Duurzame en energiebesparende lampen

Hoe leef je bewust en duurzaam? Eet minder vlees, koop minder spullen en kleding. Laat de auto staan en ga met de fiets. Koop kwalitatieve spullen die lang meegaan in plaats van goedkope alternatieven die te koop zijn bij de Action.

Maar in en rondom je huis zijn volop manieren om zuinig met energie en onze planeet om te gaan. Leg zonnepanelen aan, douche niet te lang, gebruik afbreekbare schoonmaakmiddelen, zet de wasmachine alleen aan met een volle trommel. En was niet dagelijks je kleding uit. De meeste van ons werken achter de PC in plaats van in een steenkolenmijn dus dagelijks je kleren wassen is geen must.

Daarnaast kan je besparen op je energiemeter. Zet alleen een volle vaatwasmachine aan en zet lampen uit in ruimtes waar je niet bent. of gebruik een bewegingssensor. Dan weet je zeker dat er niet onnodig lampen aanstaan. Maar zonder verlichting in huis kan niemand. Zorg dan voor LED lampen. Deze gebruiken aanzienlijk minder stroom dan reguliere lichtbronnen. En tegenwoordig zien ze er ook nog eens hip uit. Je kan zelfs een ouderwetse peertjes kopen maar dan ipv 100 watt met slechts 3 watt. Dat is nog eens een verschil.

Onkruid in de tuin is ook vaak een doorn in het oog. Je hoeft hiervoor echt geen roundup te gebruiken want er zijn genoeg eco oplossingen voor het verwijderen hiervan. Wat dacht je van kokend water uit je waterkoker? Werkt als een tierelier. Of een gasbrander? Let wel even op tijdens droge periodes en als je een huis met rieten kap hebt. Het zou niet het eerst huis zijn dat in vlammen opgaat. Azijn wordt ook vaak als duurzaam alternatief weggezet. Maar dar is de overheid niet enthousiast over, lees hier het onderzoek op rijksoverheid.nl