Op zoek naar een duurzame bank of sofa? Eentje die minder slecht is voor het milieu? Dan is de keuze zeer beperkt. Want de meubelindustrie heeft een slecht impact op het milieu. De trend dat we elke paar jaar of zelfs ieder seizoen ons huis voorzien van een nieuwe inrichting is niet milieuvriendelijk. Winkels als Leenbakker, Jysk, Seats and Sofas en Xenos spelen graag in op onze vernieuwingsdrang en importeren producten uit Aziatische landen om aan onze behoeftes te voorzien.
In dit artikel vind je alternatieven voor een nieuwe bank. Bijvoorbeeld je huidige bank een beetje restylen of oplappen. Maar mocht dat niet meer gaan dan vind je hier ook merken die zich als duurzaam in de markt zetten. En tips bij het kopen van een nieuwe zitbank.
Wat zijn duurzame alternatieven voor een nieuw bankstel?
Tweedehandse zitbank
Een tweehands bankstel is een goed alternatief voor een nieuw bankstel. De bank is al ooit geproduceerd en krijgt een 2e leven. En een gebruikte bank is ook nog eens goedkoper. We moeten af van de gedachte dat tweedehands ‘vies’ is. Er is nog nooit iemand ziek geworden van gebruikte meubels of tweedehands kleding 🙂
Bankstel laten reinigen
Wil je een nieuwe zitbank omdat je oude vies is geworden of er smoezelig uitziet? Laat je bank dan professioneel reinigen. De reinigingsmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn echter ook niet altijd milieuvriendelijk. Maar ik denk dat dit niet opweegt tegen de productie van een nieuwe bank die met de boot vanuit Azië naar Europa wordt gebracht. Daarnaast zijn deze vaak behandeld met chemische stoffen om schimmel of houtrot te voorkomen tijdens transport.
Bankhoes of opnieuw laten bekleden
Is je bank niet meer schoon te krijgen? Dan is een hoes over de bank een optie. Maar kies er wel een die degelijk is en lang meegaat. Dus check reviews en kies een kleur waarop je niet snel vlekken (bijvoorbeeld grijs) ziet. Voorbeelden van bankhoezen op Bol.com.
Of laat je bank opnieuw bekleden door een professional. Dit is niet goedkoop. Dus kies voor een degelijke stof die lang meegaat. Kost initieel wat meer, maar dan heb je er langer plezier van.
Pootjes van je zitbank vervangen
Je kan naast een hoes ook kiezen voor nieuwe pootjes onder je bankstel. Daarmee heb je direct een andere uitstraling.
Toch een nieuw bankstel kopen? Tips bij maken van een duurzame keuze
Duurzaam merk
Kies een duurzaam meubelmerk die produceert in Nederland of Europa. Zo vermijd je transport via schepen en wegen vanuit landen als Vietnam, China enz. Kies bijvoorbeeld het Nederlandse merk Nel: www.nel.nl of het Duitse merk: Bruhl. Of kijk eens naar Woven Bottles uit Nederland. Zij maken zitbanken gemaakt van stof dat afkomstig is van plastic flessen. Of zoek naar een lokaal merk bij jou in de buurt, scheelt ook weer ritjes naar de andere kant van het land.
Geen hoekbank
Ga niet voor een hoekbank. Want als je gaat verhuizen of je deelt je inrichting opnieuw in… dan past ie niet meer. Kies liever voor 2 losse banken of een 1 bank met losse fauteuils.
Stoffen (wol) bank i.p.v. leder
Kies een stoffen bank i.p.v. leer. De leerlooierij industrie is zeer vervuilend. Leerlooien wordt gedaan in arme landen en hiervoor zijn chemicaliën en veel water benodigd. Wol is de beste stofsoort om voor te kiezen. Dat bevat van nature lanoline, een natuurlijke vetlaag. Hierdoor wordt het vuilafstotend en hoeft het niet/nauwelijks te worden geïmpregneerd. Daarnaast is het minder brandbaar en kan het in de volle zon staan en verkleurt hierdoor niet.
Goedkoop is duurkoop
Goedkoop is duurkoop. Koop 1 x een goed bankstel. Dat kost meer dan een bankstel bij de Leenbakker. Maar op lange termijn is ie goedkoper. Want hij gaat langer mee. Wij hebben inmiddels 10 jaar geleden een bankstel van Bert Plantagie (heb toen niet naar duurzaamheid gekeken). En die is toen bekleed met een wollen stof van Vitra. Vitra wordt gebruikt voor professioneel gebruik in bijvoorbeeld winkels en kantoren. De bank was niet goedkoop maar ziet er nu nog steeds top uit en gaat nog jaaaaaren mee. In tegenstelling tot een bank die ik bij Seats and Sofas kocht en na 3 jaar volledig uitgezakt was. Zelfs gratis wilde niemand ‘m meer hebben.
Tijdloos bankstel
Kies voor een tijdloos design en interieurstijl. Hierdoor vermijd je vernieuwingsdrang. En kan je ook kiezen voor betere kwaliteit. Want je doet langer met je producten. Dat klinkt makkelijk: een tijdloze interieurstijl… maar wat kies je dan als bankstel? Wat dacht je van de goede oude chesterfield? Een bank die zelfs tweedehands nog prijzig kan zijn. Omdat ze nog steeds in trek zijn en omdat deze bank dikwijls van goede kwaliteit zijn. Want de banken van 25 jaar geleden waren echt van betere kwaliteit dan nu.