Overheid introduceert website over chemische stoffen

De overheid heeft een website geïntroduceerd: https://waarzitwatin.nl/. De website is gemaakt door het RIVM, VeiligheidNL en Rijksinstituut voor Volksgezondheid. Deze site is gemaakt omdat de overheid het belangrijk vindt dat consumenten weten welke chemische stoffen in consumentenproducten zitten die we dagelijks gebruiken.

In de uitlegvideo over de site wordt o.a. verteld:

“Wist je dat chemie een belangrijke rol in ons leven speelt? Tussen mensen, maar ook in producten? Chemische stoffen maken ons leven makkelijker. Ze zorgen ervoor dat ons haar lekker ruikt na het wassen, de verf goed hecht, en je kaplaarzen soepel blijven. Maar chemische stoffen kunnen schadelijk zijn. Daarom moeten producten wettelijk voldoen aan strenge eisen. Toch is het belangrijk dat je zelf kritisch kijkt naar wat je in huis hebt. En dat je weet hoe je er op een veilige manier mee om kan gaan. Dagelijks gebruik je veel producten met chemische stoffen. In sommige situaties is het belangrijk daar wat beter bij stil te staan. Bijvoorbeeld als je gaat klussen, of als je zwanger bent.”

Chemische stoffen in je dagelijks leven

Van de siliconen in je shampoo voor glanzend haar tot BPA dat lekt in ingeblikt eten. De overheid geeft aan dat het belangrijk is dat jezelf kritisch kijkt naar producten die je koopt. Het lijkt alsof de overheid de verantwoordelijkheid voor keuzes bij de consument zelf legt. Terwijl veel consumenten vertrouwen op de overheid. Want als een product in Nederland te koop is, dan zal het toch wel goedgekeurd zijn door de overheid? Anders wordt het vast niet verkocht.

Verantwoordelijkheid bij consument of overheid?

Maar dat deze vlieger niet opgaat blijkt wel vaker. Want in 2018 kwam er bijvoorbeeld een bericht naar buiten dat aardbeien een gevaarlijke cocktail aan chemicaliën/gifstoffen bevatten door de toegepaste bestrijdingsmiddelen. Elk afzonderlijk bestrijdingsmiddel zat binnen de wettelijke toegestane marge. Maar er is nooit gekeken naar de mix, of cocktail, van deze bestrijdingsmiddelen. Na onderzoek bleek dat deze cocktail van bestrijdingsmiddelen niet gezond.

Maar kijk ook naar BPS (Bisfenol S). De stof die door veel plastic fabrikanten als vervanger wordt gebruikt voor BPA (Bisfenol A). Op deze nieuwe site van de overheid is wel info te vinden over BPA, maar niet over BPS.

Wat zegt de site over BPA?

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA kan worden gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel) verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in thermisch papier waaronder kassabonnen.

Meer lezen over BPA op de site