Ontkalkingstabletten of azijn? Wat is beter voor het milieu?

Je bent volop bezig met het milieu. En probeert duurzame keuzes te maken. Maar een goede bak koffie wil je jezelf uiteraard ook niet ontzeggen. Dus een goed espresso- of koffiemachine mag niet ontbreken op de aanrecht. Ik heb er ook een. Maar het is tegenstrijdig met mijn streven naar duurzaamheid uiteraard. En van visite krijg ik regelmatig kritiek hierover. En terecht 🙂 Maar hoe zorg ik ervoor dat mijn koffiezetter zo lang mogelijk meegaat? Zodat ie niet binnen 1 of 2 jaar bij het grof vuil belandt. Dus dat ie als nog niet duurzaam is?

Goed onderhoud zorgt voor langere levensduur

Het klinkt clichĂ© maar volgens een goede vriend en koffiemachine-verkoper staat alles met goed onderhoud. En ontkalken is ook belangrijk. Zeker wanneer je in een ‘hard’ watergebied woont. Hij heeft klanten die terugkomen voor garantie van hun koffiemachine. Omdat het apparaat niet meer goed werkt. De fabrikant neemt het apparaat dan retour voor reparatie. En dan ontvangt hij deze machines soms terug van de fabrikant met de melding dat er geen goed onderhoud is gepleegd. Hij krijgt dan als bewijs de kalk-korrels meegeleverd die zij uit de waterleidingen van het apparaat hebben gehaald. Dus de het apparaat valt niet meer onder garantie vanwege het slechte onderhoud en het niet-ontkalken.

Hij heeft ze aan me laten zien. Het zijn net witte kleine gruissteentjes. Lijkt op afbrokkeld beton maar dan witter en tot max. 3 mm groot. Kalk schijnt overigens de meeste defecten te veroorzaken aan koffiezet-apparaten.

Azijn of toch ontkalkingstabletten?

Ik dacht meteen: Ja, ja… jij wilt me ook van die dure reinigingstabletten en ontkalkingstabletten aansmeren. Terwijl ontkalken ook prima met schoonmaakazijn kan. Een fles azijn kost in de supermarkt meestal 0.49 cent voor een liter. Dus dat is een stuk goedkoper dan die tabletten. Maar toen hij kwam met enkele afschrikwekkende argumenten om niet met azijn te ontkalken:

  • De garantie van veel merken vervalt wanneer het apparaat met azijn wordt ontkalkt
  • Azijn tast de sluitrubbers van de machines aan waardoor deze gaan lekken
  • Bij sommige machines krijg je de azijnsmaak er niet meer uit

Ik heb best een flinke investering gedaan in mijn Philips koffiemachine. Dus wil dat ie lang meegaat. Maar nog belangrijker: ik wil niet dat het een wegwerpproduct wordt. Dus dat binnen een jaar op de stort ligt. Dus ik ga toch de bijbehorende ontkalkingstabletten er bij kopen.

TIP – Ik kreeg een tip van een lezer, je kan blijkbaar ook direct ontkalkt water in je apparaat gebruiken. Dat scheelt direct een hoop kalk.