie