Bakpapier zonder PFAS

Ik krijg veel berichten via social media. En enkele berichten gingen over: welk bakpapier moet ik kopen, zodat het vrij is van PFAS? En zijn siliconen bakmatten een goed alternatief?

Waarom bevat bakpapier PFAS?

Dat bakpapier PFAS bevat klopt. Deze info vind je ook op de site ‘waarzitwatin‘ van de overheid. Het zit niet ‘in’ het papier, maar het zit er eerder ‘op’. Want hierdoor bakt er niks aan op het bakpapier. PFAS heeft hier dezelfde functie als in een anti-aanbakpan, dankzij PFAS (andere namen zijn: Teflon, GenX) bakt er niks aan in de pan.

Zijn er alternatieven?

Op veel sites worden siliconen bakmatten aanbevolen. Maar siliconen verhitten is een discutabel onderwerp. Zie onderstaand:

De Belgische organisatie ‘Test Aankoop’ heeft bijvoorbeeld in 2014 een onderzoek gedaan naar siliconen bakvormen. Zij geven aan dat eventueel gevaar in het gebruik van siliconen producten zit in het verwarmen ervan. Ook een ander onderzoek uit Frankrijk geeft aan dat wanneer voedsel (bijv: cakebeslag) in het siliconen bakvorm een hoog percentage vet bevat en wordt verwarmd in de oven er mogelijk schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Bron

Dus ik ben geen voorstander van siliconen als alternatief. Ik zou het zelf niet gebruiken. Dus ben op zoek gegaan naar iets wat ik zelf zou gebruiken. En kwam uit 3 opties, lees onderstaand meer.

Bestaat er bakpapier zonder PFAS?

Ja, dat bestaat. Maar dit papier wordt vaak voorzien van siliconen, als vervanger van PFAS. Er zijn 3 soorten bakpapier zonder PFAS te koop, namelijk:

  • Ongebleekt bakpapier met siliconen afwerkingslaag
  • Gebleekt bakpapier met siliconen afwerkingslaag
  • Ongebleekt bakpapier zonder siliconen laag

Kan je zonder bakpapier?

Jazeker! Vroeg werd er geen bakpapier gebruikt om te bakken. Bakpapier wordt vooral gebruikt om bakplaten schoon te houden en bakproducten er makkelijker vanaf te halen. Want bakproducten willen nog wel eens aan de bakplaat blijven plakken. Je kan ook vooraf de bakplaat invetten met olie of boter en eventueel bepoederen met bloem om te voorkomen dat er iets aanbakt.

Plaats een reactie