Hoe kan je BPA vermijden?

BPA-vrij logo van zonderbpa.nlJe komt dagelijks veelvuldig in aanraking met BPA. Als je enkele factoren in de gaten houdt kan je deze stof zoveel mogelijk vermijden. Je zou overigens verwachten dat de Nederlandse overheid ons waarschuwt voor de risico’s, maar de waarheid ligt helaas anders. Dus het is verstandig zelf in de gaten te houden hoe je deze hormoonverstorende stof kan vermijden voor jezelf en je gezin.

Opname van BPA voornamelijk door voeding
Opname van BPA door je lichaam komt grotendeels door het consumeren van voedsel dat BPA bevat. Voedsel komt in aanraking met BPA door de wijze waarop het verpakt is of bereidt is.

Welke etenswaren moet je vermijden?

Onderstaand een overzicht van voedingsproducten die je moet vermijden en een toelichting waarom.

 1. Eten uit blik (conservenblik)
 2. Kant-en-klaar maaltijden in plastic bakjes
 3. Plastic waterflessen

1. Eten uit blik (conservenblik)
voedsel in blik bevat bpaEten dat ingeblikt is bevat BPA. De binnenkant van blikjes bevatten namelijk vaak een kunststof afwerking. Dit om te voorkomen dat er corrosie optreedt. Deze kunststof afwerking bevat bijna altijd BPA.

Onderzoekers aan de Universiteit van Harvard hebben de effecten van BPA in eten uit blik onderzocht. Ze hebben de ene helft van een groep vrijwilligers 5 dagen achter elkaar blik uit soep laten eten. De andere helft van de groep vrijwilligers kreeg 5 dagen achter elkaar verse soep te eten. Resultaat? De groep die soep uit blik had gegeten had een stijging van meer dan 1000% aan BPA in hun urine. Ook frisdrank blikjes bevatten Bisfenol A. En ook die van gerenommeerde merken zoals Coca Cola.

2. Kant-en-klaar maaltijden in plastic bakjes
Kant en klaar maaltijd in plastic bakjes en BPAZe zien er heerlijk uit die kant-en-klaar maaltijden bij supermarkten zoals de AH en Jumbo. Binnen enkele minuten een maaltijd op tafel. En je hoeft geen borden vies te maken, want je eet ze zo uit het plastic bakje waarin ze worden geleverd. Maar die plastic verpakkingen zijn het probleem. Want die bevatten bijna altijd BPA.

BPA-houdende verpakkingen/bakjes “lekken” de stof voornamelijk wanneer deze worden verwarmd. Dus wanneer je ze in de magnetron zet of opwarmt in een pannetje met warm water (au bain-marie). Wil je toch een kant-en-klaar of magnetron maaltijd eten? Schep dan de maaltijd uit de kunststof verpakking over in een glazen schaal. En warm het vervolgens op.

3. Plastic waterflessen
Plastic fles waterHet drinken van water uit plastic flessen is een overbodige luxe. We hebben in Nederland kraanwater van hoge kwaliteit. Wil je water meenemen voor onderweg? Gebruik dan een fles of bidon van glas of RVS. Dat voorkomt ook nog eens nare (plastic) smaakjes aan het water.

 

 

Waar moet je opletten bij bereiding van voedsel?

Wanneer plastic producten warm of heet worden geven ze de grootste hoeveelheid BPA af. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof waterkoker, een kunststof pollepel of koffiezetapparaat. Maar het wordt ook afgeraden om plastic producten (die BPA bevatten) in de vaatwasser te wassen.

Nog meer tips:

 • Wil je toch voedsel, zoals bonen, uit blik eten? Spoel de bonen dan eerst goed af onder de kraan.
 • Koop verse groentes. Zonder plastic verpakking
 • Of koop groentes in een glazen pot. Let op: de deksel van de glazen pot kan nog wel BPA bevatten.
 • Drink geen koffie op het werk uit plastic bekertjes. Neem je eigen beker mee, is ook nog eens milieuvriendelijk.
 • Zet koffie door middel van “french press” of een cafetière gemaakt van glas
 • Schaf een staafmixer van RVS aan.
 • Koop houten pollepels en spatels
 • Koop snijmessen van volledig RVS
 • Bewaar restjes eten in glazen of porseleinen bakjes

Nog een laatste tip… Neem geen bonnetjes meer aan in de winkel. De inkt die in veel thermisch geprinte kassabonnen bevatten BPA en dragen de stof eenvoudig over op je handen

 

Lees ook:
Hoe vermijd je BPA voor je baby en kinderen?
Een product met de melding “BPA-vrij” is altijd goed?
Waar zit BPA in?
Zoektocht naar een BPA-vrije waterkoker

Bronnen:

Consuming canned soup linked to greatly elevated levels of the chemical BPA

Plaats een reactie