BPA en de tandarts: vullingen en kwetsbaar glazuur

Bisfenol A (BPA) en Bisfenol S (BPS) zijn hormoonverstorende stoffen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De stoffen worden gelinkt aan diverse aandoeningen en ziektes. Denk aan vruchtbaarheidsproblemen, gedragsstoornissen en overgewicht. Bekijk hier het compleet overzicht.

Onlangs ontvingen we via Facebook een vraag over tandartsproducten en BPA. In onderstaand artikel lees je er meer over.

Zit er BPA in vullingen?

Ja, er zit BPA in tandvullingen. Dus heb je een gaatje er wordt deze gevuld dan is de kans groot dat er bisfenol A in zit. Veel gaatjes worden gevuld met composiet hars. In deze vullingen zitten derivaten van BPA. Na het plaatsen van dergelijke vullingen zijn er sporen van BPA of derivaten daarvan teruggevonden in urine en speeksel.

Er is een onderzoek gedaan dan naar 130 soorten composiet vullingen. Hiervan bevatte slechts 18 soorten geen BPA derivaten.

Tandvullingen die geen BPA bevatten zijn bijvoorbeeld Diamond Crown, Diamond Flo, Diamond Link, Venus Diamond, Venus Diamond Flo, Venus Pearl, Visalys Temp. Of ga voor keramische of porseleinen vullingen. Of als je een goed gevulde portemonnee hebt: ga voor gouden vullingen.

Voor het sealen van tanden wordt bijna altijd een zelfde soort materiaal als voor vullingen gebruikt. Dus let ook hier op wanneer je bij de tandarts bent.

Tast BPA het tandglazuur aan?

Nee, het tast het niet aan. Maar BPA kan er wel voor zorgen dat tandglazuur niet goed wordt aangemaakt (hypomineralisatie). Het zorgt voor zwak tandglazuur. Wat weer kan leiden tot gaatjes. Jonge kinderen hebben tegenwoordig opvallend veel gaatjes in hun tanden. Dit kan worden veroorzaakt door BPA, hetgeen weer leidt tot hypomineralisatie.

Lees ook:
Tandenborstels zonder BPA, bestaan die?
Snijplanken zonder plastic
Waterkoker zonder BPA of BPS
Drinkbekers voor kinderen zonder plastic

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039892/
https://www.biologicaldentist.com/3102/bpa-tooth-colored-composite-filling
https://chemicalwatch.com/15283/damaged-tooth-enamel-linked-to-bpa-exposure/