Hoe kan je PFAS vermijden?

Bijna iedereen in Nederland heeft teveel PFAS in het bloed. PFAS komt in je lichaam terecht door voeding en drinkwater.

Wat doet de industrie die PFAS maakt en/of gebruikt om het PFAS te verminderen?

Niet veel, blijkt uit onderzoek van Follow The Money. PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is de verzamelnaam voor verschillende soorten PFAS, zoals PFOS, PFOA en GenX. Er zijn meer dan 10.000 soorten PFAS. Een soort waar het minder vaak overgaat in de media is TFA. TFA komt is een afvalproduct van PFAS bestrijdingsmiddelen en F-gassen (gebruikt in koelsystemen en airco’s). Deze stof komt in (drink)water terecht.

Follow The Money ontdekte dat onderzoekers aangeven dat TFA over het hoofd is gezien bij EU-wetgeving met betrekking tot pesticiden en drinkwater. En onderzoek van Follow the Money toont aan dat dankzij gelobby van de chemische industrie de wetgeving rondom drinkwaterkwaliteit is afgezwakt.

TFA wordt dus ‘over het hoofd gezien’. Maar er zijn nog duizenden andere PFAS-stoffen. Welke worden er nog niet meer gezien?

Stapelt PFAS zich op in je lichaam of kan de hoeveelheid afnemen?

Wanneer je minder PFAS binnenkrijgt, zal de hoeveelheid PFAS in je lichaam afnemen. Het RIVM zegt hierover het volgende:

“Het RIVM berekende in 2021 en 2023 dat mensen in Nederland uit voedsel en drinkwater te veel PFAS binnenkrijgen. De resultaten van het onderzoek in bloed bevestigen dat. Hoewel PFAS erom bekend staan dat ze moeilijk afbreken, kunnen ze wel langzaam uit het lichaam verdwijnen. Om de hoeveelheid PFAS op termijn onder de gezondheidskundige grenswaarde te laten komen, is het nodig dat mensen minder PFAS binnenkrijgen.Lees het hele RIVM artikel.

Hoe zorg je ervoor dat je minder PFAS binnenkrijgt?

Je hoeft niet naar je keukenkastje te rennen en als je pannen met antiaanbaklaag (PFAS) weg te gooien. Want pannen blijken niet de grootste bron voor PFAS in je lichaam. Ik ben bezig met het verzamelen van een lijst met producten die voor de grootste inname zorgen. De lijst komt eraan!

Hier vind je tips over het filteren van PFAS uit kraanwater.

Plaats een reactie